Ígéretek és valóság: szociális bérlakásokat ad el Pikó András Józsefvárosban

2021. április 22. 17:00

Miközben a kampányban az önkormányzati ingatlanok eladása ellen tiltakozott és a szociális bérlakások felújítását ígérte, aközben már 1,6 milliárd forint értékben adta el a VIII. kerület ingatlanvagyonát Pikó András ellenzéki polgármester. Csak idén 40 bérlakás értékesítéséről született döntés. A Város Mindenkié csoport, melynek létrejöttében Pikó is segédkezett, ugyanezen gyakorlat ellen tiltakozik a III. kerület esetében.

2021. április 22. 17:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

„Nyílt levelet küldtünk a III. kerület polgármesterének – állítsák le a lakásprivatizációt!” – olvasható A Város Mindenkié csoport Facebook-oldalának március 26-i bejegyzésében. A dologban a pikáns az, hogy a III. kerületnek baloldali vezetése van, A Város Mindenkié vezetője pedig a Karácsony-tanácsadó Misetics Bálint.

A közlemény szerint „csoportunk meglepődve fogadta, hogy az óbudai önkormányzat 13 db, nagyrészt komfortos ingatlant tervez privatizálni, ezért arra kértük a polgármestert, hogy döntsön felelősen és állítsa le a köztulajdon magánosítását!” Hozzáteszik: „nem szabad a közösségi tulajdonban lévő ingatlanoktól megszabadulni! Mert amikor a magántulajdon dominálja a lakáspiacot a világon mindenütt a lakhatás terén való egyenlőtlenségek növekedéséhez, a lakhatási szükségletek kielégítésének komoly hiányosságaihoz vezet, ami végső soron a hajléktalanság egyik okozója.”

Az ellenzék szinte mindenhol azt ígérte az önkormányzati választások előtt, hogy nem adnak el szociális bérlakást, önkormányzati tulajdonú ingatlant. A III. kerülettel is fogunk foglalkozni, de mivel

a legnagyobb önkormányzati szociális bérlakás állománya ma a VIII. kerületnek van, ezért elsőként ebben a kerületben vizsgálódtunk.

Pikó András mostani, ellenzéki polgármester a kampányban azt ígérte a VIII. kerületben, hogy nem adnak el ingatlanokat, viszont felújítják az önkormányzati bérlakásokat, illetve odaadják azokat a lakóknak. A kampányban Pikóék 1500-1600 kerületi bérlakásról beszéltek, csakhogy ennyi már régen nincs a kerület tulajdonában – a valódi szám 800 körül mozog. Ennek egy része használhatatlan állapotban van.

Az ígéreteknek pedig épp az ellenkezője történik. Másfél év alatt a Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat a legújabb áprilisi döntéseivel együtt már 1,6 milliárd forintért árult ki ingatlanokat, köztük sok bérlakást.  Csak 2021-ben a polgármester egyszemélyi döntés keretében közel 40 lakás értékesítésről döntött.

Úgy tudjuk, korábban azt is felmerült A Város Mindenkié javaslatára, hogy kalákában újítják fel a lakásokat, odaadva az anyagot a bérlőnek. Csakhogy szociális lakásbérleti viszonyban ezt jogilag lehetetlen igazolni, a lakás állapotáért ugyanis elsősorban a bérbe adó a felelős, ahogy a felújítás minőségéért is, ha tehát a „kaláka” nem végez megfelelő munkát, akkor is a fenntartóé a felelősség.

A kiadott bérlakások általában nem hoznak bevételt az önkormányzatoknak, azaz ezek fenntartása mindig áldozatokat követel az adófizetőktől. Ám a kerületek az üres ingatlanok után is fizetik a közös költséget. 

Sára Botond, Józsefváros korábbi, lapunk által megkeresett fideszes polgármestere szerint arról van szó, hogy

a baloldali polgármester üres kampányígéretnek szánta a kerületi lakásállomány fejlesztését.

Míg korábban Pikóék ezernél is több kerületi bérlakásról beszéltek, amelyből a számtalan üresen állót az arra rászorulóknak adna, mára 800 használhatatlan lakás emlegetnek, és sorra dönt az eladásukról, felélve az önkormányzati vagyont – vélekedik Sára Botond.

Hozzátette: mindeközben A Város Mindenkié csoport, amely korábban élesen bírálta a jobboldali városvezetést akár egy lakás árverésen történő értékesítésénél, most mélyen hallgat. Legalábbis Józsefvárosban. Talán Pikó kampányfőnöke és jelenlegi közvetlen munkatársa bírta őket jobb belátásra – mondja a politikus –, hiszen ő „maga volt az álcivil szervezet egyik alapítója és megálmodója”.

A baloldali városvezetés lakáspolitikájában csak vagyonfelélés látszik a fejlesztések egyáltalán nem. Gyakorlatilag megszűntek a bérlakás- és a társasházfelújításokra szánt támogatási és pályázati formák, amelyekre 2019-ben még kétmilliárd forint állt rendelkezésre – mutat rá Sára Botond.

Pikó az önkormányzatok kivéreztetéséről szóló ellenzéki narratívát használja fel mindennek indoklására, azonban tény, hogy kifejezetten jó állapotban adtuk át a város költségvetését, 13 milliárd forint volt az önkormányzat számláin – emlékeztet Sára Botond. Ugyanígy tényszerű, hogy Józsefváros idei költségvetése 4 milliárd forinttal több, mint 2019-ben. Ehhez képest fejlesztés nincs, csak az önkormányzati vagyon elherdálása – fejti ki Sára Botond.

Fotó: MTI/Mohai Balázs
 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fekete85
2021. április 23. 08:12
Pikó egy demokrata úriember. Tanuljatok fideszbunkók, mert a köpcös vezéreltéektől csak diktatúrát láttok.
formaegy
2021. április 23. 07:47
Gondolom a nagypofájú fasz-bukos Karácsony elismerését fogja kifejezni, és még egy buzi zászlóval is meglepi Pikót köszönetképpen!
DonCiccio
2021. április 23. 06:52
Mindez nem érdekes. Újraválasztanák már holnap reggel mer' a Zorbán lopik meg a fidesz és még a Lölő is. Meg dittatura van. És szabadságot most éppen Navalnijnak !. Eddig tart egy ,,baloldali szavazó" , nála nincs tovább.
Krupp Skya
2021. április 23. 06:48
Jó a kép, látszik , hogy: Azon gondolkodik Nagy garral és gerrel Hogyan baszhatna ki, A hét és nyóckerrel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!