Első karakter
Közélet
A klímaváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat – mondta lapunknak Nagy István agrárminiszter. Szóba került Budapest zöldítési terve, a sertéspestis elleni küzdelem és az is, hol fogadják szívesen a magyar termékeket.
Olyan koncentrált és tömeges nyomort, mint Csenyétén, sehol nem tapasztalni – mondja kísérőnk a legszegényebb magyarországi településről. Riportunk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei zsákfaluból – mélyszegénységről és túlélésről.
Hol van már az egységes ellenzék! A választás óta új erőcsoportok körvonalazódnak a szivárványkoalíción belül. Budapestet visszavette a 2010 előtti balliberális holdudvar, formálódik Botka László és az ellenzéki polgármesterek szövetsége, a Jobbik és a Momentum pedig feladhatja önállóságát.
El kell döntenünk, hogy a burzsoázia anyagi győzelmében vagy pedig az emberi méltóság iránti érzék és kulturális integritásunk helyreállításában akarunk részt venni.
Az elmúlt két évben jelentős előrelépés történt a budapesti egészségügyi ellátórendszer megújítása terén, bizonytalan azonban, hogy az önkormányzati választás után miként alakul a dél-budai szuperkórház sorsa. Egyelőre nem tudni, mit tervez az új városvezetés.
A pedagógusok jelentős része elutasítja, hogy külső értékelésnek vesse alá magát, ám a jogszabály szerint senki nem kerülheti el a kötelező minősítési eljárást. Miért ilyen nagy az ellenállás a tanárok körében, és mi történik, ha nem teljesítik a kötelezettségeiket? Utánajártunk.
Amit ma filozófiának neveznek, az valójában szembemegy a bölcsesség szeretetének első parancsával.
Az állami és állampolgári önrendelkezésre ma már a techóriások digitális túlhatalma jelenti a legnagyobb veszélyt.
Külhon
A kárpátaljai Aknaszlatinán élő Takár Károly utálja a politikát. A veterán sóbányászt és megállíthatatlan sportember-aktivistát csak egy cél vezérli: a magyar tudat és örökség megőrzése.
Külföld
Abu Bakr al-Bagdádit, az Iszlám Állam önjelölt kalifáját elérte a végzete: egy amerikai rajtaütés során felrobbantotta magát; ahogy az Iszlám Állam is megszűnt már a területi valójában. Le lehet zárni az emberiség történetének szörnyű fejezetét, vagy új formában él tovább a terrorkalifátus?
Véget ér-e az immár négy éve tartó belpolitikai válság? – ez a fő kérdése a november 10-ei spanyolországi előrehozott választásnak, amellyel négy éven belül negyedszer hívják a spanyolokat az urnák elé.
Lehet, hogy ha nem Donald Trump az amerikai elnök, az új világ – ami egyébként a régi világ – később jön el. De mindenképp eljön, és ennek mélyebb okai vannak.
Precedens
A transznacionális nagyvállalatok egyre több jogot szereznek, ezzel arányos kötelezettségek nélkül. E visszás helyzet orvoslásáról, a délszláv háború atrocitásairól és a második világháborús német károkozás mai perelhetőségéről is beszélgettünk Bruno Simmával, a nemzetközi jog világszerte elismert szakértőjével, a hágai Nemzetközi Bíróság volt tagjával.
A liberális demokráciát foglyul ejtette a progresszív liberalizmus, amely egyre inkább felszámolja a gondolat- és véleményszabadságot. Így mára a keresztény-konzervatív oldal feladatává vált megőrizni a nyugati civilizáció vélemény-sokszínűségét.
Makronóm
A helyes gazdaságpolitikának köszönhetően Magyarországon 2010 óta a legszegényebbek jövedelmei nőttek leginkább – állítja a világ vezető egyenlőtlenségkutatója, a szerb-amerikai Branko Milanović. Adatai élesen ellenpontozzák Vértes András sokat ismételt állítását, miszerint „a szegények bukták a legtöbbet”.
Meta
Bodzsár Márk kis őszi groteszkjében Brezsnyev az örök élet elixírjét keresi. Kádár és állambiztonságiak ezért vámpírokra vadásznak, Nagy Zsolt, Nagy Ervin, Thuróczy Szabolcs meg a hátán viszi el a rétestésztára nyújtott komédiát, amelyen akár röhögünk is, ha van elég konyak.
50 könyv a jövőről
Iskoláink és vállalataink csak a versenyre fókuszálnak. Ettől azonban szenvednek az emberek, és kevés energia jut értelmes innovációra. A megoldás? Monopóliumok – állítja a létező egyik legkompetensebb ember.
Tudomány
A rettegett AIDS sok esetben már megnyugtató módon kezelhető – de a vírus újabb és újabb mutációkkal próbál túljárni az emberi test és az orvostudomány eszén, amivel magyar kutatók is foglalkoznak.
Feminens
„A magyarok körül van egy áthatolhatatlan melankolikus holdudvar, amit az irodalmi művek is érzékeltetnek” – állítja Teresa Worowska Balassi-nagydíjas lengyel fordító, akivel a magyar nyelv különlegességéről, a néplélekről és a sokszor emlegetett magyar mentalitásról is beszélgettünk.
Jegyzet
Sokan, túl sokan vánszorognak ma birtoklásra, fogyasztásra, környezetük leuralására programozott zombiként, mindent felfalva, amihez csak hozzájutnak. Álljunk meg, és döbbenjünk rá arra, hová vezet ez az út!
Élet
A népmeséknek nincs titkos üzenetük, és bár eredetileg felnőtteknek szólnak, egy kis mesei erőszaktól a gyerekeknek sem lesz semmi bajuk. Klitsie-Szabad Boglárka, az ifjú mesemondók nemzedékének tagja vallja: a népmese művészet és szórakozás.
Antifesztivál, hiszen az ég és föld között megszülető katarzisról szól. Kis magyar El Camino, amelyet bejárva érezhető, hogy létezik a földi léten túlmutató dimenzió. Nyolcadik alkalommal rendezik meg november 8. és 20. között a Makovecz Imre szellemi örökségét nép- és világzenei koncertekkel, kiállításokkal idéző Héttorony fesztivált határon innen és túl. 
Utolsó Figyelmeztetés
Lejegyezve a 2019. esztendő őszutóján, egy kisvárosi gumis szájából.