Elképesztő hiba a belga hatóságoktól: kiderült, miért gyilkolhatott a brüsszeli terrorista

2023. október 22. 17:29

Egy mulasztás is vezethetett a tragédiához.

2023. október 22. 17:29

A tunéziai származású iszlamista merénylő, Abdesalam Lassoud, aki hétfőn két svéd futballszurkolót lőtt le Brüsszelben, 2011-ben megszökött hazája egyik börtönéből, ahol 26 évre kiszabott büntetését töltötte – közölte vasárnap a belga ügyészség. Tim de Wolf, az ügyészség vezetője azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy Tunézia 2022 júliusában a (későbbi) merénylő kiadatását kérte az Interpol útján, azonban a kérvényt a belga hatóságok nem dolgozták fel.

Ez a mulasztás vezetett Vincent Van Quickenborne igazságügyi miniszter pénteki lemondásához is.   

De Wolf elismerte, hogy a kérvényt a hatóságok megkapták, de „valószínűsíthetően egy szekrény mélyén felejtődött”. Hozzátette: a mulasztásban szerepet játszott, hogy a brüsszeli ügyészségen munkaerőhiány van, „azonban ez nem lehet mentség a történtekre” „Egy kolléga sem emlékszik arra, hogy mi történt ezzel az aktával egy évvel ezelőtt. Nincs nyoma semmilyen további feldolgozásnak” – magyarázta. 

Ezt is ajánljuk a témában

„A kérelem elkallódott a minisztériumban”

A kérdéses dokumentumban a tunéziai hatóságok a merénylő szökésével indokolták a kiadatásra vonatkozó kérelmüket, ez azonban Belgiumban nem minősül bűncselekménynek, így nem kezdhették meg azonnal a kiadatási kérelem feldolgozását – mondta. A kérvényt a tunéziai hatóságok csak később egészítettek ki további részletekkel a kiadatási kérelmet, de mire a pótlólagos akták megérkeztek, 

az eredeti kérelem már elkallódott a minisztériumban.   

Abdesalam Lassoud hazájában történt elítélésének okát az ügyészség továbbra sem pontosította. Belga lapértesülések szerint a férfi több emberölési kísérletet vallott be.   

Lassoud 2011-es szökése óta Norvégiában, Svédországban, Olaszországban, illetve Belgiumban folyamodott menekültstátuszért, de mindhárom országban elutasították. 2021 óta kitoloncolási végzés hatálya alatt állt, amelyet soha nem hajtottak végre. A támadót kedden lelőtte a belga rendőrség.   A hétvégén a kormány bejelentette, hogy megerősítik mind a brüsszeli ügyészséget, mind a fővárosi szövetségi rendőrséget.

(MTI)

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2023. október 25. 17:44
Egyet véletlenül visszakérnének, de annak is elhányjátok a papírját. Fasza.
Martell 2
2023. október 22. 23:01
Semmirekelő naplopó bürokraták.
Zsolt75
2023. október 22. 20:06
Aki eldobálja az iratait, valószínűleg mind hasonló bűnöző.
fatman
2023. október 22. 19:54
lefőtt a kávé... Belgium megy a picsába... nem mintha nem érdemelnék meg azok alapján, amit Kongóban műveltek, de sok rendes európai ember életét is tönkreteszik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!