Átadtuk a Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vásárán összegyűlt másfél millió forintot

2016. december 02. 23:44

Másfél millió forint gyűlt össze a családszervezetek első közös adventi jótékonysági vásárán. A leukémiás és daganatos gyerekek gyógyulását segítő Őrzők Alapítványnak szánt adományt pénteken adtuk át a Barabás Villában.

2016. december 02. 23:44
Admin

Király Nóra, a rendezvény főszervezője felhívta a figyelmet arra, hogy az egymillió-ötszáztizenegyezer forint négy óra alatt gyűlt össze a november 26-i vásáron, amelyen több mint 50 civilszervezet árulta saját készítésű portékáit a Várkert Bazárban. A Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója hangsúlyozta, hogy a rendezvényt első alkalommal, de hagyományteremtő céllal szervezték meg, és jövőre nagyobb térben, egész naposra bővítve szeretnék majd újra megrendezni.

Simicskó István honvédelmi miniszter az adomány átnyújtása alkalmából az összefogás és a közös felelősségvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet, és követendő példának nevezte a kezdeményezést, amelynek keretében jobb helyzetben lévő családok rászoruló családokat támogatnak. A legfontosabb három értéknek a biztonságot, az egészséget és a szeretet nevezte, hozzátéve: ez a kezdeményezés mögött is ezek az értékek állnak. Márai Sándort idézve, elmondta: életünknek egyetlen értéke van, ahogyan embertársaink felé fordulunk, majd hozzátette: ezt a mások fele fordulást nemcsak család, hanem a nagyobb közösség fele is meg kell tennünk, így építhetjük azt a családbarát országot, ami fele már jó úton halad Magyarország. Megköszönve minden résztvevőnek a munkáját, elmondta, hogy ez az összefogás mutatja, hogy milyen komoly erő van a civil szervezetekben.   

Dukász Hanga, az Őrzők Alapítvány alelnöke közölte: az összegyűlt adományt az alapítvány olyan családi otthon felújítására fordítja, amelyben a beteg gyerekek együtt lehetnek szüleikkel a sokszor hosszúra nyúló kezelések alatt. Gyógyulás nincs család nélkül, ezért tartják fen ezeket az adományként kapott lakásokat. A jelenlegi hat ilyen otthonból ötben tudnak fogadni olyan családokat, amelyek olyan messze laknak Budapesttől, hogy nem vagy csak nagyon nehezen tudják megoldani, hogy kezelés alatt álló gyermeküket látogassák. A most átadott összeget a hatodik otthon felújítására fordítják. Az összefogást megköszönve elmondta: ez az ereje a gyógyulásnak és az ő munkájuknak is. 

Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának igazgatója kiemelte: hosszú évek tapasztalata bizonyítja, hogy milyen nagy terhet ró a családra egy gyerek betegsége, és annak ellenére, hogy a daganatos gyerekek gyógyulási aránya egyre jobb, mind a család, mind a beteg számára nagyon megterhelő, ha sokáig kell nélkülözniük egymást. Mint mondta, korán felismerték, hogy minden szempontból sokkal hatékonyabb, ha az egész családot egységben kezelik, és ehhez a munkához nyújtanak nagy segítséget az alapítvány által működtetett családi otthonok. A vásárral kapcsolatban elmondta, hogy személyesen is részt vett rajta, és nagyon jól érezte magát, vásárolt.

*

Az adomány átadása után a családszervezetek képviselői átbeszélték tapasztalataikat a vásár szervezésével és lebonyolításával kapcsolatban, valamint javaslatokat tettek a jövő évi vásárt illetően. A legfontosabb közös megállapítás az volt, hogy a vásár már most kinőtte magát, ezért jövőre nagyobb helyszínen és egész napra szervezik. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!