Márki-Zay: Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió

2022. január 08. 08:11

2006-ban már Gyurcsány Ferenc is megmondta, hogy „nyitott egészségipart kell építeni, gazdag kliensekkel”.

2022. január 08. 08:11
null

„Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet, nincs olyan, hogy ingyenes egészségügy, ez egy illúzió” – hangoztatta Márki-Zay Péter egy korábbi interjújában. A Hírcentrum által szemlézett tavaly nyári beszélgetésen, amelyet Vona Gábor készített az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay így fogalmazott:

„A szomorú igazság az, hogy minden üzlet.

Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet. Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet.

Mert ahol nem üzlet, ott tönkrementek. Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek, és a többi. Ahol fizetős egészségügyet vezettek be ott viszont jól működött. Tehát olyan nincs, hogy ingyenes egészségügy akkor, amikor például hálapénzzel fizetnek az emberek, meg zsebbe fizetnek.

Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió. (…)

Maga a modell, amit ideálisnak látok az egy egybiztosítós, versengő egészségügyi modell.”

Gyurcsányi példa

A Hírcentrum felidézte Gyurcsány Ferenc 2006-os beszédét, amelyet a Bajcsy-Zsilinszky Kórház új épülettömbjének avatása előtt mondott:

Az egészségügy közös társadalmi kincsünk és üzlet is, kár ez utóbbit elhazudni, mert akkor zsákutcába jutunk.” 

Az akkori miniszterelnök azt is elmondta:

„Nyitott egészségipart kell építeni, gazdag kliensekkel. Amíg csak a közepesen szegény és közepesen gazdag társadalom van jelen vásárlóként a rendszerben, addig az orvosok nem tudnak drágább, több, jobb szolgáltatást eladni. Biztosításalapúvá kell tenni a rendszert, és ki kell nyitni a rendszert, hogy Európának is szolgáltatást tudjon nyújtani” – fogalmazott Gyurcsány.

Márki-Zay Péter privatizálná a kórházakat

„Én meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet” – nyilatkozta még 2018-ban baloldal miniszterelnök-jelöltje. Bővebben is érdekel...

Nyitókép: Földházi Árpád

 

Összesen 255 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2022. január 09. 13:03
Vagyis, akinek nincs pénze, dögöljön meg, mint a fényességes Ámerikában, ugya Macska Jaj Péter?
Kétes
2022. január 09. 11:59
Zajos Peti! Te mennyit fizettél most a kezed begipszeléséért?
Ferike57
2022. január 08. 21:18
Én viszont annak örülnék ha makit nem az állami egészségügy kezelnék , hanem egy fizetős ! Azt sem bánnám ha valamit eltolnának a kezelés alatt , mert ugye ott is vannak műhibák. :-)
Atii
2022. január 08. 19:59
A jelenlegi rendszerben szinte senkinek sem érdeke hogy jobban működjön a rendszer. A pénzt a kórházak megkapják akár jók, akár nem. Orvosok megkapják a pénzt, de most a hálapénz eltörlésével semmi érdekük több munkát végezniük mint amit hivatalosan megfizetnek. Fizetjük a töménytelen mennyiségű járulékot, aztán ha kellene valami akkor jó esetben 1 év után be is lehet jutni műtétre. Vagy lehet több százezer forintot költeni magánellátásra..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!