Megérkezett a jövő: dróntaxikat teszteltek Izraelben! (VIDEÓ)

2023. június 06. 18:08

Miri Regev, a szállítási tárca minisztere szerint méretét és összetettségét tekintve ez az első ilyen kezdeményezés a világon.

2023. június 06. 18:08
null

Dróntaxikat teszteltek Izraelben, egyelőre utasok nélkül – jelentette kedden a Times of Israel című napilap online kiadása.

A tesztrepüléseken olyan drónokkal kísérleteztek, amelyek utasok és viszonylag nehéz teher szállítására is alkalmasak, ember azonban egyelőre nem tartózkodhatott rajtuk. A tesztrepülések egy nagyszabású projekt részei, amelynek célja egy nemzeti drónhálózat létrehozása, és a légtér alkalmassá tétele arra, hogy ezek a járművek is használhassák a földfelszíni utas- és áruforgalom tehermentesítésére.

Miri Regev, a szállítási tárca minisztere szerint méretét és összetettségét tekintve

ez az első ilyen kezdeményezés a világon.

A teljes kivitelezésnek része a jogi és az infrastrukturális környezet megalkotása – tette hozzá. A kipróbált gépek között van például az izraeli gyártású AIR ONE, amely kétüléses, és legfeljebb 160 kilométeres távolságra képes maximum 220 kilogrammos terhet szállítani.

A könnyebb parkolás érdekében szárnyai összecsukhatók.

A próbarepülések másik résztvevője egy kínai gyártású modell, az EH206-S volt. Ez ugyancsak két személy szállítására alkalmas, és 220 kilogramm teherbírású, viszont csak 30 kilométeres táv megtételére képes.

A következő két évben a drónokat alkalmazó izraeli vállalatok havi rendszereséggel, egy héten át az ország egész területét érintően végeznek majd tesztrepüléseket. Az izraeli légtér a világ egyik legjobban ellenőrzött légtere, és méretéhez képest az egyik legforgalmasabb is. Az ország közútjain a közlekedést rendszeresen súlyos dugók nehezítik.

(MTI)

A tesztelés során készült egyik felvételt itt tudják megtekinteni:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. június 07. 15:38
Lesz itt bőven Antoine de Saint-Exupéry.
masikhozzaszolo
2023. június 07. 15:36
Én rendszeresen látom a girokoptert, és a motoros gondolás sárkányt. Munka után még röpködnek egy kicsit. És ugye itt van ez: Megkapta a repülési engedélyt a szlovák közlekedési hatóságtól az Aircar. Merre jár, és hány van?
Robert69
2023. június 07. 06:26
Gondoljon bele mindenki ha már egy 250gr-os drón zavar egyeseket, akkor mi történne ha a fejünk felett egy percente húzna el egy ilyen drón........ebből nem lesz tömeggyártás de még engedélyezés sem. Nem beszélve a kockázatról amit egy ilyen mindenki számára elérhető szerkezet jelent ha mondjuk ügyesen átveszik felette az irányítást. Nem kell hozzá szaktudás, hogy valaki egy drónt irányítson. Nem úgy mint egy repülőgép vagy helikopter esetében.
wadcutter
2023. június 07. 04:41
Minél kisebb, könnyebb, annál érzényebben reagál a turbulenciákra, veszélyes arra is, aki benne ül, és arra is, aki alatta van. Nagy magasságban van még ideje helyreállni, vagy mentőernyőt nyitni, de földközelben bármi adódhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!