Hősök Tere: Szükség van hétköznapi hősökre!

2014. március 27. 13:45

Írta: Terján Nóra
Egy friss kutatás tanulsága szerint a magyarok nem elég segítőkészek. Ezen szeretne változtatni Halácsy Péter, a Prezi társalapítója és Philip G. Zimbardo, a Stanford Egyetem pszichológus professzora a Hősök Tere elnevezésű civil kezdeményezéssel, amit Orosz Gáborral és Orosz Györgyivel együtt indítottak útjára.

Szerdán mutatták be a Hősök Tere projektet, melynek kitalálói olyan világban szeretnének élni, ahol mindenki ki mer állni és képes tenni másokért a hétköznapokban. A kezdeményezés platformot biztosít minden olyan magánszemélynek, civil szervezetnek, vállalatnak, akik velünk együtt úgy gondolják, hogy szükség van hétköznapi hősökre, akik inspirálják a környezetükben élőket. „Ezzel pozitív változást indítunk el” - állítják.

  

Philip G. Zimbardo pszichológus professzor üzenete.

Halácsy Péter egy TED-konferencián találkozott először Philip G. Zimbardóval, a világhírű börtönkísérlet kitalálójával 2 évvel ezelőtt. Mára ötletük egy 120 önkéntessel dolgozó kezdeményezéssé vált, amelyet a Prezi mellett csaknem 20 vállalat, számos magánszemély és ismert ember is támogat, Harcsa Veronikától Szervét Tiborig. Az egész projekt Zimbardo professzor Heroic Imagination Project elnevezésű programján alapul, amelynek célja, hogy segítsen az embereknek mindennapi hősökké válni. Kupa Júlia önkéntes szerint mindenkiben megvan az igény arra, hogy segítsen: „Bennem is, de ez a jobbá tevés hirtelen olyan nagy teher is tud lenni, hogy sokszor inkább nem csinálunk semmit, pláne tömegben (utcán, szórakozóhelyen, bevásárlóközpontban), ahol eloszlik a felelősség”.

„A nemzetközi kutatások azt bizonyítják, hogy az emberek azért nem viselkednek hősiesen kritikus helyzetekben, mert nem tudják, hogy akár viselkedhetnének másként is, nem ismerik fel a helyzetet vagy éppen a többség nyomására nem mernek cselekedni. A Hősök Tere éppen azon dolgozik, hogy ezeket a félelmeinket, gátlásainkat sikerüljön legyőznünk. Kísérletünkben három helyszínen teszteltük az utca emberét. Megfigyeltük, hogy leggyorsabban azokon a helyeken segítenek az emberek egymáson, ahol nagyon nehéz kikerülni az utcán fekvő embert. De például egy nyílt részen akár negyedórát feküdhetünk úgy az utcán, hogy senki se jöjjön oda megkérdezni, mi a bajunk.” - mutatta be a problémát Orosz Gábor szociálpszichológus, a Hősök Tere kezdeményezés egyik szakértője.

 
 

 Társadalmi kísérlet: vajon hányadik ember áll meg?
 
Hogyan lehet hát cselekvésre inspirálni az embereket? A projekt legfőbb üzenete, hogy merjünk tenni másokért, és ehhez eszközt is akar adni. Megmutatja, hogy az eszköz mi vagyunk.
 

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy workshopokat, sőt, júniusban fesztivált rendeznek, amelybe mindenki beleteszi, amije van, amihez ért, majd továbbadja az üzenetet. Orosz Györgyi elmondta: április elején egy Hős Pikniket szerveznek Dr. Zimbardoval, majd június 15-én jön a Helló Hősök fesztivál. Június 19-én nemzetközi konferenciát tartanak, június 20-án pedig elindulnak a workshopok, ahol tanárokat képeznek. „Többek között tematikus estekkel és hétköznapi hőstetteket, hősöket gyűjtő online kampánnyal is készülünk áprilisban, májusban.” – tette hozzá a Hősök Tere társalapítója.

 

 

„A személyes példák továbbadása a fontos: azt látni, hogy nem szuperhősködésről van szó, hanem teljesen hétköznapi, profán dolgokról, amelytől nemcsak a másik ember érzi jobban magát, hanem én is, mert bízhatok másokban, bízhatok magamban.” - tette hozzá Kupa Júlia, aki szerint ki lehet nevelni egy „hősgenerációt”, akik már azon csodálkoznak majd, hogy valamikor nem volt teljesen természetes segíteni, amikor láttunk egy félájult embert az utcán feküdni.

 

További információk Facebookon, illetve a projekt honlapján.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés