Hogyan foglaljuk el Erdélyt néhány egyszerű lépésben?

2014. augusztus 08. 09:21

Hirtelen kevés fontosabb nemzeti célt tudnék mondani, minthogy létrejöjjön a szomszédos országban élő magyarságnál egy képzett, kreatív, öntudatos, helyben gondolkodó fiatal vállalkozói réteg.

2014. augusztus 08. 09:21
Borbás Barna
Válasz.hu

„Hétvégén ért véget a magyar diákoknak tengerentúli ösztöndíj-lehetőséget biztosító Calasanctius Training Program (CTP) erdélyi »spinoff« rendezvénye, az Ifjúsági Üzleti Program. (A CTP-t dr. Forgách Péter Buffaloban [New York állam] élő magyar sebész hívta életre még a kilencvenes években. Az IÜP-t a programról hazatért öregdiákok alapították, pontosabban rendezik meg évről évre.) Az IÜP lényegében nyári egyetem: Csíkszeredában idén is több mint hetven, 17-20 éves kolozsvári, csíki, gyergyói, brassói stb. fiatal vehetett részt az egyhetes programon.

Hogy miért kezdek cikket minderről? Rövid, kissé hangzatos tézisem a következő: az IÜP – mintaként tekintve – a legjobb dolog, ami 2014-ben a magyar-magyar kapcsolatokban csak történhet a Kárpát-medencében. Megmagyarázom.

A CTP IÜP receptje következő:

  • Találj néhány lelkes, oktatói vénával megáldott, szabadidejéből 100 százalékosan önkéntes munkára áldozni hajlandó fiatal vállalkozót.
  • Szervezz velük képzést külhoni, éppen továbbtanulás előtt álló magyar diákoknak, ahol megtanulhatják a vállalatgazdaságtan alapjait, ráadásul gyakorlatorientáltan: egy hét alatt elkészítik első üzleti tervüket.
  • Mondd el, hogy a programod nem csak szakmázás orrvérzésig: szervezz a bentlakásos programba sportprogramot, vetélkedőket, rövid kirándulást is.
  • Legyen az egész program végére egy termék (esetünkben: kész üzleti/marketingterv, szabadon választott témában), amiért a résztvevők tényleg megküzdöttek (éjszakázás, csapatmunka stb.), így a hétnek veszettül jó hangulati íve lesz.

(...)

Az utóbbi több mint 10 évben Erdélyben többszázan végezték már el az IÜP képzéseit. Vállalkozások, karrierek indultak el a program segítségével. Mivel hirtelen kevés fontosabb nemzeti célt tudnék mondani, minthogy létrejöjjön a szomszédos országban élő magyarságnál egy képzett, kreatív, öntudatos, helyben gondolkodó fiatal vállalkozói réteg, azt hiszem, szélesebb körben is tudni kell, hogy az Ifjúsági Üzleti Program éppen ezért dolgozik. (Az IÜP-nek minden évben van magyarországi tábora is, korábban pedig beregszászi [Kárpátalja] fiataloknak is szervezett üzleti képzést.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. április 09. 13:43
Igen ez a megoldás.
egyetmondok
2015. január 28. 21:38
" Mivel hirtelen kevés fontosabb nemzeti célt tudnék mondani, minthogy létrejöjjön a szomszédos országban élő magyarságnál egy képzett, kreatív, öntudatos, helyben gondolkodó fiatal vállalkozói réteg " --- ez a lényeg. Az államtól független, szuverén gondolkodású, fiatal vállalkozó réteg.A magyar kapitalista réteg.Ezért ez a mondat itt is,az anyaországi társadalomra nézvést is ül: Hirtelen kevés fontosabb nemzeti célt tudnék mondani, minthogy létrejöjjön az országban egy képzett, kreatív, öntudatos, helyben gondolkodó fiatal vállalkozói réteg. A román államot is abból a szempontból kell nézni,hogy ezt akadályozza vagy sem,meg a magyart is.
A cigányság kolonc a nemzeten!
2015. január 28. 21:37
meg nem elcsángálni mindenesetre amíg olyanok az arányok, amilyenek, felesleges viszsakívánni egész erdélyt, tele románnal meg cigánnyal Szabad Székelyföldet kell életre hívni
Burmin
2015. január 28. 21:37
Én ehhez csak gratulálni tudok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik