„Kárpátalja összetart, gondoljatok ránk!”

2022. február 25. 08:11

Sokan elindultak Magyarországra, akik pedig maradtak, gyakran a lakóhelyüket sem hagyják el. Dobsa Istvánt, a magyar közösség egyik vezetőjét kérdeztük a kárpátaljai helyzetről!

2022. február 25. 08:11
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Az első ukrajnai orosz támadáshullám egyelőre elkerülte Kárpátalját. Ennek ellenére sokan indultak át el a határon, és általános a bizonytalanság az otthon maradottak körében is. Dobsa István, a magyar közösség helyi vezetője lapunknak a beregszászi térség helyzetéről beszélt.

„A hírek nyomán rendkívül nagy a stressz a közösségben, pánikhangulat uralkodik a városban, viszont fegyveres összecsapások vagy rakétatámadás szerencsére nem történt felénk. Tömegek áramoltak a töltőállomásokra, de az első rohamot követően káosz nem alakult ki, a rendvédelmi szervek ellátják a feladatukat. A tömegtájékoztatás jól működik, az óvóhelyekről naprakész a tájékoztatást kap a lakosság.”

Ahogy kifejtette, a mindennapi élet feltételei adottak,

egyelőre nincs hiány.

 „Az alapellátás biztosított, a boltok polcain az alapvető élelmiszerek rendelkezésre állnak. A határátkelők működnek, de többórás sorok alakultak ki. Magyarország felé a mezőkaszonyi határátkelő kibővített nyitva tartással üzemel, és Belső-Ukrajnából is érkeznek menekülők. Az iskolák viszont bezártak, van, ahol több hétre előre is közölték, zárva lesznek. ”

Kárpátaljai megszólalónk nem tart egyelőre a térségre irányuló közvetlen támadástól: „Ha megvizsgáljuk a megtámadott objektumokat, a repülőterek élveztek prioritást. Kárpátalja abban a szerencsétlen, ám most kifejezetten kedvező helyzetben van, hogy az ungvári repülőtér egyelőre nem üzemel. Régiónk több NATO-tagországgal is szomszédos, és a NATO-tagállamok nagyszámú kisebbsége él itt (magyarok, románok, szlovákok), ez pedig védelmet jelenthet számunkra.”

Végül arra kér mindenkit, hogy

a legtöbbet azzal tehetünk, ha megőrizzük a hidegvérünket,

és nem keltünk riadalmat alaptalan hírekkel: „Kerüljük a pánikot, hideg fejjel, higgadtan viselkedjünk, segítsünk egymásnak!  A kárpátaljai közösség összetart, gondoljatok ti is ránk, az anyaországban!”

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kafabatka
2022. február 25. 12:10
Megjegyzem,az ukrán nép valóban sokat szenvedett,ezért együttérzést érdemel. Ám a kárpátaljai magyarokkal való bánásmódjuk beárnyékolja ezt. Ezért nem őszinte a szolidaritásom,ugyanakkor sajnálatra méltók az USA politikája miatt. Költői kérdés az,hogy Trump elnökségével ez megtörtént volna? Tisztánlátók előnyben.
kafabatka
2022. február 25. 12:00
Tóth Zoltán Kevesen látják úgy a világot,mint Ön. Én sem!
Aerion
2022. február 25. 11:09
A Kárpátaljai magyarság fellélegezhet a fejlemények nyomán. Az ukrán nacionalizmusnak vége. Kárpáralja, mint ősi ukrán föld. A magyar gyerekek meggyilkolással fenyegetése. Fiatalok, idősek megverése, leköpdösése az utcákon. Letartóztatások, házkutatások. Szobor és templomgyalázás, középületek szarral bekenése. Ennek vége lesz.
lazio154
2022. február 25. 10:01
Azt mindenki látja, hogy ukrajnában kormány-elitváltás lesz! Ez a KÁOSZ !!! Remélykedjünk, hogy Kárpátaljával és nem a gázvásárlással kapcsolatban tárgyalt Orbán 5 órán át Putyinnal! Egyszer kell ezt a kibaszott Trianont megbontani!!! Ez az útólsó alkalom! Merészen, mert mi is meg akarjuk védeni honfitársaink érdekét! Emlékezzetek az USA. belépés okára mindkét Vh. ba. /Athénia és Luzitánia/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!