Otthon a kórházban – sajtótájékoztató a Tűzoltó utcában

2016. november 10. 22:05

November 10-én helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a november 26-i Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vásárának szervezői. A vásár médiatámogatója és aktív résztvevője a Mandiner.család is.

2016. november 10. 22:05
Admin

Az Őrzők Alapítvány munkatársai, a Tűzoltó utcai gyermekklinika szerves részeként, már több mint 25 éve segítik a leukémiás- és daganatos gyermekek gyógyulását. Szakképzett dolgozóik nap, mint nap személyre szabott játékos foglalkozásokkal igyekeznek enyhíteni a klinika kis hőseinek megpróbáltatásain, orvosi műszerekre gyűjtenek, kórtermeket és más kórházi helyiségeket festetnek ki, tesznek rendbe. A támogatásukra szervezett jótékonysági vásár bevételét egy jelenleg használaton kívüli családi apartman felújítására fordítják majd annak érdekében, hogy a szülők a kezelések ideje alatt is beteg gyermekük közelében tartózkodhassanak.

Dukász Hanga, az Őrzők Alapítvány alelnöke köszönetét fejezte ki a támogatással kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy a gyógyulás szempontjából milyen fontos, hogy a gyerekek a kezelések alatt végig a szüleik mellett lehessenek. A vásár bevételéből az Alapítvány immár a hatodik lakást tudja majd felújítani és az érintett családok rendelkezésére bocsátani.

Az eseményen részt vett Gál Kinga európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke, aki a civilek önzetlen, időt, energiát nem sajnáló összefogását méltatta, és örömét fejezte ki a tekintetben, hogy az Európai Unió más országai mellett végre Magyarországon is meghonosodni látszik a jótékonykodás ezen formája. 

Király Nóra, a vásár megálmodója, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója beszélt a rendezvény céljáról, és röviden ismertette, hogy mire számíthatnak, akik advent első vasárnapja előtti szombaton a Várkert Bazárba látogatnak: lehetőség lesz számtalan házi készítésű vásári portéka (lekvárok, sütemények, apró mécsesek, szappanok, gyertyatartók, adventi koszorúk stb.) közül válogatni, melyeket a vásár szerv civilszervezetek képviselői készítenek, ezzel igyekezve megkönnyíteni a karácsonyi ajándékvásárlást. A vásár reggel 9 órától színvonalas családi programokkal is várja az érdeklődőket: koncertet ad Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, a 3-10 éves gyerekek LogiKaland vetélkedőn tehetik próbára ügyességüket, egész délelőtt lehet majd kézműveskedni, együtt énekelni-mondókázni a Ringatósokkal, valamint fellépnek az Újbudai Babszem Táncegyüttes és a Petőfi Musical Stúdió növendékei is. Király Nóra hangsúlyozta, hogy ezzel a rendezvénnyel a jótékonykodás mellett a civil szféra összefogásának erejére és az adventi készülődés fontosságára is fel kívánják hívni a figyelmet, közösen szeretnének hagyományt teremteni a jótékonykodás ezen formájának.

A sajtótájékoztatón részt vett Farkasházi Réka is, aki nemcsak a zenekarát, hanem a hamarosan megjelenő új albumát is elviszi a vásárra. A színész-énekesnő már korábban is vett részt jótékony akciókban, és nagyon fontosnak tartja a hasonló kezdeményezéseket. 

Gyutai Csaba, a vásárnak helyet biztosító Várkert Bazár ügyvezetője elárulta, hogy négy gyermek édesapjaként mindig örül, hogy ilyen és ehhez hasonló nemes ügyeket támogathatnak; a Várkert Bazár – a társadalmi felelősségvállalás jegyében–elkötelezetten áll az ilyen rendezvények mellé. „A jóság nem azt jelenti, hogy kerüljük a rosszat, hanem, hogy megteszünk minél több jócselekedetet minden nap” – mondta.

A sajtótájékoztatón megjelent egy „érintett” édesanya is, Czeglédi Tóth Andrea, akinek 3 éves kisfiánál két hónapja diagnosztizáltak leukémiát a gyermekklinikán. Komáromban laknak, és jelenleg minden héten 4 napot kell Budapesten tölteniük, és azalatt az egyik felújított apartmanban lakhatnak. Andrea elmondta, hogy a gyermekklinika munkatársai mindent megtesznek a kisfia gyógyulása érdekében, efelől teljesen nyugodt és elégedett, ugyanakkor elismerte, hogy egy kórházi szoba nem tud otthoni körülményeket biztosítani, ezért fantasztikusnak tartja a lehetőséget, hogy egy olyan kényelmes és hangulatos lakásban lakhatnak, ahol a beteg kisfiával, a másfél éves kislányával és a gyakran itt tartózkodó férjével együtt lehetnek és otthon érezhetik magukat benne. Ez a lehetőség nemcsak a rengeteg utazástól kíméli ez meg őket, hanem hatalmas érzelmi többletet ad az egész családnak, a hosszan tartó gyógyulás lelki folyamatát nagy mértékben elősegítve. 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!