„Szerette a bunyómat, szeretett talán engem is, meg azt, amit képviseltem a szorítóban” – Kovács Kokó István a kormányfőről

2023. március 31. 20:15

A legendás ökölvívó arról is beszélt a Partizánban, hogy miért nem tartja magát fideszesnek.

2023. március 31. 20:15
null

Kovács Kokó István olimpiai bajnok ökölvívó volt pénteken a PartizánPOP című műsor vendége. Gulyás Márton műsorvezető pedig nem mással kezdte a beszélgetést, mint a pedagógusok, az oktatás (és az egészségügy) helyzetének értékeltetésével.

Kokó a közoktatás, egészségügy helyzetéről

„Ez egy borzalom – felelte Kokó. „Miközben én olyan körülmények között nőttem fel, ahol a pénz mint olyan nem számított, mert nem volt olyan, addig ma már nem ilyen világot élünk. Ma már nem lehet normálisan megfelelni a munkahelyeden, ha nincs létbiztonságban a családod.

Ezt követően az ökölvívó, Orbán Viktor kormányfő és pártelnök, illetve a Fidesz viszonyáról esett szó. (Majd 15 percen keresztül.)

Kokó szerint a kormányfő szerette a bunyóját

Szóba került a Fidesz 2002-es kampányzáró eseménye, amelyet a Testnevelési Egyetemen tartottak. Kokó az első sorban ült. „Roppant mód imponált nekem, és egyébként mindenkinek imponálna, hogy az aktuális kormánypártnak az első embere ilyen szinten követte a pályafutásomat. Orbán Viktor eljött a magyarországi versenyeim előtt az edzésekre; kijött Münchenbe a világbajnoki mérkőzésemre; bejött az öltözőbe gratulálni; Orbán Viktor a vereségem után felajánlotta, hogy ha el akarok vonulni, akkor a kormánynyaralóba elmehetek. (…)

– fejtegette.

Mennyiben volt ez és más politikai rendezvényeken történő megjelenés kampányfogás a Fidesz részéről? – kérdezte Gulyás Márton. Nem igazán, felelte az ökölvívó. „Én például Horn Gyulától vettem át az olimpiai győzelmem után a kormányzati kitüntetésemet. Akkor nem volt azzal gond, hogy találkozol egy miniszterelnökkel.”

Csakhogy Kokó ott volt 2002-ben a Kossuth téri nagygyűlésen, ami miatt később sokan kritizálták a sportolót. „Senkinek nem volt fogalma arról, hogy ez lesz az a választás, amely ketté szakítja az országot – fogalmazott. A parlament háta mögött sétáltunk a barátaimmal. Ott egy fideszes rendező kiszúrt minket, mondván, hogy »itt a Kokó, itt a Kokó«; majd bevittek minket a tribün mögé. Tehát nem volt előre leegyeztetve, hogy mi oda felülülünk! De nincs ezzel semmi baj. Mert ha felhív az Orbán Viktor, a Pokorni Zoltán vagy a Kubatov Gabi (Kubatov Gábor – a szerk.), felmennék.”

Ennél a pontnál egyébként Kokó megemlítette, régóta ismeri Kubatovot, abból az időkből, amikor még nem is volt fideszes. Sőt, az ökölvívó autóját még szerelte is a politikus. „Én nagyon szeretem a Gábort, és most is nagyon jóban vagyok vele.”

Kokó vallja: nem volt, és most sem fideszes

Majd felelevenítette, hogy amikor a Fidesz elbukta a parlamenti voksolást, rá pár napra pedig a Napkelte c. műsor felvételén összefutott az újdonsült kormányfővel, Medgyessy Péterrel. „Én gratuláltam neki, majd mondtam, hogy miniszterelnök úr, szurkolok önöknek, hogy cáfoljanak rám. (…) Most már önöknek kell szurkolnom, mert nekem az a fontos, hogy az országnak legyen jó. Nem az a fontos, hogy a Fidesz legyen hatalmon.”

„Én nem voltam és nem vagyok fideszes – jelentette ki később az olimpiai bajnok ökölvívó. „Mégpedig azért nem, mert ez egy »izmus«. A feltétlen lojalitás a politikában nem elvárható, hanem kötelező. De a kormányzó pártokkal kapcsolatban lojális én nem tudok lenni.

Kokó csalódott, mert nem lett MOB-elnök

Az olimpiai bajnok el akarta élni, hogy ő legyen a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) első embere. De ehhez nem vette igénybe kapcsolatait. „Nagyképű hülyegyerek vagyok, és azt hittem, ez egyértelmű. Azt hittem, hogy az a miniszterelnök úr, aki lejött az edzéseimre, mérkőzéseimre, magától gondol majd rám, mint MOB-elnökaspiráns. Úgy éreztem, hogy ez egy adekvát dolog. Hogy márpedig rám, a szakmai tudásomra szükség van. (…)

Hanem, mert a politika nem talál engem használható, formálható személyiségnek” – jegyezte meg.

A beszélgetést ITT nézhetik vissza:

Nyitókép: MTI / Földi Imre

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. november 14. 00:33
>>>jánosbácsi 2023. március 31. 21:27 Egyenes ember vagy sértődött ember ?<<< Melyiket szeretnéd? Mert akkor nem mindegy hova állsz. Objektíven vizsgálva csak egy ember, mint bárki, a hibáival és az erősségeivel.
llnnhegyi
2023. április 01. 16:27
Kokó üldögélt napokig a "O " kilométekövön. Sok politikus járt arra. Sportvezetők is. Senki nem hívta,csalogatta sehová. Ez borzasztó. Pedig milyen látványosan elakadt a lélegzete, amikor az utolsó mérkőzésén a bordái közé kapott egy jobbhorgot. Térdre estem,lebénultam. Levegő egy kumma sem. Járt volna egy kitüntetés ezért a fajdalomért. "Levan szarva a Fidesz!" -:)) Vagy az Madár volt?? Affenébe a sok egyforma nudli öklöző.
holnapislesznap
2023. április 01. 16:09
nem olvasom el a cikket, mert az idők folyamán megutáltalak... de ezt muszáj kiadnom magamból a celeb pofád alá... kölyökként még néztem a meccseidet, naivan hittem a tehetségedben, hogy normális sportot látok... hűűűűű azannyát!!! KOKÓ veretlen!!!! Igazi bajnok!!! - egy nagy lófaszt - összehoztak téged bundameccsekre a pancser statisztikával rendelkező lakatos tihamérokkal, hogy felmenjen az odd :-) Aztán bekaptál "véletlenül" egy pofont és eljátszottad a hattyú halálát - ezzel valaki kurva sokat kaszált, gondolom Te is... Egy profi sportember nem hagyja abba a boxot, ha egy verést kap - ugyanis Te is csak olyanokkal akadtál össze "véletlenül", akiknek nem volt makulátlan a sportlapja... azaz sok vereséggel rendelkeztek, végül gondolom azzal végeztek ki "véletlenül" hahaha... gondolom láttad a Ponyvaregényt... :-) "in the fifth my ass goes down" (és jön egy tömött boríték) Te pedig le is raktad a segged ugyi?
files32
2023. április 01. 15:38
A csutiban már van vagy 500 forint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!