Digitalizáció és fenntarthatóság: Győrben indult el a Modern Vállalkozások Programja

2016. május 20. 17:19

Írta: Mandiner .
Győrben tartották a Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz Digitálisan! nyitókonferenciáját. A kamara, a Kormányzati Fejlesztési Ügynökség és az Informatika a Társadalomért Egyesület közös programjának célja, hogy elősegítse legalább háromezer kis és közepes vállalkozás digitalizációját.

A digitális eszközök használata, alkalmazása a fenntartható gazdaság kulcsa, amellyel a gazdasági növekedés is felgyorsítható - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke csütörtökön Győrben, a Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz Digitálisan! című projekt nyitókonferenciáján, amelyet a kamara, az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) és a Kormányzati Fejlesztési Ügynökség által szervezett.

Az elnök jelezte, hogy a kormányzati program keretében 127 településen mutatják be a mikro-, kis- és közepes vállalkozások digitalizációját elősegítő lehetőségeket. A találkozókon a vállalkozókat tanácsadással segítik, emellett egy olyan minősítő rendszerbe is szeretnék bevonni őket, amely segítségével öt százalék többletforrást kaphatnak a pályázatokon. Parragh úgy látja, a hazai kkv-k jelentős része nem használ digitális technológiát, ez nagy versenyhátrányt jelent számukra, mert ma a tudás és a határok lebontása a digitális világban érhető el a legkönnyebben.

Több mint háromezer kkv-nak akarnak segíteni

Soltész Attila, az Infotér elnöke a Mandinernek arról beszélt, hogy elgondolkodtató, miért vagyunk még Bulgáriához és Romániához képest is lemaradva a digitalizáció egyes területein az uniós értékelések szerint. Soltész szerint a program Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz Digitálisan! lényege a kkv-k szemléletformálása, az a cél, hogy több mint háromezer vállalkozást érjenek el a tervezett 127 rendezvényen, és folyamatos tanácsadással is segítsék a fejlesztéseiket.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program végrehajtásáért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos hangsúlyozta: a kormánynak az a meggyőződése, hogy a digitalizáció összetett, átfogó társadalmi jelenség, amelyre nem technológiai, vagy gazdasági kérdésként kell tekinteni, hanem mint olyan jelenégre, ami a mindennapokat átszövi. Emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délelőtti bejelentésére is, amely szerint 2017. január 1-jétől a kormány a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra, 2018. január 1-jétől pedig 5 százalékra mérsékli az internethasználat általános forgalmi adóját.

Debrecen és Győr is kiemelt helyszínek

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára arról beszélt a konferencián, hogy a kormány abból indul ki, hogy hamarosan minden magyar munkahelyen szükség lesz digitális tudásra. Ezt szolgálja egyebek között az a képzési program is, amely keretében összesen kétszáz hátrányos helyzetű ember számára oktatnak digitális kompetenciákat. A képzés pilot programja már elkezdődött az Alföldön, szeptembertől pedig országszerte elindul. 

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy Magyarországnak több mérnökre és informatikusra van szüksége, ezért hamarosan elindul a szakok népszerűsítését szolgáló pályaorientációs program is. Ennek Budapest és Debrecen mellett Győr lesz az egyik kiemelt helyszíne.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Menjenek el Észtországba egy tanulmányútra...

"..Az észtek pár év alatt a semmiből építették fel a jövőt.."

Ingyenes wifi fedi le az ország nagy részét (vidéken is)

Régóta mindenki online adja be az adóbevallását, amely 5 perc alatt (tényleg) elkészíthető

2007 óta választani is lehet online, a szavazatot a világ bármely részéről le lehet adni

A kormány ülésein már 2000 óta nincs papír, és lényegében az egész parlament sem használ papírt a működéséhez

A gyógyszerreceptek és az egészségügyi bürokrácia is teljesen digitális, ott sem papíroznak

Az iskolákban az osztálynapló és minden kommunikáció digitális

A tervek szerint 2020-ra nem lesz készpénzhasználat az országban

Minden gyerek 7 éves korától kezdve tanul programozni

Az alkotmányban szerepel az internethez való jog, mert az a demokrácia egyik fontos csatornája

A megosztásos gazdasági modelleket (Uber, Airbnb stb.) nem ellenzik, inkább támogatják, beillesztik a jogrendbe

A világon bárki igényelhet digitális észt tartózkodási engedélyt..."

„Hamar rájött mindenki, hogy nekünk a faiparon és némi nehézgépgyártáson kívül semmi más kitörési pontunk nincs, csak az informatika” – mondja a képviselő.

http://hvg.hu/gazdasag/2016050..

"..A magyar sajtót is bejárta a hír, hogy Észtországban legalizálták az Ubert.

Mivel a társaság kommunikációjában nagy hangsúlyt helyez a tények árnyalt bemutatása helyett a nekik kedves részletek kiemelésére, gondoltam megéri utána nézni, hogy ebből mi igaz. A valóságban nincs szó teljes legalizálásról, de a helyi adóhatóság (EMTA) megegyezett a céggel, és magyar fejjel felfoghatatlanul innovatív megoldásokban gondolkodik.

Nem csak az Uberrel akarnak megállapodni, hanem érdekes terveik vannak a sharing economy adózására. Minderről Egon Veermäe, a helyi adóhivatal főigazgató-helyettese tájékoztatott.

Egon Veermäe úgy foglalta össze filozófiájukat, hogy ők nem arra fejlesztenek rendszereket és folyamatokat, hogy a gazdaság kiszolgálja a bürokráciát, hanem éppen fordítva. Azt akarják, hogy a cégek arra koncentráljanak, amihez értenek, és ne értelmetlen nyomtatványok kitöltésével és küldözgetésével töltsék az idejüket..."

http://444.hu/2016/04/03/a-val..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés