Szervezeti és személyi összefüggés is van a baloldali kampányfinanszírozási botrány, illetve a Lánchíd-ügy között – elemzők a Mandinernek

2024. január 24. 15:17

Zila János és Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzői szerint az illegalitástól csöppet sem ódzkodó pénzügyi csoportok meglehetősen belterjesek.

2024. január 24. 15:17
Karácsony Gergely a felújított Lánchíd avatásán. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy a Magyar Nemzet beszámolt róla, a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a rendőrséghez fordult a Vig Mórhoz került Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban. Tényi sikkasztás miatt tett feljelentést azt követően, hogy a sajtóban megjelent, 900 millió forint került a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től az Amnesty-vezető, Vig Dávid számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára.

Az új fejlemény kapcsán az Alapjogokért Központ elemzői, Zila János és Szikra Levente arra a felvetésünkre, miszerint az ügy kezd hasonlítani a kampányfinanszírozási botrányhoz, azt írták:

a hasonlóság elsősorban piti bűnözőkre jellemző, ZS-kategóriás gengszterfilmeket idéző módszerekben és a megmozgatott összegek nagyságrendjében mutatkozik meg.”

A két ügy között azonban szervezeti és személyi összefüggést is megfigyelhetünk, 

hiszen – mint ismert – egy Vig Mór nevéhez köthető cégtemetőben süllyesztették el a guruló dollárok néven elhíresült botrányban fontos szerepet játszó DatAdat-cégháló egyik alegységét, a Dessewffy Tibor által vezetett Datalyze Research Kft-t – hívták fel a figyelmet az elemzők

Ez szerintük arra enged következtetni, hogy a baloldal-közeli, a jelek szerint az illegalitástól csöppet sem ódzkodó pénzügyi csoportok meglehetősen belterjesek, és 2010 óta legfeljebb a túlárazott beruházások neve, illetve az eszközök változtak. „Napjaink »nokiás doboza« az adományládika” – írták az elemzők.

Ami az ügy lehetséges jogi hatásait illeti, a hatóságok vizsgálata még tart, így egyelőre kevés részlet ismert. Ha bebizonyosodik az elkövetők bűnössége, akár a felmerült sikkasztás, akár más hasonló bűncselekmény, így hűtlen kezelés vagy csalás tényállásában, akkor – függően a minősítéstől, de figyelembe véve a 900 millió forintos értéket –

akár többéves szabadságvesztés lehet a következmény 

– hívta fel a figyelmet Zila János és Szikra Levente .

Szerintük bár a választás még viszonylag messze van, de nyilvánvaló, hogy egy korrupciós botrány – főként, ha az ezzel kapcsolatos feltételezések bizonyossággá válnak – demobilizálhatja az érdekelt politikai szereplők bázisát. 

Karácsony Gergely főpolgármesternek pedig egyre több ügy van a rovásán, hiszen az összeragadó, egymást követő sorszámú eurókötegek esetére a jelenlegi városvezetéshez közel álló média sem igazán talált mentséget. 

A fővárosban ráadásul jelenleg annak a lehetősége is fennáll, hogy a baloldalon belül megnő a kínálat, és Vitézy Dávid személyében Karácsony Gergely potens és nem mellesleg az ellenzéki választók megítélése szerint tisztakezű kihívót kap, aki nem érintett sem a 2010 előtti, sem a 2019 utáni idők piszkos ügyeiben – tették hozzá.

Az elemzők úgy látják, hogy az ellenzék az ország jelenét és jövőjét meghatározó fő politikai kérdésekben ugyan viszonylag egységes, hiszen a fő kihívások 2022 óta nem sokat változtak, de legalább négy párt – az MSZP, az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd – a létéért küzd. 

Ilyen esetben pedig kiváló muníció lehet egy hasonló botrány. A vádakkal azonban mindenkinek vigyáznia kell éppen azért, mert a választók nem felejtették el, hogy ezek a szereplők nemrég együtt kérték a támogatásukat az ország kormányzásának átvételéhez – hívták fel a figyelmet az elemzők.

Nyitókép: Karácsony Gergely a felújított Lánchíd avatásán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FeketeFehér
2024. január 24. 16:51
Hát, amit eddig a fideszes propagandisták Karácsony ellen összeraktak, az a nagy büdös semmi. :)))))
states-2
2024. január 24. 16:30
Ott se voltam, nem is hallottam róla, sőt a hülye vigyor sem fog segíteni rajta.
states-2
2024. január 24. 16:29
Balfaszgelinek annyi.
Chekke-Faint
2024. január 24. 16:18
Érdekes a baloldali maffia mindennel és minden balossal összefügg, Ki érti ezt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!