Ők szívták vérünket

2023. július 17. 17:19

Szomszédok, avagy a középszerűség, a proli-mentalitás diadala.

2023. július 17. 17:19
Mező Gábor
Mező Gábor
Facebook

„Bámuljuk a dobozt. Eljött a rendszerváltás, rendszerváltoztatás időszaka, a Szabó-családból Szomszédok lettek, valami új, valami más, és mégis kellemetlenül ugyanaz. Életigenlés helyett a középszerűség diadala. Vérszívók, energiavámpírok különböző karakterekbe öltöztetve, látszólag emberek, de valójában varjak, lélek-tolvajok. Más szempontból ők a becsületes, »keményen dolgozó« kisemberek, például az otthonkába bújt, örökkön panaszkodó »Lenke néni«. Ő az egész sorozat alatt a férje, »Taki bácsi« vérét szívja, aki valamiért hagyja ezt. A valóságban ezekből a házasságokból lesznek a családi tragédiák. „Lenke néni” egy szomorkás péntek reggelen, egy hosszabb, még számára is unalmas panasz-ária után kirepül az ablakon. 

És a sorozatban? »Taki« taxisként dolgozik, de mégsem jómódú, senki sem érti, hogyan, mégsem jutnak egyről a kettőre, igaz, nem is akarnak. Ők megszeretik ezt a proli-létet, szeretve gyűlölik. Kertes házat cserélnek panelre, de belenyugszanak. 
Nem emeli fel őket senki, és szeretnek beleragadni a sárba.. »Lenke néni« sem tudja otthagyni a boltot, dolgozik öregen is, totyogva, lehurrogva a lusta, figyelmetlen fiatalokat, hűségesen követve egykori főnökét, akit persze belül megvet. Néha »Taki bácsi« is váltani akar, de a szerelő, akinél próbálkozik, természetesen csaló. Karvalyképére van írva. Csak a pénz, a mutyizás érdekli. Hol van ez a régi idők böcsületes kommunistáitól?

»Taki bácsi« is igazi moralista, nem választja, nem választhatja ezt az utat. Nem érdemli meg a jómódot. ”

Nyitókép: Mező Gábor Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gegrolla
2023. december 12. 01:56
Na, valami Zs-generációs megmondóember rátalált egy lassan 40 évvel ezelőtti sorozatra és jól odacsap. Én sem védem a sorozatot, de egy kiváló korrajz volt, akkor, ott ilyen volt az élet, hovatovább nem is nagyon volt mást nézni.Nagyon nem kell ebbe semmit sem belelátni, meg magyarázni, akinek nem tetszik, ne nézze, én sem láttam azóta se egyetlen részét sem.
Király Kávéház
2023. július 28. 13:33
Én arra a jelenetre emlékszem...mikor egy nyugdíjas házaspár elment a közértbe...de nem vásárolni - mert pénzük az azthiszem nem volt - hanem csak nézelődni :D megnézték a felvágottas pultot..hogy ott milyen finom felvágottakat lehet kapni - de nem vettek semmit :D Marika néni meg készségesen körbevezette őket :D
kobi40
2023. július 28. 01:15
Majd elfelejtettem: Horváth Ádám volt az egyene közvetítés főrendezője, amikor Szűrös kikiáltotta a köztársaságot. Horváthtal valamikor a 90-es évek végén váltottam néhány szót, amikor azt mondta, hogy Szűrös úgy be volt rezelve, hogy remegett keze-lába. Horváth egy cinikus , öntelt, másokat alázó humorú alak volt. Mindez követhető a Szomszédok c. gányolásában is. Érdekes módon évente mindig más-más közszolgálati adón nyomták ezt a förtelmet. Vélhetően jó megélhetési forrást biztosított a kapcsolatrendszere. A másik sorozata meg még több békafenékkel leledzik a Szomszédok alatt. Horváth egy középszerű megélhetési rendező folt. A folytatása,
kobi40
2023. július 28. 00:58
A lényege az volt, hogy "most minden szarabb, mint a Kádár érában volt, és az "erkölcsi morál" (sic!) a mi birtokunkban van. Mondá bolsevik Horváth Ádám. Tipikusan öntelt, nagyképű alak volt, aki valóban elhitte magáról, hogy felülírhatatlan őstehetség. Azt azért érdemes tudni róla, hogy kellett legyen valamiféle hátszél a Molnár Ferenc nagypapa imázsán felül is. ő Aki ennyire középszer, mégis az MTV főrendezője, a politikai alapú rendezvények élő közvetítéseinek vezető rendezője ( Nagy Imre és az 56-os mártírok temetése), annak kellett legyenek egyéb "kapcsolatai is". Ezt pedig Mező úrnak tudnia kell. (ene).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!