Bagdy Emőke: Minden a szeretet elvesztésétől való félelem miatt történik!

2024. március 29. 12:27

A pszichológus a családmodellekről és a kapcsolati kultúráról tartott előadást csütörtökön.

2024. március 29. 12:27

Az ismert klinikai szakpszichológus a család fontos szerepéről beszélt az oroszlányi Bányász Klub Közösségi és Rendezvényházban – számolt be a Kemma.hu. Bagdy Emőke a nő és férfi, azaz az én és a te együttállását elemezve úgy fogalmazott: ha a két kör metszi egymást, akkor alakul ki az elköteleződés és a mi. Szerinte a fejlődési szakaszok éppúgy igazak akkor is, ha egy kapcsolatról van szó, amik sikeres épülése mind-mind visszavezethető a családi mintákra. Az előadó életkori sajátosságokról is beszélt annak érdekében, hogy az elhangzottak érthetőek legyenek a hallgatóság számára is. Mint mondta, az első évben megtanulunk kötődni. 

Vagyis szeretni és ragaszkodni. 

Életünk második évében öntudatra ébredünk. A 3 és 5 éves kor közötti a szenzitív időszak, amikor utánoz a gyermek, vagyis a mintakövetés szakaszához érkezik. Később, körülbelül 6-10 éves korban épül az önbizalom, amikor a gyermek mindent megtesz a szeretetért. Amikor ez sérült – tett egy kis kitérőt Bagdy Emőke – például elvált szülők esetében, a gyerek buksijából körülbelül 16 éves korig nem lehet kitörölni, hogy azért szakadt szét a család, mert ő rossz gyerek volt. Később pedig, 10 és 20 éves kor között megtanulunk önmagunk lenni, akár egy párkapcsolatban is. „Konzumizálódott világban élünk, amelynek elembertelenedése során bekerültünk egy olyan gépezetbe, ahol a munka és a magánélet egyensúlya helyett a munka kikezdte a boldogság fészkét, a családot” – fejtette ki az előadó és azt is hozzátette, hogy meg kell találnunk az egyensúlyt.

A család szerepét meg kell őrizni

Temérdek a válás, hiszen sok a rejtett elhanyagolás és nincs meg a folyamatos szeretetkapcsolat. Ha pedig nem kapunk szeretetet, a lélek elsorvad.

Szeretetfészkek kellenek a mai világban, nem pedig taigetoszi gödrök 

– hangsúlyozta, majd azt is hozzátette, hogy minden a szeretet elvesztésétől való félelem miatt történik az életben. Szerinte, a mai világunkat az információáradat jellemzi, mindenki azonnal kíváncsi mindenkire és mindenre, éppen ezért megszűnt az úgynevezett emésztési idő. Ez pedig a lelki fejlődés lassúságához vezet, ami nagyon jellemző a digitális világ uralta fiatalságra és ezért van az, hogy jóval később, körülbelül 30 éves korukra jutnak el a családalapítás gondolatáig.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­ö­­g­ö­­s­­ ­­l­á­­­n­­­y­­­o­k­­ ­v­­­á­­r­­n­a­k­­­ ­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
kata56
2024. március 29. 15:28
Elég hamar túltette magát a gyászon...az exhibicionizmus győzöttt.
templar62
2024. március 29. 15:27
Az iga = conjúga = az ökrös szekér fából készúlt hámja . Csálé Bimbó , hajsz Csákó .
oberennsinnen49
2024. március 29. 14:26
A mai világ mindennapjai reménytelen semmittevésre, celebutánzó semmi magatartás felvételére való késztetést sugallnak. Ezért kellene a kormánynak ifjúságpolitikát folytatni, a közösségi terek - szórakozóhelyek élőzenés adókönnyítésével, - közösségi közlekedés rendjének biztosításával, mozgó biztonsági szolgálat felállításával, - és a családalapítás állami bérlakáshoz juttatással való megkönnyítésével a hároméves munkaviszonnyal rendelkező, szerény anyagiakkal elengedettek számára. Ez csak három lehetőség, mindhárom - Kihasználatlanul,- MIKÖZBEN SOK MAGYAR GYEREKET KÜLFÖLDÖN SZÜLNEK MEG, A VIDÉK VADUL, Budapest menthetetlen, egyszóval: leépülés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!