Hirtelen megszomjazott? – így találhatja meg a legközelebbi nyilvános kutakat!

2023. szeptember 28. 12:33

A kánikulában nagyon jól tud jönni, ha a közelben van egy nyilvános kút, de van elég Budapesten?

2023. szeptember 28. 12:33
null

A X. kerület önkormányzata a Facebook-oldalán tudatta, hogy a Zöld Kőbánya program keretében a kerület két forgalmas csomópontjára is „kulacstöltő állomást”, azaz ivókutat létesítettek. Az egyik a hivatallal szembeni buszmegállóban, míg a másik az Újhegyi sétányon, a Bányató utcai buszmegállóban van. A most telepített, bárki számára elérhető közkutak egy kerületi kezdeményezés keretében valósulhattak meg, azonban a számos olyan területe van a fővárosnak, ahol hiány van ezekből a kutakból.

Merre vannak a közkutak? 

Leginkább játszóterek és a forgalmasabb csomópontok környékén lehet víztöltő állomásba botlani Budapesten, azonban összességében nem sok ilyen eszközzel büszkélkedhet a főváros, holott a főpolgármester is a Zöld Budapest mellett kampányolt. Szerencsénkre számos olyan weboldal és mobiltelefonokra készített applikáció is rendelkezésre áll, amelyekkel nyomon lehet követni, hol van a legközelebbi közkút

Ezt is ajánljuk a témában

A Főkert, a Budapest GO, a Budapest.hu, a közkutak.hu és a MaVíz weboldalán is meg lehet nézni, hogy a város mely pontján vannak olyan kutak, ahonnan ivóvizet lehet vételezni. 

Alig vannak nyilvános kutak Budapesten. De miért? 

A térképeket végignézve azt látni, hogy a fővárosban klasszikus ivóvizes kútból viszonylag kevés van. A helyzeten még évekkel ezelőtt úgy próbáltak javítani, hogy sok vidéki településhez hasonlóan Budapest akkori vezetése úgy döntött: tűzoltócsapokat alakítanak át úgy, hogy azok egyik végén van egy csap, ahonnan lehet friss ivóvizet inni. 

A fővárosban még a tűzcsapokból is jó minőségű, iható víz folyik.. Ha a tűzoltóságnak szüksége van a tűzcsapokra, a rászerelt szerkezetek bármikor levehetőek a megfelelő eszközzel”

– mondta anno Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek korábbi elnöke. A dolog külön szépsége, hogy az ivócsap koncepcióját magyar egyetemisták gondolták ki és az ő kezdeményezésükre valósította meg az előző fővárosi vezetés.

A Zöld Budapest program arról is gondoskodhatna, hogy legyen több közkút 

Az elmúlt években azonban alábbhagyott a lendület, a fővárosban nem létesülnek nagyon új kutak az itt élők nagy bánatára. Levélben kerestük a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályát, hogy az elmúlt években hány közkutat létesítettek, ám nem reagáltak eddig a levelünkre, amint ez változik, frissítjük a cikket. 

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony Gergely választási kampányának is fajsúlyos eleme volt, hogy megválasztása esetén sokkal nagyobb figyelmet fordít a környezetvédelemre. Az új Fővárosi Közgyűlés első lépése az volt, hogy az alakuló ülésen kihirdették a klímavészhelyzetet és megbízták a főpolgármestert és stábját, hogy a főváros csökkentse széndioxid-kibocsátását, valamint hogy Budapestet felkészítsék „az egyre szélsőségesebb időjáráshoz való alkalmazkodásra”. Ennek része akár lehetne az is, hogy több közkút lesz a városban. 

A Fővárosi Önkormányzat el is indított egy Hűsítő Budapest nevű programot, melynek keretében némileg több lett az ivókút a fővárosban. Az MTI Fotóbankba utoljára tavaly tavasszal került fel kép ezzel kapcsolatban, akkor az Andrássy úton adtak át egy ivókutat, ám megjelentek ezek a csapok a metrómegállókban is a nemrég átadott 3-as vonalon, ha már klíma nincs. „Az akcióban a klímaváltozás és az azzal járó globális felmelegedés hatásait felismerve 35 ivókúttal várják a városlakókat, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat” – írták a tájékoztatóban. 

A locsolás szabad. Országszerte.

A nyár elején interjút adott a Mandinernek Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő, aki lapunknak részletesen beszélt a kútamnesztia részleteiről.

Hazánk adottságainak köszönhetően ötven méter mélységig, az első vízzáró rétegig, úgy tudjuk használni a talajvizet – ráadásul ingyen -, hogy az nem érinti az ivóvízbázisunkat”

– fogalmazott a Mandinernek a kormánypárti politikus. A beszélgetésből többek között az is kiderül, hogy Juhász Hajnalka mit nevez konzervatív környezetvédelemnek. A teljes interjút itt tudja elolvasni.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 28. 16:00
Nem igazán vannak már közkutak. Az önkormányzatok leszerelték azokat, mert nem akarják fizetni a vízszámlát. Ha lennének közkutak a településeken, akkor sokan azokról hordanák a vizet. Azonkívül a kólacégek üzletét is rontják a közkutak. Aki inni akar ő vegye meg ugyanazt a vizet méregdrágán palackozott ásványvízként! Az egyik legjobb üzlet ebben az országban külföldi cégeknek, hogy eladják a magyarok vizét drágán a magyaroknak. Aki megszomjazik ő előbb talál egy shopot, mint egy közkutat ebben az országban.
survivor
2023. szeptember 28. 13:20
Viszont bármelyik Mekiben/presszóban stb. WC van. Igaz pénzért, de rendben tartva.....
survivor
2023. szeptember 28. 13:18
Geri alu WC-je a Blahán: leszarva/hugyozva. Becsukni nem lehet(kinyitni se) félzárt/nyitott állapotban van. De 4 sárga szuper villogó a négy sarkán...
survivor
2023. szeptember 28. 13:16
Anyád picswája KÖZKUTAK. Nyilvános WC sincsen b+ !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!