Kimondta a bíróság: jogszerű volt a Hadházyék elleni rendőri akció

2023. augusztus 15. 17:53

A bíróság elutasította Hadházy Ákos rendőri intézkedést és bántalmazást sérelmező felülbírálati indítványát.

2023. augusztus 15. 17:53
null

Kedden délután került ki az Ügyészség honlapjára a közlemény, melyben felidézik, hogy az országgyűlési képviselő jogi képviselője útján feljelentést tett a sérelmére elkövetett hivatalos eljárásban csoportosan elkövetett bántalmazás bűntette, hivatali visszaélés bűntette és aljas indokból vagy célból elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt. 

A feljelentés szerint az országgyűlési képviselő 2023. április 5-én a Karmelita kolostornál lebontott hatósági kordon visszaépítésének megakadályozása érdekében szervezett akcióban vett részt országgyűlési képviselőként, melynek során passzív magatartással a szabad véleménynyilvánítás jogával élt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Állítása szerint jogsértő cselekményt nem követett el, ezért vele szemben – mentelmi jogára is figyelemmel – bármilyen személyi szabadságot korlátozó intézkedést, így testi kényszert sem lehetett volna alkalmazni, tehát jogtalan volt és bűncselekményt valósított meg a vele szembeni rendőri fellépés.

A közlemény szerint a feljelentést a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elutasította arra figyelemmel, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény. 

A feljelentést elutasító határozattal szemben Hadházy Ákos által – jogi képviselője útján – benyújtott felülbírálati indítvány alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság a sérelmezett határozatot a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmény, a hivatali visszaélés, miatt felülvizsgálta, és a felülbírálati indítványt elutasította – olvasható a közleményben.

Kiemelték, hogy a bíróság a végzésében – az ügyészség indokolásával egyetértve – kimondta, hogy az intézkedő rendőrök a feladatukat a törvényes előírásoknak és az elöljáró utasításainak megfelelően hajtották végre.

„Semmilyen adat nem merült fel azzal kapcsolatban, hogy a sérelmezett, testi kényszer megvalósításával végrehajtott rendőri intézkedés, illetve az ennek alapját képező parancsnoki utasítás, arra irányult volna, hogy 

a rendőrök a hivatali kötelességük szándékos megszegésével a véleménynyilvánítás szabadságát gyakorló országgyűlési képviselőnek jogtalan hátrányt okozzanak”. 

– olvasható. 

Megjegyzik, a rendőri intézkedés célja, a lebontott kerítés eredeti állapotba történő visszaállítása, törvényes volt a közbiztonság megóvása érdekében, melynek Hadházy Ákos többszöri felszólítás ellenére ellenállt. Erre figyelemmel alkalmaztak vele szemben – törvényesen – testi kényszert, ugyanis egy országgyűlési képviselő mentelmi joga a rendőri intézkedés akadályozására nem terjed ki.

Nyitókép: Facebook

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. augusztus 16. 08:02
Jogszerű, de kevés.
jooeee
2023. augusztus 15. 20:46
Egy a baj, hogy nem lőtték ki a szemét. Fleto ezt teljesen jogszerűen csinálja.
Zsolt75
2023. augusztus 15. 19:37
Akkor ez így hamis vád, nem?
Zsolt75
2023. augusztus 15. 19:36
Haddelhaddházy Mákos, a repülős güzü.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!