Inkubátorház nyílt Józsefvárosban

2013. február 22. 17:19
A H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ célja hogy induló vállalakozások és egyetemisták ötleteinek megvalósítását segítse elő.

Megnyílt Józsefvárosban a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ, ahol induló vagy már létező vállalkozásoknak, egyetemistáknak nyújtanak különböző szolgáltatásokat. Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere a pénteki nyitórendezvényen elmondta, hogy nem egyszerűen egy épület felújításáról és diákközpont kialakításáról van szó, hanem olyan inkubációs szolgáltatásokat nyújtanak a fiataloknak, amely segít talpra állítani vállalkozásaikat.

Mint mondta, a Palotanegyed egyetemeit naponta 20 ezer diák látogatja, az önkormányzat szerette volna megteremteni a számukra fontos szolgáltatások helyét. A Horánszky utca 13. alatti épület – amelyről a központ a H13 nevet kapta - Budapesten egyedülálló; azok a fiatalok, akiknek csak ötletük van és nincs hozzá semmijük, bemehetnek, és gondjukat viselik – mondta a kerületvezető. A polgármester jelezte: a központban számos együttműködő partner – köztük a nemzetgazdasági és a közigazgatási tárca, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Széchenyi Programiroda – jelen van, s bízik abban, hogy a létesítmény hozzájárul a környék gazdasági húzóerejének növeléséhez.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, a kormánypárt frakcióvezetője bejelentette: az országgyűlési képviselőcsoport dolgozik egy olyan programon, amelynek a célja kifejezetten az, hogy segítse és ösztökélje a fiatalok számára vállalkozások létrehozását, elindítását, akár további kedvezményes adózási feltételekkel. Ez egy általános program része lesz, a részleteket egy-két hónapon belül nyilvánosságra hozzák és parlamenti vita tárgyává teszik. A fideszes politikus meghatározónak nevezte, hogy a vállalkozásokban építeni lehessen a fiatalok kezdeményezőkészségére.

Rogán Antal utalt arra: száz induló ötletből csak tízből lesz vállalkozás, s a gyakorlati tapasztalatok szerint öt nem jut túl az első fél-egy éven. A frakcióvezető szólt arról is, hogy Magyarországon a kis- és közepes vállalkozások erejükön felül teremtenek és tartanak fenn munkahelyeket. Megjegyezte: ma már a csökkenő alapkamat mellett csökkenő vállalati hitelkamatokkal is számolhatnak, s közben vannak olyan támogatott kormányzati programok, amelyek célja, hogy az induló kkv számára garantálható hitelt teremtsenek. A H13-at 643 millió forintból alakították ki az Európa belvárosa program részeként, amelyben csaknem kétmilliárd forintot költöttek a környék megújítására.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés