Négynapos munkahét Új-Zélandon?

2020. május 20. 14:41

Jacinda Ardern miniszterelnök ismét húzott egy szokatlant – írta meg a HVG.

2020. május 20. 14:41

Azok után, hogy a világ egyik legszigorúbb lezárásának köszönhetően – a mostani állás szerint – sikerült megfékezni a koronavírus terjedését Új-Zélandon, a legutóbbi Facebook-bejelentkezésében felvetette, hogy a munkaadók fontolják meg a négynapos munkahét és más rugalmas foglalkoztatási opciók bevezetését annak érdekében, hogy felélesszék a turizmust és kezeljék a munka-szabadidő egyensúlytalanságának a problémáját – közölte a lap.

Hozzátették: a turizmus alatt egyelőre csak a belföldi verziót érti az új-zélandi miniszterelnök, az ország határait ugyanis a korlátozások lazítása ellenére továbbra is zárva tartják a külföldiek előtt. A lépés logikáját egyébként az új-zélandiak is visszaigazolták. Sokan jelezték ugyanis, hogy többet utaznának belföldön, ha a munkájuk rugalmasabb lenne. A HVG közlése szerint Ardern azt mondta, a járványból tanulságként azt biztosan le lehetett vonni, hogy az otthoni munka és a rugalmasság hozzájárul a produktivitáshoz. Nem is szólva arról, hogy a munkába eljutással járó légszennyezés vagy épp az utazással töltött felesleges idő is szempont lehet – írták.

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ntlaszlo
2020. május 21. 18:45
A sérült gyerekekről, az egyedül maradt anyákról amit írsz, azzal nem lehet nem egyetérteni. Sokkal többet kellene tenni mindenkinek, és igen, biztos nekem is. Rábízzuk az államra, de ha a rokonságban előfordul, és mi is részt kapunk belőle, van aki segít, de sokkal több, aki hátat fordít. Erről az alapvető kérdésről nem szólt a cikk, viszont más fontosakról igen, amik a törvény szövegéből következnek. Ez alapján egy általános "jólétre" hivatkozással - ami egy elég problémás fordítás - egy 9. hónapban büntetlenül végrehajtott abortuszt egy perc választhat el a csecsemőgyilkosságtól. Azért ez is fontos szerintem.
gonterl
2020. május 20. 20:35
A munkaidő csökkentése régóta terítéken van. Sokan a munkaidő rövidítésével, mások a munkanapok csökkentésével kívánják ezt elérni. Az biztosnak látszik, hogy versenyhátrányba kerül az aki a versenytársak előtt a munkaidőt csökkenti. Persze, egy erős versenyző lépés előnyt adhat a gyengébb ellenfelének. A hozzám hasonló kívülállók, érdeklődve figyeljük az előttünk zajló versenyt.
MayorAnna
2020. május 20. 17:52
OK, de mit szólnak ehhöz a kapitalisták, akiknek a napi 24 óra munka, zéró bérkifizetés az érdekük?
szavaztam
2020. május 20. 17:39
lehet 4 napos, én ezt támogatom....de az kevesebb fizetést is jelent...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!