A kormány zöld utat adott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fejlesztésének

2023. június 30. 17:25

Az egységes campus a Magyar Rádió korábbi épületeinek a területén jön létre – mondta el a Mandinernek Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára.

2023. június 30. 17:25
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Az elmúlt egy évben több állami beruházás folytatását felfüggesztették a háború okozta gazdasági válság miatt, de a kormány a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) fejlesztésének a minap zöld utat adott, az erről szóló határozat nemrég jelent meg a Magyar Közlönyben.

Szükségessé vált, hogy ingatlanokat béreljenek

A PPKE több képzési helyszínen végezte oktatási és kutatási tevékenységét: Budapesten, Piliscsabán és Esztergomban. Folyamatosan vizsgálták a campusaik kihasználtságát és a felmérései azt mutatták, a Piliscsabára meghirdetett képzésekre jelentkezők száma csökkent, míg a Budapestre meghirdetetteké növekedett. Emiatt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az intézmény vezetői úgy döntöttek, az oktatási és kutatási tevékenység súlypontját a fővárosba helyezzék át. 

Az ingatlanok közül a Szentkirályi utca 26-28-30. szám alatt található épületek kiindulási stratégiai pontnak számítanak. Az egyetem tudatosan törekedett arra, hogy a közelben szerezzenek újabb ingatlanokat. Mivel ezek együttes kapacitása nem elég a magas hallgatói létszám elhelyezésére, szükségessé vált, hogy ingatlanokat béreljenek, azonban

hosszú távon ez sem oldja meg a budapesti képzések helyigényét.

Az egyetem és a kormány között folytatott egyeztetések eredményeként a budapesti campus a Magyar Rádió volt épületegyüttesének fejlesztésével valósítható meg. Itt hosszú távon kialakítható egy olyan, a 21. századi igényeknek is megfelelő egyetemi campus, ahol diákok, oktatók, kutatók egyaránt megfelelő minőségű oktatási és közösségi terekben folytathatják napi tevékenységüket. Kiemelten fontos egy modern egyetemi könyvtár, és ahhoz tartozó olvasótermek biztosítása, megfelelő kutatóhelyek, laborok, informatikai és műszaki kutatóközpontok létesítése. Ezáltal még nagyobb eséllyel vehetnek részt mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos vérkeringésben.

28 ezer milliárd forintnyi beruházás

2021. június 28-án építészeti tervpályázatot hirdettek, ennek eredményhirdetésére 2021. november 11-én került sor, a pályázatot a Közti Zrt.-Hamburg C. Kft. konzorciuma nyerte. A tervezési szerződést tavaly március 4-én írták alá, az engedélyezési tervdokumentáció előrehaladott állapotban van, az Országos Építészeti Tervtanács idén május 25. napi ülésén konzultáció keretében tárgyalta, június 1-én támogatta a továbbtervezését. Az elképzelések szerint a campus 2027. szeptemberében már nyitva áll a hallgatók számára. Az új épület a környezetébe illeszkedő lesz, amelyben nemcsak az egyetem polgárainak hanem a környék lakóinak is számos közösségi teret kialakítanak majd. A tervezési folyamat részeként, a tervekről a helyi lakókkal is egyeztet majd a szaktárca.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára a Mandinernek azt mondta, bár az elmúlt esztendőben Magyarország külső gazdasági körülményei jelentősen megváltoztak – ezért a kormány arra kényszerült, hogy a nagyobb állami beruházásokat áttervezze –, azonban a célrendszer 2010 óta a mai napig változatlan; az elmúlt 12 évben egyébként összesen 28 ezer milliárd forintot fordítottak különböző közberuházásokra, vonalas infrastruktúrára, utakra, vasútra, magas építményekre. Csepreghy Nándor szerint

olyan fejlesztéseket szeretnének megvalósítani, amelyek hazánkat erősebb pozícióba helyezi.

A kormány kiemelt társadalompolitikai célrendszere az egyházakkal való együttműködés, az ő szerepük pedig a felsőoktatásban kiemelten fontos – jelentette ki.

A kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan lehet optimálisabban, hatékonyabban működtetni intézményeket. Az egyik legrégebben működő, legrangosabb egyetem, a PPKE esetében ez pedig azt jelenti, hogy össze kell vonni, egy helyre kell tömbösíteni az egyetem intézményeit – Közölte Csepreghy Nándor. Ennek a projektnek a megvalósítására kötött a magyar állam stratégiai együttműködést a katolikus egyházzal, s ennek eredményeként jön majd létre az egységes campus a Magyar Rádió korábbi épületeinek a területén, miután kormány döntésének köszönhetően folytatódhat a beruházás – fogalmazott az államtitkár.

Vonzóbb lesz a fiatalok számára

Veres András a Mandinernek azt mondta, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek a keresettsége, népszerűsége jelentősen megnövekedett az elmúlt esztendőkben, és éppen ezért hiszik, hogy a tudomány területén végzett beruházások hosszú távon meghozzák a gyümölcsüket a társadalom különböző színterein.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy véli, egy ekkora ország katolikus egyetemének mindenképpen rendelkeznie kell azokkal a kapacitásokkal, képességekkel, amelyek által az ide jelentkező, katolikus oktatást keresők számára kielégítő lehet. Ezért a püspök szerint elengedhetetlen, hogy ez az intézmény az igényeknek megfelelően tovább fejlődjön, hiszen mindez azzal is jár majd, hogy többen jelentkeznek ide, vonzóbb lesz a fiatalok számára.

Új szakokat is indítanak majd,

olyanokat, amelyekre eddig éppen a feltételek hiánya miatt nem, vagy csak korlátozott mértékben volt lehetőség. „Szeretnénk továbblépni a társadalomtudomány területén, hiszen köztudott, hogy a Katolikus Egyház szociális téren jelentős mértékben részt vesz a társadalom életében, és azt látjuk, hogy nagy szükség van megfelelő, általunk képzett, a mi értékrendünket valló, eszerint élő szakemberekre, hogy még jobb eredményekkel tudjuk végezni az egész társadalmat szolgáló feladatunkat" – fogalmazott Veres András. Emellett a bölcsészkaron is többféle szakot működtetnének, hiszen azzal is tisztában vannak, hogy mennyire fontos a társadalom különböző területein a keresztény értékrendnek a jelenléte, és hasznos lenne, ha e tekintetben is előre tudnának lépni.

A budapesti campus népszerűbb volt, mint a piliscsabai

A bölcsészkarnak eddig mostoha volt kissé a sorsa, hiszen immár a harmadik helyen folyik az oktatás és jelenleg is albérletben vannak. Ugyanaz az előadás a budapesti campuson sokkal népszerűbb volt, mint a piliscsabain – az előbbibe két-háromszoros volt a túljelentkezés, míg az utóbbiban éppen hogy csak működni tudott –, így ez is indokolttá teszi, hogy

A püspöknek meggyőződése: az, hogy így létrejön az egységes campus, továbbá, hogy a katolikus fakultások közel kerülnek egymáshoz, hiszen köztudott, hogy a jogi képzés már most is a Szentkirályi utcában folyik.

Nyitókép: A Festetics-palota egykori kertjének díszes kovácsoltvas kerítése, kapuja a Magyar Rádió korábbi egyik épülete előtt a főváros VIII. kerületében, a Pollack Mihály téren. A Palotanegyed több épületét is megkapta az államtól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, amelyeket egykor a Magyar Rádió használt, valamint az Esterházy-palotát és az Ybl Miklós tervezte Károlyi-palotát is. MTVA/Bizományosi: Balaton József

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jött a csősz és mindenkit hazazavart
2023. június 30. 18:51
28 ezer milliárd? ez biztos?
Sulammit
2023. június 30. 18:29
Nagyon jó ötlet. A piliscsabai nagyon messze volt. A Palotanegyedben együtt lesz minden kar, sőt a szeminárium is közel van hozzá.
Obsitos Technikus
2023. június 30. 18:14
Lesz külön libsicampus is, vagy a rendes hallgatók továbbra is kénytelenek lesznek a #nincsháttérhatalom gyermekeivel közösködni?
llnnhegyi
2023. június 30. 18:02
Híres/hírhedt hely. Legjobban kiválasztott hely eddig. Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!