A Uber nem a szabad verseny letéteményese

2014. november 19. 12:15

Tulajdonképpen a Uber előnye az adóelkerülésből és a személyszállításra vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyásából ered, így a hagyományos taxi szolgáltatókkal szembeni árelőnyének nagy része is ebből fakad.

2014. november 19. 12:15
Mihalovits Ervin
Publius

„Megérkezett a Uber Magyarországra is, és a reakciókat elnézve mind az online sajtó, mind a kommentelők kitörő lelkesedéssel fogadták. Érdemes megnézni azonban, hogy a klassz mobilos applikáció és az olcsóság mögött mi rejlik.

A sharing economy (pontosabban collaborative consumption) néhány éve robbant be a világ köztudatába, és olyan új típusú szolgáltatásokat foglal magában, melyek peer-to-peer alapon közvetlenül a felhasználókat kötik össze és teszik lehetővé a közöttük a tulajdon kölcsönös felhasználását, árubabocsátását. Ilyen oldal a Uber is, vagy például az Airbnb.com, melyen a szobánkat vagy lakásunkat adhatjuk ki néhány napra turistáknak, vagy éppen mi magunk bérelhetünk a nyaralásunkra hotel helyett. Ezek a cégek egy olyan jogszabályi térbe léptek be, ahol a törvényeket olyanak írják, akik még internetet sem használnak. Nem volt senki felkészülve az új típusú szolgáltatások megjelenésére, ami nem azt jelentette, hogy egyáltalán ne vonatkozott volna rájuk használható módon jogszabály, hanem hogy azok eredeti célja nem pontosan ilyen típusú tevékenységekre irányult. Az is problémát okozott, hogy a sharing economy vállalatai maguk nem adnak ki szobát, nem vállalnak személyszállítást, csak összekötik a kínálatot és a keresletet, majd felteszik a kezüket, hogy ők semmilyen törvényt nem szegnek meg. Pedig valaki megteszi, mert mind a személyszállításra, mind a vendéglátásra komoly szabályok vonatkoznak.

(...)

De a felhasználók nem csak a jogszabályokat kerülik ki, adót sem fizetnek. Tulajdonképpen a Uber előnye az adóelkerülésből és a személyszállításra vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyásából ered, így a hagyományos taxi szolgáltatókkal szembeni árelőnyének nagyrésze is ebből fakad. Nem véletlen, hogy júliusban, mikor több ezer taxis tüntetett Európa nagyvárosaiban, az indulatok középpontjában nem a technológia, hanem a tisztességtelen verseny állt.

A problémát a sharing economy vállalatai is érzik. Az Airbnb például több várossal megegyezett, és Portlandben vagy San Franciscoban a cég maga szedi be a szobák és lakások után a helyi hotelekre is érvényes adót, majd fizeti meg a felhasználók helyett. Nem is tudnának mit tenni, mert pont az alkalmazásuk teszi hihetetlenül könnyűvé a helyi hatóságok dolgát, amivel könnyen listázni tudják a taxikat vagy szállásokat, majd ellenőrizni és megbüntetni őket. Brüsszelben például a fuvaronkénti 10.000 eurós büntetéssel próbálnak mindenkit elriasztani attól, hogy Uberen keresztül személyszállítást vállaljon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2016. február 11. 15:11
Mit ír ez? Én csak az airbnb-t ismerem, teljesen legálisan kell működtetni, adózni, stb. Jegyzői ellenőrzés mellett. Ha vannak csalók, a legkönnyebb a hatóságnak a nyomukra jutni. Hiszen csak úgy működik, hogy fent van az interneten a térképen, nem lehet titokban csinálni. A taxi más tészta, nehéz elcsípni.
tommybravo
2016. február 11. 15:11
Lehet, hogy ebből ered az Über előnye. De a hagyományos taxisok hátránya nem abból származik, hogy ők meg rendesen fizetnek adót, hanem sokkal inkább abból, hogy kartellként rögzíttették az árakat, amikor kibulizták a taxirendeletet. Így megszűnt a versenyhelyzet és az átlagember számára nagyjából másfélszeresére drágult a taxizás, és ezáltal sokkal kevesebben veszik igénybe. A kevesek győzelme volt a többség felett.
OmegaMale
2016. január 22. 07:58
Mekkorát nézne a sok adóellenes szolgáltatáscsere-imádó meg mások használt vackaival kereskedésbuzi, ha pl. baleset érné és a kórházban azt mondanák neki: sorry haver, itt egy lista dokikról az olx-en, velük zsírozd le.
rosszkutya
2014. november 19. 15:32
http://belsoseg.blog.hu/2014/11/19/igy_nem_lettem_uber-sofor
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik