Ki mint vet, úgy arat

2013. október 16. 10:55

Oszkó Péter
VG.hu

A hazai futball és startup szektor mutat némi hasonlóságot: a pár nemzetközi sikertörténet mellett hiányzik a komplex stratégia.

„A 2010-ben indult Jeremie programnak köszönhetően pár év alatt sok milliárd forint került a hazai kockázati tőkepiacra, a dinamikus globális növekedés lehetőségét magukban hordozó cégek száma azonban – a gyakran emlegetett pár nemzetközi sikertörténet ellenére – nem nőtt meg robbanásszerűen. Vagyis a kockázati tőke oldaláról nézve továbbra is csak csörgedezik a deal flow.

Ellentmondásos a cégépítés szempontjából releváns jogi-szabályozási környezet is. Az alacsony társasági adó ösztönző hatását lerontják az alkalmazottak után fizetendő magas járulékok, a különféle adminisztrációs terhek, az IP jogok kezelését nehezítő problémák.

Mint a foci világában, úgy a szintén speciális tudást és készségeket igénylő startup szcénában is kiemelt fontosságú az utánpótlásképzés. Meg kell találni a tehetségeket, időt, pénzt és szakértelmet kell fektetni a fejlesztésükbe, és mindezt folyamatosan, nem csak alkalmi jelleggel. A sikeres vállalkozáshoz szükséges korszerű ismeretek átadására, készségek fejlesztésére a közoktatásban éppúgy nagyobb hangsúlyt kellene helyezni, mint a felnőtt oktatásban. A vállalkozói szemléletet bátorítani kell, akárcsak a vállalkozói élet kihívásaira való tudatos felkészülést.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://vallalkozas.mandiner.hu/trackback/10998