Önsorsrontás – Miért mennek el a fiatalok?

2013. augusztus 7. 08:58

Árvai Péter
Figyelő Online

Két alapvető okra, az értelmes feladatok hiányára és a negatív attitűdre vezethető vissza az, hogy Magyarországról tömegesen mennek el a fiatalok.

„Miért akarnak ilyen sokan máshol boldogulni? A képlet egyszerű. Két alapvető okra, az értelmes feladatok hiányára és a negatív attitűdre vezethető vissza az, hogy Magyarországról tömegesen mennek el a fiatalok. E két okban rejlik szerintem a folyamatok visszafordíthatóságának a kulcsa, amely összecseng a missziónkkal is, hogy ezen változtassunk.

(...)

Gondoljunk bele, ha fiatal lennél, és azt hallanád, hogy itt lehetetlen, ott meg lehetséges, mit csinálnál? Ha elég ambiciózus vagy, menni szeretnél. Ugyanakkor az amerikai és a magyar narratívával is van probléma. Amerikában is számít a háttered, és Magyarországról is lehetséges világszínvonalú ötleteket fejleszteni.

Éppen azért határoztuk el a Bridge Budapest létrehozását az említett három céggel, hogy változtassunk ezen a szemléletmódon. A Bridge Budapest ösztöndíjasai elmehetnek Amerikába, a Prezi, a Ustream és a LogMeIn mellett a Facebooknál és a Twitternél is tapasztalatot szerezhetnek, beleszagolhatnak abba, mitől más, mitől működik egy-egy sikeres cég. Amit pedig hazahozhatnak, az éppen ez a pozitív attitűd.

Ez a változás lassú, soklépcsős folyamat. És lehetséges. Vegyük Észtország példáját. Vannak hasonlóságok az észt és a magyar helyzet között. Átestünk egy rendszerváltáson, vágytunk nyugati életszínvonalra, és egyikünk esetében sem volt elegendő munkahely, amely ezt az életszínvonalat biztosíthatta volna. De Észtországban elindult a Skype, a legtöbb fejlesztő onnan származott. Ezért, amikor 2,5 milliárd dollárért megvette őket az eBay 2005-ben, ebből 150 millió dollár egyből Észtországban landolt. Hogy lehet ez? A Skype-ban és a Preziben, illetve hasonló startupokban a munkavállalók sokszor tulajdonossá válnak a vállalkozásban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://vallalkozas.mandiner.hu/trackback/9935