Mártha Imre furcsállta, hogy világválság idején csökkentették a 2,8 milliós fizetését 2 millióra

2022. január 26. 13:23

A világméretű, 2008-as pénzügyi és gazdasági válságot munkaerő-piaci válság követte, a fővárosi közművezér azonban 2009-ben furcsállta, hogy fizetését 2 millió forintra csökkentették.

2022. január 26. 13:23
null

Mártha Imre saját honlapján – marthaimre.com – szerepel egy 2009 augusztusában vele készült Playboy-interjú – a kérdező Havas Henrik volt –, amelyből sok minden kiderül a főváros hatalmas közszolgáltatási cégét vezető menedzserről, aki elképesztő luxuskörülmények között éli mindennapjait. A Gyurcsány-fiókának is nevezett Mártha a cikk születésekor 34 évesen a Magyar Villamos Művek, az ország legnagyobb vállalatának a vezérigazgatója volt.

Még válság idején is furcsállta, hogy kevesebb a fizetés

A hatalom és a pénz már akkor is fontos szempont volt a számára, bár az elsőről elismerte, hogy az a pozícióval áll összefüggésben. Azt vallotta, a visszahívási idő számít, őt az akkori miniszterelnök – amennyiben Magyarországon tartózkodott – egy-két nap alatt hívta vissza, a pénzügyminisztert viszont azonnal kapcsolták, ha nem volt elfoglalva. Mártha még a 2008-as gazdasági válság közepén is zokon vette, hogy a 2,8 milliós fizetését 2 millió alá csökkentik, és megjegyezte, hogy a román kollégája kétszer annyit keres, a sokkal kisebb magyarországi E.ON főnöke pedig a többszörösét az övénél. Bár azt nyilatkozta, hogy mindez nem foglalkoztatja, de furcsállotta, hogy a kormány azt követően csökkentette a fizetéseket,

amikor a bulvár elkezdte verni a tamtamot”.

Emlékezetes: a 2008-as gazdasági válságot követően az Európai Unió tagországaiban 5 millióval, az OECD tagállamaiban pedig közel 20 millióval nőtt ennek következtében a munkanélküliek száma.

Utána úgy fogalmaz, elfogadja a döntést, de célszerűtlennek tartja. Hozzátette azt is: az MVM vezérigazgatói posztja a szakmában a csúcsot jelent, olyan, mint a bankároknál a jegybanki pozíció.

Ingatlanokat adott el a családja

Egyébként a külföldi középiskolai tanulmányait abból tudták finanszírozni, hogy eladták a nagyszülei hajdúszoboszlói nyaralóját és a szülei családi házát. Az angol gimnázium után felvették Cambridge-be közgazdász szakra, ahol (1993-as árfolyamon) 10 millió forint volt egy év tanulmányi díja. Pánik tört ki a családban, mert már nem volt mit eladni, de a brit külügyminisztérium fizette a taníttatását. De – nyugtatja meg a kérdezőt – nem szervezték be az angol titkosszolgálatba, az MI5-ba. Cambridge-nek nem is elsősorban tudást, inkább

olyan kapcsolatrendszert köszönhet, amely egész életében jól jön,

ennek köszönheti az első állását is. 

Elismerte, hogy felvetődött, hogy Bajnai Gordon a kormányába hívja, de neki álmában sem jutott eszébe, hogy ezt elfogadja, mert ő szakembernek tartja magát, nem lett volna kedve politizálni. A magánéletéről annyit mondott, hogy folyamatosan kap ajánlatokat nőktől, de kellő bölcsességgel jár el ebben a kérdésben. Azt is elismerte, hogy időnként nehéz ellenállni, „nem vagyunk fából, de küzdünk” – fogalmazott. Akkor éppen kapcsolatban élt, másfél éve volt meg a barátnője.

Folyamatos ajánlatok a nőktől

A Playboy azon kérdésére, miszerint kap-e rendszeresen ajánlatokat nőktől, Mártha Imre azt mondta: „Persze, folyamatosan. De ebben kellő bölcsességgel kell eljárni”. Arra a felvetésre, hogy az ajánlatokra biztos nehéz ellenállni, Mártha azt válaszolta: 

Ez tény, nem vagyunk fából, de küzdünk”

– fogalmazott.

Karácsony Gergely bizalmasa jachton és luxusszállodában űzi a home office-t – Fotók

A budapesti közműholding vezérigazgatója hol a spanyol partokon, hol Marokkóban piheni ki a munka fáradalmait. Bővebben is érdekel...

(Nyitókép: Facebook)

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2022. január 26. 21:23
Nárcisztikus egy pasas.
Jason Bourne
2022. január 26. 20:25
"Ez tény, nem vagyunk fából, de küzdünk" Mi ez a többes szám? Miért nem mindjárt 3. személyben beszél magáról.
Chardonnay99
2022. január 26. 20:05
Gy. Ferenc is törvényesen és tisztességesen szerezte vagyonát, mint minden baloldali, csak a jobboldal lop. Így "gondolkodik" egy felvilágosult, széles látókörű, européer. Továbbá Orbán már ellopta Holdat (kínaiak voltak arrafelé), és a Marsra ácsingózik. Szegény Mártha Imrének csak Mars-szelet jut...
Magister
2022. január 26. 18:40
Teljesen hihető, hogy az MI5 nem szervezte be, mivel az az elhárítás. A hírszerzés az MI6.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!