Okos város, okos megoldások: tűzcsapból ivókút

2014. június 25. 12:37
A Design Terminál kihirdette a városfejlesztési pályázatának győzteseit. A zsűri a legjobb három közé választotta víz kategóriában a Tűzcsapból ivócsap nevet viselő projektet, mely Budapesten található tűzcsapokat alakítaná át a mindennapokban is használható ivókúttá.

A Design Terminál kihirdette a városfejlesztési pályázatának győzteseit. A zsűri döntése alapján a digitalizált városi stoppolórendszer, a rendhagyó tűzcsap-ivókút ötlete és az interaktív városfejlesztő alkalmazás valósul meg, amiket az októberi Design Hét Budapesten mutatnak be a nagyközönségnek.

A Design Terminál májusban Smart City Lab Budapest elnevezéssel meghirdetett pályázatának célja olyan ötletek támogatása és megvalósítása volt, melyek a városfejlesztés és a technológia kapcsolatának újragondolására adnak lehetőséget. A felhívásra mintegy 30 pályamű érkezett be. A jelentkezők a közlekedés-, víz- és városi zöld kategóriákban az érintett szolgáltatók, a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Vízművek, valamint a Főkert bevonásával és konzultációs segítségével pályázhattak. A bírálat során kiemelten fontos szempont volt a gyakorlati hasznosság és a fejleszthetőség.

A 8 tagú szakmai zsűri három ötletet választott ki, amelyek megvalósításán a nyertes csapatok az elkövetkező hónapokban fognak dolgozni, projektenként maximum nettó 1,9 millió forint keretösszegből gazdálkodva. A közlekedés kategóriában nyertes Karma csapata egy gyors, digitalizált városi stoppoló rendszert álmodott meg. A zsűri a legjobb három közé választotta víz kategóriában a Tűzcsapból ivócsap nevet viselő projektet, mely Budapesten található tűzcsapokat alakítaná át a mindennapokban is használható ivókúttá, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója sem sérül. A projekt médiapartnere a Mandiner.

Győztes lett városi zöld kategóriában a Budapest Dialog web- és mobilalkalmazás, amely segítségével a városi zöldterületek fejlesztésébe közvetlenül bevonhatók a városlakók.

A magyar kreatívipar fellendítéséért felelős Design Terminál fő célkitűzéseinek egyike a kreatív iparágak és a város kapcsolatának erősítése, a kapcsolódási pontok és az együttműködések megtalálása.

A Mandiner 2010-es interjúját itt olvashatja az ötletgazdákkal.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A föld feletti tűzcsapok elzáró szerkezete a föld alatt van: ha kitörné egy jármű, ne legyen égig érő gejzír.Ezt nyitják meg a tűzoltók.
Az ivókutas átalakítás által nyomás alá kerül a föld feletti rész is - ami vastag is és melegszik, pang benne a víz - ezért ha nekimennénk, zuhanyozhatunk is.
Szóval az ötlet jó, csak meg ne valósítsák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés