Önsorsrontás – Miért mennek el a fiatalok?

2013. augusztus 7. 8:58

Árvai Péter
Figyelő Online
Két alapvető okra, az értelmes feladatok hiányára és a negatív attitűdre vezethető vissza az, hogy Magyarországról tömegesen mennek el a fiatalok.

„Miért akarnak ilyen sokan máshol boldogulni? A képlet egyszerű. Két alapvető okra, az értelmes feladatok hiányára és a negatív attitűdre vezethető vissza az, hogy Magyarországról tömegesen mennek el a fiatalok. E két okban rejlik szerintem a folyamatok visszafordíthatóságának a kulcsa, amely összecseng a missziónkkal is, hogy ezen változtassunk.

(...)

Gondoljunk bele, ha fiatal lennél, és azt hallanád, hogy itt lehetetlen, ott meg lehetséges, mit csinálnál? Ha elég ambiciózus vagy, menni szeretnél. Ugyanakkor az amerikai és a magyar narratívával is van probléma. Amerikában is számít a háttered, és Magyarországról is lehetséges világszínvonalú ötleteket fejleszteni.

Éppen azért határoztuk el a Bridge Budapest létrehozását az említett három céggel, hogy változtassunk ezen a szemléletmódon. A Bridge Budapest ösztöndíjasai elmehetnek Amerikába, a Prezi, a Ustream és a LogMeIn mellett a Facebooknál és a Twitternél is tapasztalatot szerezhetnek, beleszagolhatnak abba, mitől más, mitől működik egy-egy sikeres cég. Amit pedig hazahozhatnak, az éppen ez a pozitív attitűd.

Ez a változás lassú, soklépcsős folyamat. És lehetséges. Vegyük Észtország példáját. Vannak hasonlóságok az észt és a magyar helyzet között. Átestünk egy rendszerváltáson, vágytunk nyugati életszínvonalra, és egyikünk esetében sem volt elegendő munkahely, amely ezt az életszínvonalat biztosíthatta volna. De Észtországban elindult a Skype, a legtöbb fejlesztő onnan származott. Ezért, amikor 2,5 milliárd dollárért megvette őket az eBay 2005-ben, ebből 150 millió dollár egyből Észtországban landolt. Hogy lehet ez? A Skype-ban és a Preziben, illetve hasonló startupokban a munkavállalók sokszor tulajdonossá válnak a vállalkozásban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az írás a bevezető gondolatában csupa megalapozatlan és bizonyíték nélküli állítást fogalmaz meg.

"Két alapvető okra, az értelmes feladatok hiányára és a negatív attitűdre vezethető vissza az, hogy Magyarországról tömegesen mennek el a fiatalok."

1. Magyarországról nem mennek el tömegesen a fiatalok. Mert a peregrináció mértéke semmivel sem haladja meg az Európában e térségre jellemző átlagot.

2. A peregrináció okaként (szerintem szubjetiv feltételezésre, illetve hasraütésre) kiválasztott jelenségek egyáltalán nem jellemzőek a magyar fiatalokra, és semmi nem igazolja ezt az állítást.

Egyébként - szerintem - elismerést érdemel a leírt szándék és törekvés.

"...egy ország ennyire nem tudja megbecsülni a képzett embereket, annak annyi."

Ez egy primitiv csúsztatás.

Helyesen:
Ha egy országot oly mértékben tönkretettek a csávókák, hogy nem tudja megbecsülni a képzett embereket...

Ugyanis nem szándék vagy okos felismerés kérdésén múlik, hanem a kiszivattyúzott, az anyagi erőforrások hiányán.

Nem mindegy, hogy igaz, vagy félrevezető az állítása.

A lehet inkább egy feltétel. A döntés oka az inkább, h. itt nagyon-nagyon szerényen, kínlódva lehet megélni, részben a lakáshoz jutás nehézségei miatt, kinn meg lényegesen, nagyon lényegesen többet lehet keresni, filléres napi gondok nélkül lehet élni, miután VAN pénz, meg lehet becsülni a munkát, szóba sem jönnek kreatív munka esetén (pl. orvosok) a segélyen élés és fizetés közötti tarthatatlan arányok.
Nincs állandó polgárháborús légkör, kormányon lévő és ellenzékben lévő politikai erők nem gyűlölködnek, vannak alapvető célok és eszközök, amiben meg tudnak egyezni.
Ha vannak is problémák kisebbséggel, annak afrikai szinten lévő civilizációs szintje nem akkora teher az országon (lakosság 10%-a), mint itt.
Közben Nyugaton beérett a kétkeresős családmodell következménye, a gyermek nyűggé vált, a sokéves tanulás sem vonzó, a magyar jól képzett, netán gyakolott orvos, mérnök keresett lett!
A pénz az életben nem a legfontosabb, de nagyon fontos.

Nagyon sok pénzük lehet, mert betegbiztosításuk, mint a helyieknek, az nem lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés