Oroszország elzárta a gázcsapokat – ezzel jár a Nyugat előtt Magyarország

2024. április 09. 21:45

Az ellátásbiztonságot, az árakat és a fenntarthatóságot együtt kell kezelni az energiapolitikában, a Nyugat pedig csak az orosz-ukrán háború kirobbanásakor tapasztalta meg az igazi sokkhatást – többek között erről is beszéltek a szakértők a Klímapolitikai Intézet rendezvényén.

2024. április 09. 21:45
null
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Jurij Gyacsinszki

„Sokáig kizárólag az volt a szempont, hogy az energia olcsó és fenntartható legyen, ám mára nem evidens Európában sem, hogy áram és gáz van a háztartásokban. Az ellátásbiztonság kulcskérdés lett” – mondta Steiner Attila a Klímapolitikai Intézet zöldenergiára és Magyarország klímapolitikájára fókuszáló rendezvényén a Mathias Corvinus Collegiumban. Az energetikáért és klímapolitikáért felelő államtitkár felidézte,

2009-ben Oroszország egyszer már elzárta a gázcsapokat hetekig, így Magyarországnak volt emléke a krízisről, Nyugaton viszont a háború kirobbanásáig nem tapasztaltak ilyen sokkhatást.

Nem lehet ész nélkül „zöldíteni"

Az elmúlt időszak is megmutatta, hogy az ellátásbiztonságot, az árakat és a fenntarthatóságot együtt kell kezelni – húzta alá az államtitkár. Hozzátette, szükség van a megújuló energiaforrásokra, de nem „ész nélkül”, kell a technológiai diverzitás, hogy legyen mihez nyúlni, ha bármilyen válság jelenik meg a világon.

Forrás: MCC/Gyurkovits Tamas

Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület alapítója kijelentette, céljuk, hogy lefordítsák a lakosság nyelvére, milyen munka folyik az energetika terén Magyarországon, mert az, amit manapság természetesnek veszünk, hatalmas befektetéssel jár, a kényes rendszer kiépítése és fenntartása nehéz feladat.

A kockás papírok ideje lejárt

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet főtanácsadója rámutatott, egymást követik a válságok, a koronavírus, az orosz-ukrán és a közel-keleti háború után a blokkosodás politikája veszélyezteti a magyar gazdaságot. Ezek azonban lehetőséget is kínálnak, hiszen felborult a status quo: valaki ilyenkor megpróbálja megúszni, átvészelni a nehéz időszakot, más azonban előrébb akar jutni. Hozzátette, egy olyan mértékű technológiaváltás, mint amelyet a zöld átmenet jelent, Magyarország számára történelmi jelentőségű gazdasági lehetőségeket rejt, vagyis most lehet globális szinten az élvonalba kerülni.

A koronavírus előtt a zöld ideológia jól mutatott a kockás papíron, ám a Covid idején mindenki ráébredt, hogy nem ilyen világban akar élni, hiába csökkent jelentősen a károsanyag-kibocsájtás. Csúfos kudarc vár azokra, akik nem tudják a gazdasági fejlődést a környezeti igényekkel összhangba hozni, és a zöld szempontok mellett nem figyelnek a társadalmi, gazdasági igényekre

– mondta Litkei Máté.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az energia előállításával és tárolásával járó energiaszuverenitás nagy értéket jelent, ráadásul környezetvédelmi szempontból is pozitív.

Ezt is ajánljuk a témában

Állami, egyetemi és vállalati ökoszisztéma

A pódiumbeszélgetés során természetesen szóba került az akkumulátorgyárak ügye is, amire az államtitkár azt mondta, az autógyárak oda költöznek, ahol az akkumulátorgyárak működnek, így tudatos politikai cél volt, hogy mindkettő Magyarországon telepedjen le.

Azt a szakértők is hangsúlyozták, hogy a szabályozás a világ egyik legszigorúbbja, Litkei Máté pedig kiemelte,

mivel Magyarországon ez a téma a politikai térbe sodródott, a kormány a leginkább érdekelt abban, hogy ezeket a szabályokat betartassa, hiszen nem lehet eltitkolni a levegő-, víz- és talajszennyezést sem.

A főtanácsadó hozzátette, geopolitikailag is fontos, hogy Magyarország kis országként jól szerepeljen ebben az éles versenyben, hiszen hazánk a keleti és nyugati technológiák találkozási pontjaként az egész régió megszervezésében is szerepet vállalhat. Az ideérkező új technológiák pedig segíthetik azoknak az állami, egyetemi és vállalati ökoszisztémáknak a kialakulását, amelyek a gyártókapacitásokra ráépülő kutatás-fejlesztést és ezen keresztül a magas hozzáadott értéket előállítani képes magyar tudásbázist is megalkotják.

Ezt is ajánljuk a témában

Szakértő: Ha betartják a szabályokat, a debreceni akkugyár sem rontja a lakosság életkörülményeit

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója szerint ha egy beruházó úgy dönt, hogy Magyarországra telepíti egy üzemét, akkor a hazai jogszabályi környezet ismeretében teszi ezt meg. Vagyis azért jön ide, mert az itteni „játékszabályok szerint akar játszani”. A szakértő úgy látja, az előírások betartása mellett nem kell tartani attól, hogy az üzem elszennyezné az ivóvízkészleteket.

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:48
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­ö­­­g­­ö­­­s­ ­­­l­á­n­y­­o­­­k­ ­­v­á­­­r­n­a­­k­­ ­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
ZOLIMAAR
2024. április 11. 12:23
Egyet nem szeretnék! Nehogy a németek újra megnyissák!
Laci DACH
2024. április 11. 10:42
Hiába "zárja el" Oroszország a gázcsapokat - ez az EU t nem fogja megrenditeni - az EU 24 országa egyáltalán nem függ már az orosz gáztól. Az EU nem fog tönkremenni - Oroszország viszont nagyon le van robbanva. Utak/villany/Fütés..most a hatalmas árviz-ahol szükében vannak a technikai mentésnek, kórházakban áramszünet..Sok munkavállaló a fronton (hal meg)..- hiába vannak Ukr-val szemben túleröben - ettöl még a gazdaság le van robbanva..
egonsamu
2024. április 10. 11:52
Germanisztánra csak egy pillantást kell vetni, hogy az észnélküli klímahisztéria és ideológiai "zöldítés" katasztrofális hatását felismerjük. Papíron a nap, a biogáz és a szél adja éves átlagban a szállított energia majdnem 60%-át. Ténylegesen ezek a források nem akkor biztosítják az energiát amikor azt a fogyasztók igénylik, hanem véletlenszerüen és kiszámíthatatlanul. Tárolókapactás és -ötlet híján pánzt ad Germanisztán a szomszédinak, hogy átvegyék a felesleget. Cserébe emelt áron veszi a jól adagolható gáz- és atomerömüvekböl származó energiát Franciaországtól, Svájcból és Norvégiából. Olyan emberekre kell bízni a tervezést és a kivitelezést, akik nem ideológiai faiskolába hanem fizika, matematika, kémia és más természettudományok óráira játak és megértették az ott hallottakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!