Trump támogatja a kolumbiai kokaültetvények méreggel való permetezését

2020. március 03. 07:59

A glifozátos permetezést az előző kolumbiai kormányzat betiltotta, mert a szer rákkeltő.

2020. március 03. 07:59

Donald Trump amerikai elnök hétfőn támogatásáról biztosította a kolumbiai kokaültetvények növényirtó szeres, glifozátos permetezését.

Kolumbiai kollégájával, Ivan Duque elnökkel a washingtoni Fehér Házban tartott sajtóbeszélgetésén Trump a kolumbiai politikushoz fordulva kijelentette: „muszáj lesz permeteznie. Ha nem fog permetezni, akkor nem tud megszabadulni” a kokaültetvényektől. A kokacserjéből készítik az erős kábítószert, a kokaint.

Kijelentésével Trump lényegében támogatta, hogy a kolumbiai elnök a kábítószer-termelés és -kereskedelem elleni harcban bevesse azt a bizonyítottan rákkeltő vegyszert, amelyet az előző kolumbiai kormányzat 2015-ben betiltott. A tiltást annak idején a kolumbiai legfelsőbb bíróság is támogatta. Ivan Duque azonban a glifozátos növényirtás újbóli alkalmazását tervezi a drogkartellek elleni harcra hivatkozva.

A glifozát vízben jól oldódó, gyenge szerves sav, amelyet sok országban hosszú időn keresztül gyomirtóként használtak, illetve használnak még ma is. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kutatási eredmények alapján nyilvánította rákkeltőnek. Az Egyesült Államokban a limfómában megbetegedettek egymás után nyerik a pereket a glifozáttartalmú növényvédő szereket gyártó Bayer cég ellen. A német Bayer korábban felvásárolta az amerikai Monsantót, amely a betegséget okozó RoundUp növényvédő szert gyártotta.

(MTI)

(A kép forrása: havanatimes.org)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2020. március 03. 10:30
Talán inkább a felvevőpiaccal lenne érdemes valamit kezdeni. Körülnézhet pl. Hollywood környékén - vagy esetleg a Fehér Ház-Capitolium tengelyen, netalán a Wall Streeten az úgyis közelebb van az irodájához meg a Trump Towerhez.
szajnyalogatoviktor
2020. március 03. 09:48
arrol minert nem ir a szardiner, hogy nyugat-eu-val szemben itthon szarban sem tiltotta be a szert es szabadon lehet vasarolni? Pl. Glialka..ha vki nem ismerne..de lehet mas gyartoktol mas neven is beszerezni..
Öreg
2020. március 03. 08:36
Lehetne kíméletesebben eljárni az amúgy a liberálisok által előbb elfogadottá, majd később támogatottá is váló /mint a homoszexualitás/ kokain elleni harcban. Én például a napalm bevetését javasolnám!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!