Okos város-pályázatot indít a Design Terminál

2014. május 22. 15:48
A Design Terminál 2014-től pályázati programot indít tervezők, cégek, intézmények és civil kezdeményezések számára, városi terekkel és rendszerekkel foglalkozó fejlesztések kidolgozására és megvalósítására.

Napjainkban egyre nagyobb szerepet játszanak a városok életében a technológiai eszközök. Akár közművekről vagy szolgáltatások működtetéséről, akár vásárlásról, közösségi eseményekről vagy kommunikációról van szó, az épített környezettel összekapcsolódó információs rendszerek ma már megkerülhetetlenek. Kérdés, hogy a kreatív szakmáknak milyen szerepe lehet a jövő városi rendszereinek létrehozásában? Hogyan hasznosítható az építészek és designerek tudása a városokról a víziók gyakorlati megoldásokká alakításában és kritikus felülvizsgálatában?

Az okos város koncepciók a városok erőforrásainak optimalizálását, a döntéshozatal átláthatóságát és az abban való részvételt biztosítják. De mit jelent valójában a város optimális működése? Milyen határozatok tehetők elérhetővé és hogyan értelmezhető a részvétel a város működtetésében? Mi a kapcsolat az okos város és az okos városlakók között? Milyen terek válnak láthatóvá és láthatatlanná? Mi a nyilvánosság jövője az adatgyűjtésre épülő városi terekben, és milyen szerepe lehet a tervezőknek az épített és információs környezetek összekapcsolásában?

A témák részletes leírását és a pályázati kiírást itt lehet elolvasni. A zsűri minden kategóriában egy nyertes pályamunkát választ. A nyertes pályázókkal szerződést kötnek a pályamunkákban feltüntetett koncepció megvalósítására. A nyertes koncepciók kidolgozására összesen nettó 5 700 000 Ft, azaz témakörönként maximum nettó 1 900 000 Ft összeg áll a kiíró rendelkezésére. A pályaművek beadásának határideje 2014. június 13. Eredményhirdetés június 20-án várható, majd július 1-től szeptember 30-ig zajlik a fejlesztés, valamint ekkor kerül sor konzultációkra is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés