Árnyékot vethet a párizsi olimpiára a Szajna vízminősége

2023. augusztus 31. 18:21

A szennyezettség miatt újabb olimpiai tesztversenyt kellett törölni, pedig a folyó megtisztítása központi része az olimpiai pályázatnak.

2023. augusztus 31. 18:21
Balogh Borsa
Balogh Borsa

A Szajna vízminősége miatt vasárnap újabb párizsi olimpiai tesztversenyt kellett törölni, mivel a szervezők lefújtak egy triatlon vegyes váltót. 

Miért törölték a váltót a szervezők?

Csütörtökön és pénteken még úsztak a versenyzők a Szajnában, azonban a szombati vízminőségi vizsgálatok a megengedettnél magasabb baktériumszintet mutattak ki a paratriatlon tesztverseny előtt, ezért azt törölték. 

Elővigyázatosságból és a sportolók egészségének védelme érdekében ismét úgy döntöttünk, hogy a mára tervezett összes úszóversenyt töröljük” 

– áll a közleményben, amely szerint a hatóságok vizsgálják a problémás tesztek okát. 

A Szajna megtisztítása kulcsfontosságú az olimpia szempontjából

A verseny törlése újabb kihívást jelent a párizsi olimpia szervezői és a város azon törekvései számára, hogy a játékok után újra megnyissák az ikonikus folyót a nyilvános úszás előtt. A szennyezettségért a szakértők elsősorban az elmúlt napok esőzéseit teszik felelőssé.

Egy korábbi tesztversenyt ebben a hónapban már törölni kellett, mert a heves esőzések miatt kezeletlen hulladék ömlött a Szajnába, így a vízminőség a biztonsági előírások alatt maradt.

Párizs ugyanakkor jelentős összegeket költ olyan vízgazdálkodási projektekre, amelyek a viharok okozta szennyezést csökkentenék majd a 2024. július 26-án kezdődő játékok idejére. Az olimpia szervezői továbbra is eltökéltek abban, hogy szabadtéri úszóversenyeket rendezzenek a festői folyóban, és az augusztusi versenyek lemondását tanulságként értékelik.

A Szajna évszázadok óta inspirálja a művészeket, romantikus séták hátteréül szolgál, és a legismertebb párizsi nevezetességek, például az Eiffel-torony és a Notre-Dame mellett vezet át. Kevesen tudják azonban, hogy 1923 óta tilos a Szajnában úszni a folyó forgalma és a szennyezés miatt. A Szajna tisztaságának helyreállítása érdekében azonban most intenzív munka folyik. 

Ezt is ajánljuk a témában

A tisztítás kardinális része volt az olimpiai pályázatnak

Ha Párizs „újraéleszti” a Szajnát, azt a játékok megnyitóünnepségén fogják bemutatni, mégpedig oly módon, hogy egy hajóflottilla fogja felvonultatni a sportolókat a híres vízi úton. A Szajna úszóversenyek helyszínéül is szolgál majd az ötkarikás játékokon: két hosszútávú versenyt és a triatlon úszás részét rendezik meg a vizében. A város reméli, hogy 

az olimpia után a folyó elég tiszta marad ahhoz, hogy a helyiek és a látogatók továbbra is úszhassanak benne.

A tisztítás kardinális része volt Párizs 2024-es olimpiai pályázatának. Bár a nemzetközi sportesemény felgyorsította a Szajna vízminőségének helyreállítását, a folyó újjáélesztésére irányuló erőfeszítések már évtizedek óta folynak. 

1990-ben például Párizs akkori polgármestere, Jacques Chirac megesküdött, hogy három éven belül úszni fog a folyóban, hogy bebizonyítsa: a Szajnát megtisztították. Ez a fogadalom azonban soha nem vált valóra.

Nyitókép: Kazunori Hirachi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

 

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2023. szeptember 01. 10:06
Jó, hátaz északi féltekén minden vízben július-augusztusban a legtöbb a baktérium, és természetes vizeknél előfordul, hogy eső után ún. áradások vannak, és azzal hordalék jön. Akinek ez nem tetszik, ne szervezzen nyáron kültéri úszkálást. Egyébként meg a hétvégén a Duna olyan tiszta volt, hogy minden további nélkül fürödtünk benne, és senki nem lett beteg, még a gyerekek sem.
Kybon
2023. szeptember 01. 04:45
Össze van szajna...
Obsitos Technikus
2023. augusztus 31. 22:23
A Szajnába kellene engedni a fukusimai triciumos vizet, az garantáltan tisztább.
Martell 2
2023. augusztus 31. 20:42
Küldjék Kula bát és a zongoristát úszni a szaros vízbe, ők fennmaradnak a víz felszínén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!