Küldetésünk van a jobboldali nyilvánosságban

2013. november 18. 11:39

Böszörményi Nagy Gergely
Kreatív Online
Nálam többet csak a magyar kreatívipar ügye köszönhet Navracsics Tibornak. Interjú.

Azzal tisztában vagy, hogy nehezen fogod lerázni magadról, hogy csakis azért jutottál ilyen hamar idáig, mert Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter mögötted volt?

Nálam többet csak a magyar kreatívipar ügye köszönhet Navracsics Tibornak. Az évekig szunnyadó Design Terminál mára évi 300 rendezvénynapjával Budapest egyik legaktívabb közösségi tere, a Central European Fashion Days, a Budapest 3D Printing Days és más nemzetközi események gazdája, startup-találkozópontként a Prezi, a LogMeIn és a Ustream konferenciáinak helyszíne és olyan projektek főtámogatója, mint a Design Hét Budapest vagy éppen a Hello Wood. Kiemelt kormányzati háttérintézmények élén pedig szerintem politikai kinevezetteknek kell állnia. Ő sosem takarózhat azzal, hogy bár független és végig jót akart, a hatalom nem engedte neki megvalósítani az elképzeléseit.

Egy politikai kinevezettnél azonban az is felmerül, a kenyéradó gazda nem vállalja fel, ha valami nem stimmel a kedvencével, inkább eltussolja. Erre is elég sok példánk van. Neked mivel kell elszámolnod a minisztérium felé?

Azzal, hogy közmegelégedésre végezzük-e a munkánkat és értéket hozunk-e létre. Ehhez egyszerre kell értenünk a kormányzati szempontrendszert, ismernünk az érintett szakmák előtt álló nemzetközi kihívásokat és követnünk a tágabb nyilvánosság érdeklődését. Soha nem éreztem hátrányát annak, hogy a politika világából érkeztem, sőt, csapatommal szinte kizárólag támogatást tapasztalunk, mert partnereink azt látják, hogy valaki végre csinálni akar valamit. Egyébként egyetlen kormánynak sem érdeke, hogy a szakmában felháborodást keltő, vagy éppen érdektelenségbe fulladó intézményt kössön a nevéhez.

Én ebből a szempontból a Design Terminált inkább kivételnek látom. Nem gondolom, hogy a jelenlegi kormány ezen érdekek szerint szervezné meg például a kulturális intézményrendszert.

Ez megtisztelő, de szerintem nem vagyunk kivételek. Baán László Szépművészetije, Andy Vajna Nemzeti Filmalapja és Káel Csaba Müpája is hasonló elvek alapján működik, de említhetném Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkárt is, aki a startupszcéna aktív bevonásával dolgozik szakpolitikai koncepcióján.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés