A másságot elítélő gyermekvédelmi törvény még azon is túltesz, mint amit a 80-as években megéltünk

2022. november 28. 10:23

Hogy a csudába ne lennék dühös? Interjú.

2022. november 28. 10:23
null
L. Ritók Nóra

„A pedagógusok, szülők, diákok hónapok óta tiltakoznak – legutóbb szombaton volt tüntetés –, mert úgy látják, a kormány tudatosan rombolta le az oktatást. Az Igazgyöngy munkájának is része a tanítás. Abban a hátrányos helyzetű térségben Kelet-Magyarországon, Berettyóújfalu környékén, ahol az alapítvány működik, mi jelenik meg ebből az iskolákban?
A környéken nem láttuk, hogy egyetlen iskola is csatlakozna, vagy szolidaritást vállalna. Mi megtettük most is, és korábban is. Hat éve, a kockás inges tüntetések kezdetén még volt egy-két kolléga, aki kijött velünk az utcára, de mára minden elcsendesedett. Próbálom érteni őket, valószínű, hogy ebben benne van a félelem, az elkeseredettség, az aggodalom, hogy mi lesz velük, ha egyedül maradnak a harcos kiállással. Sok olyan kollégát ismerek a környék iskoláiban, aki nagyon lázadozott néhány éve, de egy idő után feladta, mert a tantestületben senki nem követte. A mostani rendszer egyik legsúlyosabb hatása az, hogy közönyt alakított ki a pedagógusokban. Azt az érzést, hogy „nem tájékozódom, nem csatlakozom, nem érdekel más, csak megtartani a 45 perces óráimat, hogy ne találjanak rajtam fogást, de egyébként nem akarok már semmit…” Ez is egyfajta kiégés. Ezt érte el a hatalom a pedagógusok önállóságának, kreativitásának, elhivatottságának szisztematikus felszámolásával.

Ugyanott tartunk, mint a 80-as években, amikor a könyvben idézett első igazgatója azt mondta: »Jobb, ha megtanulja, hogy be kell állni a sorba«?
Igen, sőt rosszabb a helyzet és ezt nagyon nehéz megélni. A másságot elítélő gyermekvédelmi törvény, vagy az állam felelősségét megszüntető szociális törvény még azokon is túltesz, amit akkor megéltünk. Az is egészen hátborzongató, hogy a pedagógus továbbképzésekben visszahozzák a roma pedagógia gondolatát, ami a rendszerváltás előtt etnikai alapon határozott meg másféle módszereket számukra. A roma gyerekhez nem kell másfajta pedagógia, ahogy nem kell a német vagy az ukrán gyerekhez sem, és az egészségügyben sincs helye effélének! Ez olyan kaput nyit meg, amiben a kirekesztés, a rasszizmus kiteljesedhet. Sokkal szerencsésebb lenne a generációs szegénység és a szocializációs minták átörökítése felől megközelíteni ezt a kérdést.”

Nyitókép: MTI / Czimbal Gyula

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2022. november 29. 06:39
Ki a faszt érdekelnek, egyébként tök szabadon élhetnek, próbálják meg mondjuk egy muszlim országban, kisebb gondunk is sokkal nagyobb ennél.
Málaga21
2022. november 28. 20:31
Érdemes elolvasni a blog bejegyzéseit. Ha lehámozzuk a szokásos sajnáltatós mázat, kerek perec kiderül belőle, hogy az ún. szegénység oka a pia, a lustaság, a kábszer. És persze végeredmény mindig ugyanaz, a dolgozó az adózó polgár dolga, hogy finanszírozza a lusta, trehány népség "felzárkóztatását". Saját felelősség nuku.
njohn
2022. november 28. 20:16
Nórácska !!! És azt meg tudnád mondani, hogy 10 liter hány méter ????? A MINDESZARIZMUSotokban már megint a múltról is megfeledkezel, pedig ahogy látom, nem éppen mai csirke vagy, így kellően sokat éltél az átkosban is.... Elmondanám, hogy az átkosban is éppen ilyenek voltak az emberek, és ezt kellően a feleségem tudja bizonyítani. Ugyanis amikor már egy hónapban a negyedik szombatra is elkezdték a "kommunista" szombatot (magyarán be kell menni dolgozni) elrendelni, akkor közfelháborodás lett. A feleségem pedig mondta, hogy ő megmondja a főnöknek, hogy márpedig nem, de ahhoz mindenki álljon ott mögötte, és hangosan a szavukkal is erősítsék meg. Amikor a főnök megjelent, a feleségem fölállt és elmondta mindazt, amit még az öltözőben megbeszéltek. SENKI nem állt mögéje, mindenki kussolt, majd szombaton bement dolgozni, a feleségemet kivéve. Ő tartotta magát a szavához..... Szóval ennyit arról, hogy mennyire nem változott az ember ahhoz képest sem, mint amit kegyed Nórácska összehantál ide....
Saksafar
2022. november 28. 19:46
"A pedagógusok, szülők, diákok hónapok óta tiltakoznak" - mert a baloldali uszítók ebben látják továbbra is a jövőt, gyűlöletet kell szítani Orbán ellen és fenn is kell tartani minden áron. Semmi sem drága, a gyerekeket is bele kell keverni és ki kell vinni az utcára, ugye? Bezzeg a feriék alatt milyen jó volt az oktatás? ja, nem, semmivel sem volt jobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!