Márciustól luxuscikk lesz a taxi: újabb áremelést jelentett be a főváros

2023. február 16. 20:31

Az alapdíj ezerről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő.

2023. február 16. 20:31
null

Március 6-tól durván emelkedik a fővárosi taxizás: a Fővárosi Közgyűlés közlése szerint a budapesti taxis tarifák árai március 6-ától tíz százalékkal emelkednek.

A tájékoztatás szerint az alapdíj ezerről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő. A Magyar Nemzet emlékeztet: a taxirendelet módosítását – amely a tavalyi és az idei költségvetési rendelet módosítására vonatkozó indítványban szerepelt Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára – egyhangúlag, 18 igennel fogadta el a testület. A Fidesz–KDNP fővárosi képviselői nem szavaztak.

A díjak emelését az indokolta szerintük, hogy a taxisok kiadása megugrott a hatósági áras üzemanyagárak eltörlése óta. Kiemelik, a testület felkérte Karácsony Gergelyt, felterjesztési jog keretében kezdeményezze a kormánynál az árak megállapításáról szóló törvény olyan módosítását, amely Bécs mintájára megengedi, hogy a taxiszolgáltatás hatósági árát sávosan – a legalacsonyabb és legmagasabb ár meghatározásával – szabályozhassák a helyi önkormányzatok. Mindezt azzal, hogy a javaslat elfogadása esetén a sáv középértékének tekintik a most megállapított hatósági árat.

A főpolgármestert kérték, hogy a Budapesti Közlekedési Központ segítségével gondoskodjon arról, hogy 2025-től a BudapestGo applikációban legyen lehetőség – valamennyi közvetítő és szervező vonatkozásában – taxirendelés leadására. Az elfogadott javaslatban azt írták, a taxis szervezetek (City Taxi, 6x6 Taxi, Főtaxi, NSZ, OTSZ, Taxi 4, BKIK) tavaly december 12-én egységes javaslattal fordultak a fővárosi önkormányzathoz, amelyben két változatban fogalmazták meg a javaslataikat.

Karácsony Gergely az előterjesztés szerint indokoltnak tartja az árszabályozás rugalmasabbá tételét a fogyasztók és a tisztességes taxisok érdekeinek védelme mellett.

Nyitókép: Mehmet Yilmaz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GrumpyGerald
2023. február 17. 08:48
A sok hülye ködösít. 9 hónapja emelték 35%-kal, most meg plusz 10-zel, az már egy éven belül 45%. És akkor jönnek ott a fentiek ezt a sz@rt megmagyarázni. Taxira már lassan a jómódú se néz és ezekután ez így van rendjén.
Kriszta67
2023. február 17. 08:29
Hú de durva, 10 százalék. Bár minden csak ennyivel emelkedett volna.
Gáspár
2023. február 17. 03:12
Aki nem akar taxizni, az használja a közösségi közlekedést, vagy közlekedjen zölden.
Hill
2023. február 17. 02:50
Picit vicces azért. Múltkor muszáj volt taxival mennem, még be se szálltam, már bekapcsolta az órát. Már 1000 Ft. Azt mondják ugye, azért mert a cimfelvétel is benzinköltség. Értem. Vállalkozók nem? Téligumit ne vegyek? Aztán elmondtam a címet, hova mennék. Akkor ő beuti a telefon gps be. Márha tudja kezelni. Némelyik hirtelen elfelejti. Na de mondom, hogy mondom merre menjünk. Nem baj, azért ő beüti. Persze a szarakodása alatt megy az óra. Végén meg hápogott, mert kártyával akartam fizetni. Fillérhajhászok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!