Szép csendben újabb százmilliók jutnak roma felzárkózásra és esélyegyenlőségre

2023. november 14. 07:48

Még lehet pályázni!

2023. november 14. 07:48
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

A hátrányos helyzetű közösségek felzárkózását segítő tevékenységének jelentős részét képezik azok a pályázatok, amelyekkel a rászorulók képzettséghez, a munkaerőpiacon elvárt szaktudáshoz juthatnak – közölte lapunkkal a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. Sztojka Attila szerint a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság célja éppen az, hogy mindezekkel hozzájáruljon életminőségük javulásához, illetve sikeres elhelyezkedésükhöz.

A kormánybiztos korábban részletesen nyilatkozott a Mandinernek a kormány romapolitikájáról.

Ezt is ajánljuk a témában

A korábbi időszakokban már megismertek mellett októberben

három újabb felhívást tettek közzé, a jelentkezési határidő azonban vészesen közeleg: szerda délutánig, azaz legkésőbb holnap lehet még benyújtani a kérelmeket.

Sztojka kifejtette: a hazai cigányság közösségépítése, felzárkózása és esélyteremtési lehetőségei tekintetében mérföldkövet jelentett az új tenderek kiírása.

Össztársadalmi érdek a roma felzárkózás

„A pályázatok jelentős támogatást nyújtanak azon közösségek, önkormányzatok, civil szervezetek és vallási szervezetek számára, melyek a romák közösségi, oktatási, munkaerőpiaci és össztársadalmi helyzetének előmozdításáért dolgoznak Magyarországon” – sorolta, hozzátéve, lehetőség nyílik továbbá roma nemzetiségi önkormányzatok részére többek közt informatikai eszközök beszerzésére, továbbá olyan modellprogramok megvalósítására, amelyek hozzájárulnak a magyarországi roma közösség fejlesztéséhez, társadalmi és munkaerőpiaci integrációjához, a roma kulturális értékek megőrzéséhez.

A régiós hálózatosodás kialakításának támogatására meghirdetett pályázat pedig többek között

módot ad arra is, hogy a roma fiatalok társadalmi felelősségvállalása és közéleti szerepvállalása erősödjön.

Utóbbira regionális hatókörrel rendelkező civil szervezetek jelentkezhetnek, míg  a modellprogramok esetében roma nemzetiségi önkormányzatok; civil szervezetek vallási egyesületek, nonprofit gazdasági társaságok és. egyházi jogi személyek

A rendelkezésre álló keretösszeg összesen 653 millió forint.

nyitókép: MTI

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajni38
2023. november 14. 21:32
A CIGÁNYOK LÉTSZÁMÁRÓL. A legutóbbi két országos népszámláláskor csökkenő létszámban, 390 ezer helyett már csak 210 ezren vallották magukat romának. A KSH Népességtudományi Intézet szerint 560 ezer, a Magyar Tudományos Akadémia adatai és a Kemény féle kutatások szerint létszámuk 650 ezer, de mindenképp 700 ezer alatt van. A Debreceni Egyetem közelmúltbeli 800 ezres felmérése komolytalanra sikerült, mivel a saját bevallásuk szerint is beleszámolták a telepszerüen mélyszegénységben élő nem romákat, a vegyesházasságban élő százezret, illetve a félanalfabéta cigány helyi képviselők és drogos cigány aktivisták bemondásait adták össze, akik a minél nagyobb költségvetési források lenyúlása érdekében szokásuk szerint minden érintettet duplán számolnak, Kérem a kedves CIGÁNY KOMMENTELŐKET, hogy továbbra se vizionáljanak nagyobb számot, mert ettől még nem lehet több pénzt lenyúlni. Csak hogy tudjuk hányan vannak.
Bell & Sebastian
2023. november 14. 16:52
Genusnextgen! Farkatlan Flóri első ijedtében azt nyilatkozta az emlékeim szerint, alig valami maradt, mert a lóvé javát visszaszívták a tudjuk kik. Rátörhetett valami titokzatos lóvári betegség, aminek mellékhatásaként mondhatott csak ilyet.
Bell & Sebastian
2023. november 14. 16:48
Ezt már ismerjük, ha nem közvetlenül kapják a pénzt az arra érdemesek, a rájuk települt maffia úgy megvámolja, hogy alig marad belőle. Nem kifejezetten csak cigányokra igaz. Van nekünk oktatási minisztériumunk, ami alá tartozik minden oktatási intézmény. Miért nem ezek intézik az ösztöndíjakat?
faramuci
2023. november 14. 10:23
Cigánytelep közelében lakom,(nem a sajtóból táljékozódom),mint azt már megkaptam egyszer valakitől. De ha az a felzárkózás hogy a gyerekek nagyrésze nem jár iskolába,a fiatal felnőttek zsebreb@szott kézzel sétálgatnak munka helyett,azt kiabálva egymásnak hogy "a farkam eltart engem",és nagy csapatokban várják a postást akkor jó úton haladunk...........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!