Miért ne alapítsunk céget 23 évesen?

2015. november 25. 16:56
Halácsy Péter, a Prezi társalapítója szerint ahelyett, hogy rögtön beleugornánk egy saját vállalkozásba, az első ötletbe, ami tetszik, jobb megkeresni azt a környezetet, céget, ahol tanulni tudunk.

„Halácsy Péter vagyok, a Prezi egyik társalapítója, egyébként a mérnökökért felelős igazgatója. Van egy kedvenc témám: hogy szerintem miért nem érdemes, vagy nem biztos, hogy érdemes 23 évesen céget, vállalkozást alapítani. Én amikor egyetemre jártam, volt egy tanárom, akire nagyon emlékszem, akitől sok minden tanultam és ő mondta azt, hogy valószínűleg először el kell mennie az embereknek dolgozni cégekbe, fel kell nőniük, meg kell nézniük, hogy hogy működnek nagyobb, profibb vállalkozások, meg kell tanulni, hogy mi az, amit nem akarsz csinálni, és utána kezdd el a saját vállalkozásodat csinálni! Én magam is ezt csináltam. Én dolgoztam nagy vállalatoknál, cégeknél, egyetemen, mielőtt egy vállalkozást kezdtünk el csinálni társaimmal. Nagyon sokat tanultam arról, hogy hogyan működnek csapatban az emberek, milyenek a hülye főnökök, milyenek a jó főnökök, milyen az, amikor jól érzem magamat a munkahelyen, és ezt nagyon jól tudtam használni.

23 évesen tele vagyunk ötletekkel, vággyal, hogy megváltsuk a világot, viszont nem nagyon tudtam én, hogy hogyan viselkedem más emberekkel, hogyan kommunikálok, és kb. 23-tól 33 éves koromig nem csináltam mást, mint ezt tanultam meg. A másik, hogy amikor elkezded a vállalkozásodat, akkor hirtelen egyedül leszel. Mindenki rád néz, tőled várja, hogy mit kell csinálni, te vagy a vezető, neked kell megmondani a dolgokat és lehet, hogy nem tudod és meg kell tanulni azt, hogy hogyan kérjél segítséget, honnan tudsz tanulni, fejlődni te magad is. Úgyhogy nekem az a javaslatom, vagy tanácsom a 23 éveseknek, vagy csak elmondom, hogy én mit csináltam, az az, hogy ahelyett, hogy rögtön beleugorjanak a saját vállalkozásukba, az első ötletbe, ami nagyon tetszik, megkeresem azt a környezetet, ahol nagyon sokat tudok tanulni, tanulni magamról, tanulni arról, hogy emberek hogyan dolgoznak együtt. Erre egy céghez elmenni dolgozni, egy nagyon jó alkalom, de sok másképpen is lehet csinálni. És ahhoz, hogy ezt megtanuld, szerintem nagyon jó elmenni egy céghez dolgozni, megnézni, hogy te hogyan viselkedsz másokkal, mások hogyan viselkednek és kicsit tanulni arról, hogy milyen az, amikor emberek együtt dolgoznak projekteken.

Egyik kedvenc könyvemet szeretném ajánlani, Carol S. Dweck Mindset című könyve, ami most jelent meg magyarul Szemléletváltás címmel. Ez a könyv arról szól, hogy mindannyian képesek vagyunk fejlődni, de ehhez el kell hinnünk azt, hogy képesek vagyunk fejlődni és nagyon sok praktikus tanácsot tartalmaz arról, hogy hogyan keressünk magunknak olyan környezetet ahol folyamatosan tudunk fejlődni. Úgyhogy nagyon javaslom mindenkinek, hogy olvassa el ezt a könyvet. Valószínűleg a startupoknak, a kezdő vállalkozásoknak, ez az egyik alapja, hogy hinnünk kell abban, hogy a vállalatunk, a szervezetünk, a termékünk, a csapatunk, mi magunk egyre inkább, folyamatosan tudunk fejlődni és erre kell odafigyelnünk tulajdonképpen.”

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan. Ez a világmegváltó guruskodás szerintem is visszatetsző. Nekem legalábbis nem szimpatikus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés