Kevesebb a német és osztrák hátterű cég itthon, cserébe több az ukrán

2016-05-24 20:25:14
A meghatározó vállalkozások körében csökken a külföldi érdekeltségű cégek aránya, jelentősen megnőtt ugyanis a hazai érdekeltségű vállalatok száma, derül ki az Opten céginformációs szolgáltató felméréséből.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója a közleményben ismerteti: az elmúlt öt évben 2-3 százalékkal csökkent a külföldi tulajdonosok súlya, elsősorban az 1 milliárd forint feletti árbevételű társaságok között. Számuk nem változott érdemben, arányuk azért csökkent, mert a tisztán hazai érdekeltségű cégek száma jelentősen megnőtt a 100 millió és az 1 milliárd forint feletti árbevételű cégek körében is.

Ukrán cégek váltották fel a németeket

A tradicionális szereplőnek számító Németország és Ausztria szerepe az Opten szerint az átlagnál is jobban csökken. A német érdekeltségű cégek száma mintegy 15 százalékkal, míg az osztrákoké közel 10 százalékkal mérséklődött az elmúlt 5 évben. Az ukrán tulajdonosokhoz köthető cégek száma ugyanakkor 40 százalékkal nőtt, és ezzel Ukrajna felkerült a toplista 2. helyére Németország mögé.

Pertics Richárd szerint a tapasztalat az, hogy az ukrán kapcsolatú cégek jelentős része nem valódi gazdasági érdeket tükröz, hanem a cégtemetés egyik szürke formája.

Nem biztos, hogy ennek örülni kell

Azok a cégek, amelyeknek a tulajdonosai között külföldi cégek vagy magánszemélyek is vannak, mintegy 760 ezer alkalmazottnak adnak munkát, és foglalkoztatottaik száma jelentősen növekszik. Pertics Richárd szerint a külföldiek súlyának csökkenése nem feltétlenül pozitív. A külföldi érdekeltségű társaságok tőkeellátottsága ugyanis sokkal jobb, ezáltal stabilabbak, ami sok esetben támaszpontokat jelent a rendkívül elaprózódott és tőkeszegény hazai cégstruktúrában, ennek további hígulása nem segíti a hosszú távú stabilitást, fejti ki a közleményben.

Az igazgató szerint a negatívumok között kell megemlíteni ugyanakkor, hogy a külföldi tulajdonosok által felvett átlagos osztalék nagyságrendekkel haladja meg a hazai tulajdonosok által felvettet, és a kivett pénzt az adók megfizetése után feltehetőleg ki viszik az országból. A hazai üzleti etika alacsony szintje mellett léteznek alternatív módszerek az adó optimalizálására és a cégekben keletkezett jövedelmek kivételére, hívja fel a figyelmet az Opten céginformációs igazgatója.