Nem semmi! Parkoló autókba fut a legújabb budapesti kerékpársáv, ami mellett van egy bicikliút is

2023. november 24. 16:57

Ha így hagyják, közröhej tárgya lesz, ha megszüntetik a parkolóhelyeket, akkor pedig tovább káromkodhatnak az autósok.

2023. november 24. 16:57
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Szeptember eleje-közepén jelentették be, hogy több helyen kicsit megvariálják a közlekedést és a forgalmi rendet Budapest több részén, érintve a II., a III., és a XIII. kerületet. A BKK tájékoztatása szerint a tervezés során fontos volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre, azaz a friss biciklisávot csatlakozzanak a már meglévőekkel. 

„Az Árpád fejedelem útja–Margit híd–Nagykörút–Lehel utca–Róbert Károly körút–Dagály sétány–Árpád híd–Vörösvári út által határolt projektterület egyik kiemelt helyszíne a Serfőző utca és az Árpád fejedelem útja kereszteződés” – írták.

Földházi Árpád/Mandiner

A változtatások közül fontos kiemelni, hogy a Serfőző utcából az Árpád fejedelem útjára jobbra kanyarodó sávját egyszerre emelik és szűkítik az útpályát, hogy biztonsági szempontból az autósok sebességét tovább lassítsák. Ezen felül még piros jelekkel teszik láthatóvá a kerékpársávokat, hogy az autósok meggyőződhessenek róla, a kétkerekűeknek van elsőbbsége.

A munka el is kezdődött

Novemberben meg is kezdődött a kivitelezés, mely decemberben ér véget és a hivatalos kommüniké szerint ezáltal a Germanus Gyula parktól egészen a Flórián térig összefüggő kerékpáros útvonal jön létre. 

A már meglévő Duna menti kerékpáros útvonalhoz a Nagyszombat utcai, illetve a Szépvölgyi úti HÉV-átjárónál lehet majd csatlakozni”

– jelezte a BKK.

Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

A fővárosi közlekedési vállalat tájékoztatása szerint tovább növelik a biztonságot azzal, hogy a jelenlegi kerékpárutakkal párhuzamosan irányhelyes biciklisávot hoznak létre, mindezt azért, hogy növeljék az objektív biztonságot. 

Megint szívnak az autósok?

A múlt hét végén kilátogattunk a helyszínre megnézni, hogyan halad a felújítás. Bár a nagy lendületet nem lehetett felfedezni, hogy itt bizony tartják az ütemtervet és december közepére át lesz adva minden, az már látható volt szabad szemmel is, mi a terv.

A Nagyszombat utcától az Árpád fejedelem útján déli irányba, a Margit híd felé eddig szinte folyamatosan parkolóhelyek voltak felfestve, ami nagy kincs volt az itt lakóknak. 

Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

Az új felfestések alapján azonban valószínűsíthető, hogy ettől el lehet búcsúzni, mert minden bizonnyal itt fog futni a kerékpársáv. Ezt erősíti, hogy az úttest szélessége nem elegendő ahhoz, hogy a kerékpársávon túl még a kétirányú forgalmi sávokat is elbírja. 

Az autósok abban bízhatnak, hogy a parkolóhelyeket félig felrakják a járdára, hogy ha ferdén is, de elférjenek a gépjárművek. Mivel a BKK tájékoztatásából nem derül ki, mit terveznek itt a parkolóhelyekkel, emailt írtunk a Főváros sajtóosztályának, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak megkeresésünkre. 

A biciklisáv mellé kerülő biciklisáv

Ha nem lenne elég tragikomikus a helyzet, kerékpársávot festenek az Árpád fejedelem út Árpád hídhoz közel eső szakaszára is, amivel sok probléma nem is lenne, csakhogy ott már évek óta rendes kerékpársáv megy. 

Képünkön is jól látható a már meglévő bicikliút, ami mellé festenek fel most újakat. Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

Több mint egy évtizede fut ott a külön kerékpárosoknak létrehozott út, az autósoknak fenntartott közúttól pár méterre, járdával elválasztva, hogy biztonságos legyen, így értelmezhetetlen, miért kell oda biciklisávot húzni, miért nem lehet egyszerűen felvinni a felfestést az érintett, rendesen kiépített útszakaszra. 

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. november 25. 11:10
Miért nem csapják meg? Egyáltalán ez még ki mer menni egyedül az utcára?
orokkuruc-2
2023. november 24. 21:40
ajj de szeretnék ilyenkor butapesti lenni!! Ja, nem.
Ízisz
2023. november 24. 19:03
Z. O.K. Az egyik bicikliút, a másik meg kerékpársáv!!! Ennyike... A hülyén vigyorgó bamba létra meg tapsikolhat örömében... 🚲🚴‍♂🚴‍♀👏💤
Tommaso
2023. november 24. 18:26
masikhozzaszolo: " a bicikli utakat IT-nek is fessék fel az égre" Válasz erre az nem IT hanem E.T. te nagyon-barom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!