Csúcsra járatja az erkölcsöt az USA: a felszínen elítélik Moszkvát, fű alatt meg ezerrel üzletelnek vele

2022. november 13. 17:52

A legnagyobb amerikai bankok vezetői egy meghallgatáson elismerték, hogy a pénzügyi és külügyi tárca azt kérte tőlük, tartsák fenn a pénzügyi kapcsolatokat az orosz stratégiai vállalatokkal.

2022. november 13. 17:52
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A meghirdetett hangzatos szankciók ellenére az amerikai külügyi és pénzügyi tárca arra kérte az amerikai nagybankokat, hogy továbbra is tartsák meg üzleti kapcsolataikat a stratégiai jelentőségű orosz cégekkel – írta a Bloombergre hivatkozva a Világgazdaság.

Az amerikai üzleti lap egy hét órán át tartó szeptemberi kongresszusi meghallgatást idéz, amelyen a nagyobb bankok, így a J.P. Morgan és a Citigroup vezetőit faggatták a témáról.

A kaliforniai demokrata képviselő Brad Sherman például azt a kérdést szegezte Jamie Dimonnak, a J.P. Morgan vezérigazgatójának, hogy megszakították-e a kapcsolatot az orosz energetikai óriásvállalattal, a Gazprommal. Sherman szerint ugyanis a nagyobb bankok megkerülik a szankciókat, és továbbra is üzletelnek az oroszokkal.

– válaszolta a beszámoló szerint sokat sejtetően Dimon.

A Bloomberg szerint a meghallgatás is rámutat,

hogyan hozta lehetetlen helyzetbe a bankokat a Biden-kormány és a Kongresszus,

amely miközben Putyinék megbüntetését tűzte zászlajára, a színfalak mögött a szankciók negatív hatásait ellensúlyozó erőfeszítéseket tett. Az ok prózai: hiába vonulnak ugyanis ki az amerikaiak Oroszországból, elengedhetetlen a globális pénzügyi folyamatok biztosítása. 

A Bloomberg idéz egy a helyzetre rálátó ügyvédet is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai kormány nem vezetett be átfogó embargót Oroszországgal szemben,

így vannak olyan területek, ahol továbbra is biztosítják az alapszolgáltatásokat

(így például dollárban történő elszámolások vagy a kereskedelmi finanszírozási lehetőségek terén) a Gazprom vagy a műtrágyagyártó Uralkali és PhosAgro számára.

A Bloomberg megpróbálta az ügyben megszólaltatni a J.P. Morgan és a Citigroup vezetőit, de ők nem kívántak nyilatkozni.

Nyitókép: Jamie Dimon, a J.P. Morgan vezére (Fotó: Michel Euler / POOL / AFP) 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Geezer
2022. november 15. 09:35
Folyamatosan jönnek a háttéralkuk eredményei, egymás után oldják fel az amcsik az oroszok elleni szankciókat. Szegény idióta Európa! Na de sebaj, bízzunk vezetőinkben az Annelena Baerbockokban meg az Ursula von der Leyenekben.. :)
Namond
2022. november 14. 00:58
A jenkik miért nem rubellel fizetnek?
Búvár Kund
2022. november 13. 23:12
Az unió olyan, mint a stéber gyerek az iskolába. Szépen megcsinálja amit a tantónéni (usa) kiad neki, házifeladatnak, megcsinálja a szorgalmit is, de még azon felül is ír két oldalt a spirálfüzetbe. Mindig is utáltam az ilyen strébereket. Én még a házit is a szünetben csináltam meg az óra előtt már felsőben. Középiskolában, meg már akkor sem, hanem szartam rá!
Józsi6
2022. november 13. 20:25
Von der Leyen: a szankció mindenkire vonatkozik, de leginkább az idiótákra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!