Nem fizettek adót a Seszták közreműködésével bejegyzett cégek

2014. július 03. 12:43

Nem fizettek iparűzési adót Kisvárdán azok a százával, két-három címre bejegyzett cégek, amelyeknek alapításánál Seszták Miklós jelenlegi nemzeti fejlesztési miniszter ügyvédként működött közre – tudta meg az Index.

2014. július 03. 12:43

Az Index derítette ki nem sokkal korábban, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kisvárdai ügyvédként több száz olyan Bt. alapításánál működött közre a 2000-es évek elején, melyek utóbb eltűntek, csődbe mentek. A cégeket többnyire ukrán és orosz állampolgárok alapították, és ugyanarra a néhány kisvárdai lakcímre jegyezték be őket. A cégek az Amway MLM hálózatban működő szervezethez tartoztak, és Seszták azt mondta, a cégalapítás a hálózatbővítés része volt, ezért semmilyen szabálytalanságot nem követett el. 

A portál most azt is megtudta: ezek a cégek egyáltalán nem fizettek helyi iparűzési adót, ami szúrta is a szemét a kisvárdai önkormányzatnak – amelynek Seszták Miklós is képviselője volt akkortájt. Kisvárda jegyzője 2005-ben az igazságügyi tárcához fordult segítségért a cégek köztartozásai és gyanús működése miatt. A jegyző az önkormányzattal egyetértésben azt kérte – hiába – a minisztériumtól, hogy módosítsák akként a cégalapítás szabályait, hogy ne lehessen egy címre tömegével cégeket bejelenteni. A jegyző levele szerint a 2000-es évek elején megjelent „fiktív vállalkozások” kikerülik a helyi adók megfizetését, a cégek külföldi tagjait pedig nem tudta utolérni az adóhatóság. 2003 és 2005 között a több száz új cég egyetlen forint adót sem fizetett Kisvárdán – írja az Index.

A portál rámutat: Seszták Miklós 1998-tól 2014-ig folyamatosan tagja volt a város képviselő-testületének, így tudnia kellett az önkormányzat ezzel kapcsolatos aggályairól. Az Index érdeklődésére a miniszter visszaemlékezett arra, hogy 2005 körül téma volt a rengeteg, néhány címre bejegyzett, iparűzési adót nem fizető gazdasági társaság. Mint mondta, az is felmerült, hogy kik voltak azok az ügyvédek, akik közreműködtek ezen cégek bejegyzésénél.

Az NFM az Indexnek küldött válaszában ugyanakkor leszögezte: „A cégalapításkori ügyvédi tevékenység egy cég bejegyzésével megszűnik, a további működésre az alapítás során eljáró jogi képviselőnek ráhatása nem lehet. Így arra sem, hogy a cég fizet–e helyi iparűzési adót, és ha nem, akkor miért nem.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hdddan
2014. július 04. 00:10
http://pcevagy.blogger.hu/2014/06/26/az-ugyved-nem-cegvezeto
indiáner
2014. július 03. 19:13
Egy genyó a mostmár kevesebből. A mércém az adóék*költségvetési hiány, amiben mindegyik Orbán kormány kimagaslóan teljesített a többihez képest.
Akitlosz
2014. július 03. 17:56
Ez az! Csapassák csak a fideszt! Bár a fanatikus párthíveket ilyesmi sem fogja eltántorítani.
Felebarát
2014. július 03. 15:29
elkövette vagy nem, az hogy az illetékos megbízott is hibázott az egy dolog...vagyis másik dolog... ne mossuk már ki a szarból ezért...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!