Újabb adót lehet dollárban, euróban fizetni januártól

2022. szeptember 27. 07:37

A friss Magyar Közlönyben olvasható, hogy amerikai dollárban vagy euróban is fizethető a helyi iparűzési adó is.

2022. szeptember 27. 07:37
null

Varga Mihály pénzügyminiszter július végén adókönnyítésként jelentette be: a cégek már euróban és dollárban is befizethetik társasági adójukat és iparűzési adójukat. Erről eddig csak a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló rendelet jelent meg. Most a friss Magyar Közlönyben olvasható, hogy amerikai dollárban vagy euróban is fizethető a helyi iparűzési adó is – írja a 24.hu.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet szerint az adózó „2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg és helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét a Magyar Államkincstár által a helyi iparűzési adót bevezetett illetékes önkormányzat, illetve – a különleges gazdasági övezetbe tartozó adózó esetén – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére e célból euró vagy amerikai dollár devizanemben történő adófizetésre nyitott számlára történő átutalással is teljesítheti”.

Az befizetett összeget

Nem lehet euróban vagy amerikai dollárban fizetni, ha a befizetést az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény 12. § (1) vagy (2) bekezdésében megjelölt számlákra kell megfizetni. A rendelet külön rögzíti, hogy a Magyar Államkincstár és a Magyar Nemzeti Bank a helyi iparűzési adóelőleg, helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségének euró vagy amerikai dollár devizanemben történő fizetésekor tudomására jutott adótitkot az 1. §-ban meghatározott cél érdekében az adótitok tudomására jutása évének utolsó napjától számított 5 évig kezeli.

Nyitókép: FRED TANNEAU / AFP

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. szeptember 27. 12:02
A forgalomban lévő forint mennyisége: 1991.: 885,1 milliárd 2000.: 6,13 billió 2010.: 16,44 billió 2020.: 33,55 billió 2022.: január 38,0259 billió 2022.: július 41,2029 billió EZÉRT van infláció. A Fidesz MNB-je 2020-ig évi kétbillió fedezetlen forintot bocsátott ki. Idén már 7 hónap alatt több mint hárombillió forintot. Erre jön rá minimum 3,5 billió forint államadósságnövelés idén. (Ennyit tervezett a legelső idei költségvetés több mint egy éve, amikor még nem volt háború a szomszédban.)
Akitlosz
2022. szeptember 27. 11:51
Megérne a kormány lépése egy alkotmánybírósági beadványt. A Fidesz alaptörvénye szerint ugyanis: " K) cikk Magyarország hivatalos pénzneme a forint. " Akkor mire fel adóztathat az állam euróban és dollárban?
Akitlosz
2022. szeptember 27. 11:40
Dollárboltok is nyílnak, mint a kommunizmusban? Hátha van még a népnél és a turistáknál is némi megszerezhető euró!
Akitlosz
2022. szeptember 27. 11:37
A Fidesz kormány az ország tönkretételén munkálkodik. Ez az intézkedés árt a magyar forintnak, így az országnak és annak népének is. Ha már az ország vezetése sem bízik az általa tönkretett forintban ... az nagyon rossz jel. Csak idén, csak júliusig 3,2 billió forintot "nyomtattak" és zúdítottak a gazdaságra. Ettől van az infláció. Tehát nem mástól. Ehhez hozzájön 3,5 billió forint államadósságnövelés. Nagyon felelőtlenül gazdálkodik ez a kormány. Csak az államhatalom túléléséhez, csak idén bőben több mint hétbillió forint fog kelleni az összes adóbevételen felül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!