Így kerül a József főhercegi palotába az Alkotmánybíróság

2023. március 12. 15:39

Fennállásának harmadik székházába költözik az intézmény.

2023. március 12. 15:39
null

Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, az újjászülető József főhercegi palotába költözik majd a tervek szerint az Alkotmánybíróság. Az épület rekonstrukcióját a Magyar Építő Zrt. 2021 júliusában kezdte meg. A palotát a Nemzeti Hauszmann Program keretében építik újjá, a Várkapitányság megbízásából. A cél az, hogy egy méltó,  az osztrák, a szlovák és a cseh társintézményekéhez hasonló helyszínen működjön tovább a legfőbb jogforrás betartásért is felelős testület. 

Az Index készített egy összefoglalót az Alkotmánybíróság elmúlt évtizedekben történt költözéseiről, eszerint az intézménynek fennállása óta ez lesz a harmadik székháza. A cikk szerint 1989 októberében Nemes Tamás független országgyűlési képviselő olyan módosító javaslatot nyújtott be az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslathoz, amelyben indítványozta, hogy

a bíróság székhelye Budapest helyett Esztergom legyen.

Indoklásában az esztergomi honatya kifejtette, hogy az alkotmány védelme összeforrott a Duna-parti várossal. Az utolsó „rendi” ország­gyűlés vitájában a huszonkét magyar király székhelye elsöprő többséggel meg­nyerte a székhelycsatát.

El a pártszékházból

Az elhelyezési gondok megoldása érdekében az esztergomi önkormányzat képviselő-testülete 1991 őszén úgy határozott, hogy a helyi Sándor-palota tulajdonjogát ellenérték nélkül átadja alkotmánybíráskodás céljára. A kétszintes, barokk saroképület, amely a rendszerváltozásig lakóházként működött, romosan várta új gazdáját. 1992 októberében írták alá a megállapodást, amelyben az

Alkotmánybí­ró­ság kinyilvánította szándékát, hogy három éven belül helyreállítja az épületet,

és feladatai ellátására alkalmassá teszi. Az esztergomiak nem kis kompromisszumot vállaltak, hiszen a megállapo­dás a következőket tartalmazta:

Az ingatlan alkotmánybíró­sági használatát jelenti minden olyan tevékeny­ség, amelyet az alkotmánybírók és az Al­kotmánybíróság munkatársai, szerve­zete az épület­ben végeznek. Ideértve ünnepélyes ülések, kongresszusok, más rendezvények megtartását, alkotóházi, vendégelhelyezési hasznosítását is.

A bíróság azonban – egyetlen esztergomi határozathirdetést és egy 2005-ös elnöki beiktatást leszámítva – a fővárosban maradt. 1990-ben a pesti Váci úton, az egy­kori MSZMP angyalföldi székházá­ban kapott otthont, ahol több ikonikus határozat is született. Talán a leghíresebb 1990. október 24-én, amikor a hétszáz férőhelyes tanácstermet zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők. Azon a szerdai napon törölték el hazánkban a halálbüntetést. Ezzel együtt az alkotmánybírák kezdetektől nem érezték jól magukat az állampárttól örökölt épületben, mert  a nyílászárók rossz szigetelése miatt huzatban kellett dolgozniuk,

ráadásul a forgalmas kereszteződésből beszűrődő zajtól szinte egymás szavát sem hallották.

Sólyom László, a testület akkori elnöke kitartóan lobbizott a kormánynál, hogy a több sebből vérző ingatlan helyett ajánljanak fel nekik másikat, sokkal csendesebbet, a bíróság tekintélyéhez méltóbbat.

Esztergom

Az Antall-kormány 1993 nyarán jelölte ki az Alkotmánybíróságnak a Donáti utca 35–45. számú ingatlant, a Számítástechnikai Koordinációs Intézet korábbi székházát. Augusztusban jelent meg az épület felújítására kiírt nyilvános pályázat, amely alapján a fővállalkozónak a munkálatokat 1994. május 31-ig kellett kulcsrakészen teljesítenie.

Az Alkotmánybíróság 1994 nyarán költözött a csendes budai utcába. az épület rekonstrukciója lehetetlen küldetés volt, hiszen

egy tipikus szocreál irodaházból kellett (volna) elegáns bírósági székházat varázsolni.

A 2010-es évek elején az is felmerült, hogy a Donáti utcai objektummal szembeni foghíjtelken lehetne felhúzni az Alkotmánybíróság új hirdetőtermét. Kérdés persze, mekkora lenne a kihasználtsága, ha a jelenlegi, oszlopokkal szabdalt, alig százötven férőhelyes teremben is csak egy-két évente tartanak nyilvános határozathirdetést.

Az esztergomi székház ügye időközben holtpontra jutott. Az Állami Számvevőszék 2005-ben közzétett jelentése az esztergomi Sándor-palotá­ról tényként állapította meg, hogy a négyszáz négyzetméter hasznos alapterületű, mű­emlék jel­legű épületet a város önkormány­zata felújítási kötelezettséggel bocsátotta az Alkotmánybí­róság rendelkezésére. A felújításhoz szükséges források biztosítása azonban elma­radt, így a bíróság nem használta az ingatlant, és már 1995-ben kezdemé­nyezte annak vissza­adását az önkormányzatnak. A tényleges visszaadás 2002-ben valósult meg. Az eszter­gomi ingatlannal kapcsolatban – olvasható a jelentésben – 2000 és 2002 között az Alkotmánybíróságnál „a villamosenergia-szolgáltatás és a karbantartási munkák költsége­ként 166 ezer forint kiadás merült fel”.

Nyitókép: YouTube 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Best retards
2023. március 13. 13:24
Azt a cucilista förtelmet meg le kéne bontani, amiben most van.
Palakon
2023. március 13. 11:37
Ok. Nyertel. Es hanyszor romboltak porig?
SandorL
2023. március 13. 02:17
Eloszor nyuszitenek, visitoznak a belpesti libbsik. Utana mindent megtesznek, hogy a sajatjaik valahogy bejussanak; birokent, akarmilyen asszistenskent, titkar/titkarno, kavefozo vagy ha kell takrito. Mindegy csak az embereink ott legyenek a VARBAN! Figyeljetek meg! Mindig ezt csinaljak.
norbert1970
2023. március 12. 19:08
Jó lenne nekik valami pince helység is. Pénzért meg vásárolható, nyakukban láncot hordó kutyák akik a mindenkori gazdi kezét nyalják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!