Soros: A vállalkozószellem hiánya is okozza az euróövezet válságát

2013. június 12. 12:41
Egy gazdaság sikere szempontjából kulcsfontosságú, hogy támogatja-e a vállalkozószellem kibontakozását – mondta Soros György befektető egy budapesti konferencián. A befektető szerint Európában nincs akkora szerepe a vállalkozószellemnek, mint az USA-ban, és ez fontos tényező abban, hogy az euróövezet súlyos válságban van.

A magyar származású befektető a Portfolio.hu, és a HVCA kockázatitőke-szövetség által közösen szervezett konferencián emlékeztetett: az amerikai gazdaság sikere döntően múlt azon, hogy elősegítette a vállalkozószellem kiteljesülését. „Nagy különbséget jelent a világban, hogy egy gazdaság engedi-e a vállalkozást, annak innovatív és építő hatásait, vagy sem” – mondta.  Hozzátette ugyanakkor, általában igaz Európára, hogy nincs akkora szerepe a vállalkozószellemnek, mint az Egyesült Államokban, és ez fontos tényező abban, hogy az euróövezet súlyos válságban van.    

Kifejtette: a válság legsúlyosabb hatása, hogy a gazdaság finanszírozásának forrásai nem állnak rendelkezésre Európában, különösen a kockázati tőke és a növekvő vállalatok szempontjából. „A súlyos hitelszűke az európai problémák középpontjában van, különösen a nagy adóssággal küzdő államokban” – mondta. A befektető szerint Európában még mindig él a 2007-08-as válság öröksége és még mindig élnek – az euróövezeti válság formájában – a gazdasági egyensúlytalanságok. Egyben abbéli várakozásának adott hangot, hogy 2014 „turbulens” év lesz Európában.    

Soros György szerint ebben a közép-kelet-európai térség is érintett, jóllehet talán kevésbé mint az euróövezet. Lengyelország az egyik jobban teljesítő gazdaság, csakúgy mint Csehország, míg Magyarország más, sajátos gondokkal küzd – tette hozzá. A budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója szerint egy sikeres társadalomhoz meg kell találni az egyensúlyt a szabadpiac és az állami felügyelet között. Mint mondta, teljesen szabad vállalkozások esetén nagyon instabil és egyoldalú lesz a társadalom. A vállalkozásokat felügyelni kell – hangsúlyozta. Ám, ha nagyon egyoldalú lesz egy társadalom, és a felügyelet túl erős, akkor az nem jó – mondta, és példaként említette a „térséget elnyomó szovjet uralmat”.  Soros György kérdésre válaszolva jelezte, hogy általában elkerülte a közép-kelet-európai befektetéseket, hiszen az ilyen tevékenység érdekkonfliktust jelentene jótékonysági tevékenységével, amely – mint mondta –, „nagyon erős a posztszovjet térségben”. 

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vállalkozni csak befektetés árán lehet, és ha egy országot kifosztottak, hitelt meg csak uzsorakamatra és politikai feltételekhez kötve kínálnak, akkor meglehetősen visszataszító számonkérni rajta a "vállalkozó szellemet".

"...a gazdaság finanszírozásának forrásai... " pedig nemlétező pénzeszközök, banki és tőzsdei trükkökkel előállított hitelpénzek, amikkel hatalmas költségeket akasztanak a kiszolgáltatottak nyakába.

Ha ez a sorosi nyomulás fentnevezett részéről egy választási kampánykörút része, beavatkozás kishazánk életébe, és valójában semilyen gazdaságpolitikai jelentősége nincsen, akkor jobb lenne, ha szépen elmenne oda, ahonnan jött...

Az a legnagyobb baj, hogy az ilyen vállalkozószellemek eltakarítására, mint a Soros, nincs elég vállalkozó szellemű.

A vallalkozashoz nem a szellem hianyzik hanem a toke...

Az amerikai vállakozószellem szabadsága vezetett a 2008-as világgazdasági válsághoz, pontosabban a bankok etikátlan, harácsoló mentalitása.

Valóban, hitelekből kellett ezeket a rabló bankokat mindenütt feltőkésíteni, a mi jövőnk rovására felvett hitelekből, s ők mindig csak jól jöttek ki a játszmákból.

Az elnyomó oroszok mindig is a nemzetközi zsidó tőke célkeresztjében álltak, s az oroszok nem véletlenül paterolták ki Soros és barátai felforgató tevékenységet végzó alapítványait. Sajnos nálunk rothasztják a társadalmat, bűzlik tőlük a levegő.

Horthy ismét bevonulhatna Budapestre.

Ebben azért én nem lennék ennyire biztos.

Egy órával hamarabb kelt.
Így dolgozott napi 25 órákat. Mint oly sokan.

Lehet, hogy nem jól választott.
Én ezt a következtetést vonnám le. Magamnak.
Nyugodtan váltson.
Fémipari szakmákban munkaerőhiány van.

Nem feladni kell, hanem váltani.

A sültgalamb már elrepült.

Soros György nem vállalkozó, hanem mentalista, a pénz bűvésze. Olyan személy aki a nem létezőt is létezőként tudja előadni, eladni.

A hivatkozott előadáson elmondta, hogy legjobban fizetett kritikusa a világnak, önmagát nem tartja vállalkozónak, bár technikailag megfelelne ennek a definíciónak. Mindez részekre bontva megfelel a bevezető mondatban foglaltaknak.

Ami pedig a vállalkozó szellemet illeti kijelenthetjük, hogy az emberek legfeljebb 10 %-a mondható olyan vállalkozó szelleműnek, aki ért hozzá, eligazodik az útvesztők között, s folyamatosan képes megújulni. Ez azonban csak az alap, mert ismeretség, információ és nem utolsó sorban tőke is szükséges. Mindez azonban semmit sem ér, ha a vállalkozás által végzett tevékenységnek nincs piaca, nincs kereslet. Az USA vállalkozóit és a volt szocialista országok vállalkozóit felesleges összehasonlítani, mert az egyiknek évszázados tapasztalata, gyakorlata és rálátása van, addig a másiknak legfeljebb elképzelése, amely legtöbb esetben téves eszméken alapszik. A magyar vállalkozások többsége még a saját üzleti tervét sem tudja megfelelően elkészíteni. Képletesen mondva; csak a mát látja, a holnapot már nem. Ez sem véletlen, hiszen legtöbbjük nem készterméket állít elő, hanem valamelyik nagyobb cégbe – legtöbbször multi cégekbe – bedolgozó. Magyarország legnagyobb problémája, hogy kicsi a feldolgozó ipara. Ami van az is csak egy-két ágazatra korlátozódik. Ehhez még az is társul, hogy a belső fogyasztásának nagyobb hányada nem belföldi termelésben kerül a belső piacra, holott az alapok meglennének. Úgy összegezhetjük röviden; 1990-től egy hibás gazdaságpolitika folytán rossz gazdasági struktúrát alakítottak ki. Szerintem ennek megváltoztatásához, kedvező körülmények között is legalább másfél-két évtizedre van szükség.

Kösz nem.
Igen nagy távolságra vagyok az áras népektől, külsőleg és belsőleg egyaránt.

Akit érdekel a „helyi pénz” témája érdemes elolvasni a linken található interjút, amely Gyulai Iván ökológussal készült.
http://penzcsinalok.transindex..

Soros gondolkodásmódja áll távol tőlem, mely mentalitás az áras népeké.

Egyáltalán nem érdekel, hogy mit mond és az sem, hogy mit tesz. Sokkal inkább gondolom, hogy menjen a francba az, aki egy tollvonással képes egy ország gazdaságát gajra vágni, és menjen vele mind, aki másokon élősködik a degenerált pilótajátékaival és spekulációival. Nagyot lélegezne a világ, ha megszabadulhatn ezektől a parazitáktól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés