Beregszász kitart – ilyen Kárpátalja a háború árnyékában

2022. szeptember 10. 12:01

„Komikus, amikor valaki oroszul szól rám, hogy miért beszélek magyarul a piacon.” Erős az élni akarás Beregszászon, a kárpátaljai magyarság kulturális központjában. A város őrzi magyar jellegét, noha a háború felbolygatta az életet, és a menekültáradat után az ukrán sovinizmus is nehezíti a helyzetet. Riportunk!

2022. szeptember 10. 12:01
null

Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban

 

Pusztította tatár, lengyel, román, cseh, szovjet, pestis, vörösterror, holokauszt és málenkij robot, volt honfoglaló magyarok szálláshelye, kuruc bölcső, reformációs központ: ez Beregszász, a megcsappant kárpátaljai magyarság szellemi-kulturális központja. Itt van a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az Illyés Gyula Nemzeti Színház, múzeumok, a régi ipar emlékét őrző impozáns épületek. A város 1910-ben még színmagyar volt,

az utolsó, 2001-es népszámlálás szerint a mintegy 24 ezer lakos fele már ukrán.

„Az egész ország lakossága csökken, már a háború előtt is csak 38 millióról beszéltek” – festi le a helyzetet Babják Zoltán polgármester. Aztán jött az orosz invázió, az emberek pedig menekülőre fogták: Babják számításai szerint nagyjából ötezren elhagyták a térséget – ukránok, magyarok vegyesen –, sokan Magyarországon vagy Nyugat-Európában próbálják kibekkelni a háborút. „Sokan arra számítottunk, hogy néhány hét vagy hónap alatt véget ér; most úgy fest, egy telünk legalább rámegy” – fogalmaz. 

A városvezető szerint fontos kérdés, ki mennyire gondolja véglegesnek a külföldi letelepedést. A vízválasztó szerinte szeptember 1-je, a beiskolázás: ha a beregszászi kötődésű családok Magyarországon íratják be a gyereküket, már nehezebben indulnak majd haza, főleg, ha hadköteles korú férfi is van a családban.

– mondja helyi forrásunk, Dóra. De azért azt tapasztalja, hogy kismértékben megindult a hazaszállingózás. Érdekes, mekkora szerepe van a magyar állam kárpátaljai fejlesztéseinek a magyar népesség megtartásában. A végzős főiskolai hallgató rámutat: sokan a magyarországihoz képest feleakkora fizetés ellenére ragaszkodnak a munkahelyükhöz, kulturális közegükhöz.

A beruházások valóban jelentős mértékűek. Mint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár emlékeztet: Beregszász és a kistérség kiemelt figyelmet élvez, amiből természetesen nemcsak a magyarok, hanem az egész régió profitál, és nem csupán a munkahelyek által, a főiskola például a támogatások révén a kistérség legnagyobb adózójává vált.

Kiemelhető a fő­iskolánál kialakított tornaterem, az Egán Ede Szakképzési Centrum és Szakgimnázium, a Bethlen Gábor Magyar Gimnázium és a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Közép­iskola fejlesztése, a görögkatolikus szakkollégium létrehozása, a beregszászi színház és a közösségi ház felújítása – sorolja lapunknak a politikus, és a Kárpátaljai Református Egyházkerület Püspöki Hivatalának nyújtott támogatást is megemlíti.

A kisgyermekeseknek sokat jelent, hogy szinte minden magyar tan­nyelvű óvoda megújult.

A város szépüléséhez a magyar kormány támogatásával kialakított Budapest park és a Rákóczi-szobor járult hozzá.

Dóra a pedagógusoknak nyújtott támogatást emeli ki: a szórványban-végvidéken dolgozó tanárok szerény fizetését jócskán kiegészíti a magyar állam. Nem véletlen, hogy a főiskola is igyekezett hazarendelni az oktatókat, a hallgatóknak pedig, főleg a fiúknak, próbálják megoldani a hibrid oktatást, elvégre őket bármikor elvihetnék harcolni, így viszont a hallgatók nem adták fel tanulmányaikat – részletezi Dóra. Úgy gondolja, ha az öccse nem tanulhatott volna magyarul, ők is elgondolkodtak volna a Magyarországra költözésen.

Az utóbbi időben elkezdett apadni a menekült­áradat: Babják Zoltán úgy emlékezik, hétezer menekültet ért a kötelező regisztráció Beregszászban, az önkormányzat pedig 250 embert szállásolt el a csúcsponton, a háború második hónapjában, a többiek magánszállásokra húzódtak. Ez a szám most 40 fő:

két iskolában húzzák meg magukat, az önkormányzat ellátást is nyújt nekik.

Immár szállodai szobát is lehet kapni a városban, ami néhány hónapja elképzelhetetlen volt. A polgármester óvatos: mint mondja, bármikor fordíthat a trenden a harci helyzet alakulása. Bár végre megint lehet mindent kapni, az árak sokszor megduplázódtak, megtriplázódtak. Minden temetésnél fel-felbolydul a város, és mindenki várja a háború végét. Sok a temetés, de – mint Dóra mondja – főleg a színukrán vagy vegyes falvakat érinti. Némi idegességet szült, hogy a hadköteles nők összeírását is tervezik januárig, és bizonyos, hogy a hadsereg számára fontos szakmák képviselői – orvosok, vegyészek, fizikusok – el sem hagyhatják majd az országot.

Dóra felmérése szerint a menekültek egy részének megtetszett a város és a helyiek barátságossága, és fontolgatják az ott maradást. A háborús retorika nem súlyos, de észrevehető súrlódásokat okoz akár korábban jó ismerős ukránok és magyarok között is.

– írja le a helyzet abszurditását a fiatal nő.

Nemrég volt Ukrajna függetlenségének napja, országszerte csaknem kétszáz riadóval, ebből hat jutott Kárpátaljára, a napokban pedig az adminisztrációt érte kibertámadás, máskülönben harccselekményektől mentes a megye. Ez egy új aspektust is felvillant: mint a polgármester meséli, sok cég átköltözött a nyugodtabb megyékbe.

Ez egyfelől élettel tölti meg a mostanság pangó egykori ipari létesítményeket, némi gazdasági javulást és a jövőben akár 2500 új munkahelyet hozva a városba – perspektivikusan csökkentve a munkacélú elvándorlást akár a helyi magyarok körében is.

Másfelől viszont a hadkötelezettség alól ideiglenesen felmentett munkavállalók személyében

újabb, akár tartósan megtelepedő ukrán tömegek is érkeztek a városba.

Ezért is kiemelten fontos a magyarok kitartása és hazatérése. „A város törzslakossága megmaradt, és bízom benne, hogy a hazatérőkkel együtt megtartjuk a kistérségben a magyar többséget, a városban pedig a fele-fele arányt” – jelenti ki a polgármester.

 

MCC Beregszászon
Az MCC Fiatal tehetség programja (FIT) 2018 őszén indult a Mathias Corvinus Colle­gium beregszászi központjában. Az első FIT-es évfolyam idén érkezett el a képzés végéhez, a térség jelenlegi helyzetére tekintettel az MCC budapesti központjában tartották meg a ballagási ünnepséget. A közös nyári tábor az év egyik legjobban várt eseménye a gyerekek számára, idén mintegy ötven kárpátaljai MCC-s diák vett részt a FIT program nyári táborában Tatán.

Az MCC Fiatal tehetség programja (FIT) 2018 őszén indult a Mathias Corvinus Colle­gium beregszászi központjában. Az első FIT-es évfolyam idén érkezett el a képzés végéhez, a térség jelenlegi helyzetére tekintettel az MCC budapesti központjában tartották meg a ballagási ünnepséget. A közös nyári tábor az év egyik legjobban várt eseménye a gyerekek számára, idén mintegy ötven kárpátaljai MCC-s diák vett részt a FIT program nyári táborában Tatán.

Nyitóképen: Ukrán színek az 1853-ban épített Vérke-kőhídon. Fotó: Shutterstock

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csak ésszel
2022. szeptember 10. 21:04
Csak annyi kellene, hogy a szuperdemokratikus USA leszól Kijevnek, hogy tartsák be a kisebbségi jogokat. De nem teszi, ehelyett 2014-ben a keleti gyarmatán szabadjára engedte az ukrán terrort. Oroszország politikai gyengítéséért és a termőföldekért, egyéb beruházásokért cserébe. És ebben Biden mellett ugyanúgy ludas két elődje: Trump és Obama is. Három amerikai elnök alatt fogy és sínylődik az ukrajnai magyarság, márpedig ha van, illetve lenne fékező erő, akire az ukrán gazemberek hallgatnak, az Washington.
Takagi
2022. szeptember 10. 16:53
Addig jó még oroszul szólnak és nem usákúl.
Finale*
2022. szeptember 10. 16:21
Ezt a kisebbsegi komplexust,ott meg az atyauristen is kek sargara van festve,tiszta roman tempo.
jóember
2022. szeptember 10. 15:58
"Ez egy új aspektust is felvillant: mint a polgármester meséli, sok cég átköltözött a nyugodtabb megyékbe." Csauseszkuék is így románosították el a magyar városokat. Ipartelepítés, lakótelep épités és román többség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!