Az informatika segítségével enyhítené az orvoshiányt a kormány

2014. november 08. 08:07

Zombor Gábor Balatonfüreden, az Infotér Konferencián beszélt a kormányzat fejlesztési terveiről.

2014. november 08. 08:07

Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az Informatika a Társadalomért Egyesület által rendezett balatonfüredi Infotér Konferencián tartott előadásában arról beszélt, hogy a népegészségügyi célok megvalósításának egyik záloga az informatikai lemaradásunk behozása, az ún. „e-health megoldások” rendszeresítése. „Jelenleg elaprózott, egymással nem kommunikáló, elavult informatikai megoldásokat használ a magyar egészségügy, szinte minden kórház saját rendszert alkalmaz, nincs információáramlás az intézmények között. És ami a legnagyobb baj, hogy a betegek sem jutnak hozzá azokhoz az adatokhoz, amik megilletnék őket.” - tette hozzá az államtitkár

Zombor szerint az informatikai fejlesztések célja nem csak az adatnyerés, hanem a korszerű vállalatirányítási megoldások bevezetése is. Európai uniós forrásokból közel tízmilliárdos beruházásra készül a kormány az egészségügy informatikai támogatására. Kiemelte, hogy az egészségügyi kormányzat számára a népegészségügyi szempontok a legfontosabbak: az egészségtudatos magatartás segítése, a kétirányú információáramlás biztosítása. Ezért Zombor szerint kiemelt támogatást szánnak azoknak a fejlesztéseknek, amik kezelőorvos és beteg kapcsolatát segítik, legyen szó akár a beteg egészségi állapotáról, akár egy terápia betartásáról. Az államtitkár hozzátette, hogy az egyre súlyosabb orvos- és szakdolgozóhiány enyhítésében is nagyon sokat segíthetnek az informatikai megoldások.

 

Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2014. november 10. 20:27
Csak nehogy odavezessen a nagy progresszív buzgalom, hogy odalapátolunk sok milliárdot az SAP vállalatirányításra, további milliárdokat évi előfizetési díjban a Googlenek vagy Microsoftnak valami felhős szarra ami az egységesítés jegyében kiszolgáltatja az ország összes egészségügyi adatát PRISM-USA-nak. Közben pedig a nővérnek nincs már elég steril tűje sem vérvételhez, sőt nővér sincs már mert annyiért senki nem dolgozik. Orvosból is kevés van, akik még mindig nevetséges fizetésért dolgoznak nyugati kollégákhoz képest. Lehet informatikai fejlesztésekben gondolkozni, de akkor licencdíjaknál venni kell az átlag nyugati és átlag magyar egészségügyi bérek arányát és pont ilyen arányú licencdíj kedvezmény a beugró a beszerzési tenderbe. Sőt lehet akár ingyen is adni a licenceket. Az ugyanis eléggé demoralizáló az egyébként sem jó hangulatú egészségügyben ha lecseréljük az egyébkét működő megoldásokat egy másik működőre, közben évente elköltünk erre tízmilliárdokat miközben az ott dolgozók nevetséges béreket kapnak.
Akitlosz
2014. november 09. 21:58
Meg az segítene, ha olyan lenne a rendszer, hogy ne kellene folyton folyvást orvoshoz mászkálni. Egyetlen szerért 2025-ször kell orvoshoz mennek egy évben. Ha recept nélkül lehetne kapni, akkor meg orvos nem igen látna. Na hát ezért van tömeg az orvosoknál, a többség csak receptet írat.
heep
2014. november 09. 14:28
Én meg beteghiánnyal enyhíteném az orvoshiányt. Kevesebb alkohol, cigi, drog, nem túldolgoztató (sok helyen napi 12 óra, ez ellen például sokat tehetne a kormány) cégek, stb. Kicsit stresszmentesebb élet. Ez ellen is sokat tehetne a kormány (pl az egymillió közalkalmazottnál, a kiszámítható adózással, a rendőrségnek nem a költségvetési hiány pótlásának betömésére használatával, stb).
Apáczai
2014. november 09. 14:28
1. Egy jó diagnosztizáló szoftver és hozzá a receptíróprogram. 2. Ey éles szike meg egy jó tükör a mennyezetre szerelve. 3. Egészségügy over.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!