Lázár János személyes meghallgatást kér az Alkotmánybíróságtól a kastélytörvény ügyében

2024. január 05. 17:56

„Meg kívánok jelenni a taláros testület teljes ülésén, hogy megvédjem a törvényt, amelynek a támogatását az Elnök asszony egyedül nem merte vállalni” – fogalmazott.

2024. január 05. 17:56

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök vétójogával élve az Alkotmánybírósághoz küldte a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényt. Lázár János építési és a közlekedési miniszter a közösségi oldalán reagálva azt írta, hogy „gyávaság és régi kommunista reflexek” vannak a döntés mögött.

Az ügy legújabb fejleményét a miniszter közölte Facebook-oldalán, melynek értelmében ha lehetőséget kap rá, személyesen szeretné megvédeni a kastélytörvényt az Alkotmánybíróságon.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium kidolgozott egy törvényt, amely képes ellenőrzött módon bevonni a magántőkét kiemelt műemlékeink megőrzésébe és fenntartásába. Az állam ugyanis egyedül nem bírja: sem felújítani, sem fenntartani ezt az értékes örökséget. 

Márpedig a közpénzek elherdálása az is, ha valamit milliárdokból felújítunk, aztán hagyunk lassan újra tönkremenni” 

– kezdte bejegyzését a tárcavezető. Hozzátette: „Ezt a gyakorlatot nem szabad folytatni”

Lázár János úgy látja, hogyha lehetővé válna, hogy egyes nagyvállalatok, felelős szervezetek, önkormányzatok vagy egyházak „örökbefogadhassanak” egy-egy ilyen műemléket, akkor a „nemzeti örökségünket is megőrizzük és még közpénzt is megtakarítunk”.

Személyes meghallgatását már kezdeményezte is az Alkotmánybíróságnal

A törvény a miniszter szerint „megőrzi és kifényesíti a családi ezüstöt, nem pedig elkótyavetyéli, hiszen a lehetőséget erős jogi garanciákhoz köti.” „A végső szó mindig az államé” – tette hozzá.

Posztjában megismétli az elmúlt hetek történéseit, miszerint a köztársasági elnök nem írta alá a törvényt, hanem előbb kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál, hogy az vizsgálja meg annak az Alaptörvénnyel való összhangját.

A törvény szerint ilyen esetekben a jogszabály megalkotója nemcsak írásban, de személyesen is tájékoztathatja az Alkotmánybíróságot a saját álláspontjáról 

– emelte ki Lázár János.

„A mai napon hivatalosan is jeleztem az Alkotmánybíróságnak, hogy kezdeményezem a személyes meghallgatásomat. Meg kívánok jelenni a taláros testület teljes ülésén, hogy megvédjem a törvényt, amelynek a támogatását az Elnök asszony egyedül nem merte vállalni 

jelentette be döntését az építési és a közlekedési miniszter. 

Vagy azért, mert félreértette annak szövegét, vagy azért, mert jó pontot akart szerezni azoknál, akik ellenzik a törvényt. Csakhogy az ellenzők nem szakmai, hanem politikai alapon támadják az új jogszabályt: szándékosan összemossák a magántőke ellenőrzött bevonását a magánosítással, a nemzeti vagyon megőrzését annak eltékozolásával” – folytatta bejegyzését.

A miniszter írása végén kifejtette azt is, hogy „nem azzal lehet megőrizni a nemzet egységét, ha félünk a változástól”.Változásra, új szabályozásra van szükség” – hangsúlyozta.

„Hiszek abban, hogy az Alkotmánybíróság mer hűséges lenni az esküjéhez: jogi és szakmai alapon dönt majd, nem pedig politikai megfontolásból. A nemzet épített örökségének megőrzéséhez szükség van erre a törvényre” 

– zárta bejegyzését a miniszter.

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 06. 11:25
Hitvány tolvaj.
Tommaso
2024. január 05. 22:42
a kormány 12 MILLIÁRDDAL száll be a közösségi közl.-be Eddig ezt még nem utalták át. Ha a követelés - A BRUTÁLIS MÉRTÉKŰ ORBÁNI INFLÁCIÓ miatt jogos, akkor ebből a 12.ből vonják le a 2 milliárdot, és csak 10-et adjanak a fővárosnak. A LÁNCHID fel lett újitva, szép és hibátlanul működik. Orbán TARTOZIK 6 milliárddal. Nem véletlen, hogy Tarlós nem mert belekezdeni a felujitásba. Jól ismerte a hatalommániás, fővárossgyűlülő főnökét.
Tommaso
2024. január 05. 22:40
Lázár inkább a tömegközlekedéssel foglalkozzon, és ne úgy, hogy 2,5 millió magyar ember utazását drágitja meg vagy lehetetleniti el. Tudom, hogy csak Orbán parancsait hajtja végre, de ha kitör a botrány, megint ő viszi el a balhét, Orbán marad, ő meg mehet a méntelepére vidékre.
ekeke1
2024. január 05. 22:05
"„Meg kívánok jelenni a taláros testület teljes ülésén, hogy megvédjem a törvényt," Nem emlékszem az Alkotmánybíróság történetében hogy ilyesmire egyszer is sor került volna... Az AB tagjai bevonulnak, kihirdetik a határozatot és aki ott van az mehet haza, aki meg nincs az olvashatja. De hogy személyes meghallgatás... No mindegy , már láttunk egy-két csodát, de egyre furcsább amit Lázár ez ügyben művel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!