Beszáll a kormány a külföldre termelő kis- és középvállalkozások rezsiköltségébe

2022. szeptember 19. 18:00

Átvállalja a kormány a feldolgozóipari kkv-k rezsiköltségének egy részét – a Gazdaságfejlesztési Minisztérium újabb részleteket árult el a háromhónapos programról.

2022. szeptember 19. 18:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Az elszabaduló rezsiköltségek miatt új támogatási programot indít a kormány a kis- és közepes vállalkozások számára – közölte a hétvégén Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár és Gerlaki Bence helyettes államtitkár egy tegnapi háttérbeszélgetésen ismertette a szombati kormányinfón bejelentett intézkedés részleteit.

Megerősítették: az úgynevezett energiaintenzív kkv-ket segítő program keretében azok pályázhatnak majd, akiknél az energiaköltség a nettó árbevétel arányában tavaly elérte a 3 százalékot. Ez az energiaintenzív meghatározás uniós irányelvekből jön. További szűkítés, hogy alapvetően feldolgozóipari, azaz termelő vállalkozásoknak szól a lehetőség. Mindezek nyomán

nagyjából kilenc-tízezer vállalkozást érinthet a kezdeményezés.

A program október 1-jén indul, 2023 végéig tart, s a Technológiai és Ipari Minisztérium bonyolítja majd le – erősítették meg a háttérbeszélgetésen. Az egyik pillérrel működési költségek (áram és gáz) támogatására lehet a támogatásért folyamodni, s egyelőre az októberi, a novemberi és a decemberi számlákra korlátozódik a program, melynek során az előző évhez képesti árnövekmény felét fizeti ki a kormány.

Az előkészítés során vállalatokkal és érdekvédőkkel is egyeztettek, s mindezek nyomán jutottak arra, hogy most leginkább az exportra termelő, kisebb cégek vannak nehéz helyzetben a rezsiköltség-növekedés, illetve az ebből fakadó kényszerű áremelések miatt. A kkv-k nem tudják hosszú ideig finanszírozni a veszteségeiket – hívták fel a figyelmet.

A külföldi piacok elvesztése és az ellátási láncok megszakadása is komoly kockázatot jelent, s fontos, hogy ezek a cégek ne húzzák le a rolót, mert az ilyen profilú és méretű vállalkozásoknál nagy a veszélye a bezárás véglegességének. Lóga és Gerlaki megerősítette: több európai ország is gondolkodik hasonló megoldásokban, ezt a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban is megfontolták.

További adalék, hogy a támogatásért cserébe az állam előírja az érintetteknek,

foglalkoztassák tovább a meglévő munkaerőt, legalábbis a jövő év végéig ne csökkentsék a létszámot a mostani 90 százaléka alá.

Ugyanakkor a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van.

A program másik lába egy fejlesztési kezdeményezés, amivel energiahatékonysági beruházások megvalósulását segítené az állam a vállalkozásoknál. A cél többek között az, hogy javuljon a versenyképesség. Több úton lehetséges elérni a programot, a nyertesek például 400 millió forint erejéig juthatnak támogatott hitelhez és 15 százalékos önerő támogatáshoz a Széchenyi Kártya Program keretében, épületgépészeti és egyéb fejlesztésekre. 

Elhangzott az is: a bizonytalanságot növeli, hogy nem tudni, az uniós válságkezelési irányelvek érvényben maradnak-e december 31-e után, mivel ezek határozzák meg, hogy az adott állam milyen mértékben képes segíteni a vállalatait az energiaárak elszabadulása miatt kialakult nehéz helyzetben. Nagy Márton a hétvégén belengette, további programokon is dolgozik a kormány, a részletekről hamarosan tájékoztatást adnak.

Nyitóképünk illusztráció: Zöldségkonzervek az EKO Konzervipari Kft. raktárában Nyíregyházán 2022. január 24-én (MTI/Balázs Attila)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. szeptember 21. 00:45
"Egész Európában a magyarok fizetik a legmagasabb áfát a ..." Nagyvilág 2022-09-20 21:45:00 Spanyolország "Van olyan európai ország, ahol a földgáz áfájának csökkentésével segítenek a lakosságon" "7 százalékra csökkentik a földgáz áfáját Németországban" 2022. aug. 18. - Németországban a nagyjából 41 millió háztartás felében fűtenek földgázzal. Magyarországon a villamos energia és a gáz esetében az állam 27 .. Áfát csökkent Lengyelország az infláció ellen MTI Portfolio 2022. január 11. 15:52 "Fél évig nem kell áfát fizetni az élelmiszerek és a földgáz után Lengyelországban" "Európai energia körkép: Dél-Európa országai" Ciprus-Görögország-Málta-Olaszország-Portugália-Spanyolország ttps://fruitveb.hu/europai-energia-korkep-del-europa-orszagai/ "Európai energia körkép: Skandinávia és a Baltikum országai" https://fruitveb.hu/europai-energia-korkep-skandinavia-es-a-baltikum-orszagai/
Zsolakomarom
2022. szeptember 19. 19:42
A kormany csak ne szalljon be senkinek a rezsikoltsegebe Ahhoz be is kell szedni a penzt, meg kiosztani, fele elfolyik a reseken, ismejuk. Teremtsenek normalis korulmenyeket, torjek le az EU elso inflaciot, vagy menjenek villamgyorsan a picsaba Nem szocialista/WEFista tervgazdasagban elunk, hogy a kormany dontse el kinek a mijebe szall bele a penzembol
Gyzoltan
2022. szeptember 19. 19:25
Ez a hír ijesztőnek tűnik, s félek tőle, hogy az is...
szintetikus
2022. szeptember 19. 19:18
Ennyire szerencsétlenek? Nem tudják kitermelni? Jaaah, hát nincs meg a fizetőképes vásárlóerő sem ehhez. Lesz itt még csőd és tömegek az utcán. Zsellérek országa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!