Belpolitikai botránykrónika 2020-ból

2020. december 31. 14:24

Bár az idei évet alapvetően a koronavírus, illetve az uniós költségvetésről és mentőcsomagról szóló brüsszeli küzdelmek fémjelezték, a magyar belpolitika 2020-ban is „szállított” néhány emlékezetes botrányt, ügyet, lebukást. Az év végén ezeket is csokorba szedtük, természetesen a teljesség igénye nélkül.

2020. december 31. 14:24
null

Niedermüller megrémült

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem-magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heretoszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből, mondom csöndesen nektek” – fejtegette a DK alelnöke, Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester még januárban, az ATV esti műsorában. A nyilatkozat nyomán komoly felháborodás-hullám indult, természetesen inkább a jobboldalon.

Álmentős videó, kamustatisztika

Miközben hevesen támadta a kormány járványügyi intézkedéseit, illetve diktatúrát a veszélyhelyzet elrendelése miatt, a kórházi ágyfelszabadítások kapcsán komoly gellert kapott az ellenzéki kommunikáció. Mégpedig az MSZP-s Korózs Lajos miatt, aki egy videóban szólította meg a később álmentősnek bizonyuló Németh Athinát. Az önjelölt egészségügyi szakember beszámolójára egyébként korábban a párbeszédes Szabó Tímea is hivatkozott, ebből született a „tíz hazaküldött betegből kilenc meghal” hazug ellenzéki narratíva. Korózs, mint a népjóléti bizottság elnöke, ezt megfejelte egy kamustatisztika közzé tételével.

Gyurcsányista Hitler-méltatás

Hitler munkásságát dicsérte László Imre, a Gyurcsány-párt XI. kerületi polgármestere a Hír tv beszámolója szerint egy önkormányzati ülésen azt mondta: „'36-ban vagy '37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az nem igazán fér ebbe a képbe bele.” A DK-s polgármester egyébként rosszul mondta az évszámot: a Time magazin 1938-ban választotta az év emberévé Adolf Hitlert. László Imrének bocsánatot sem kellett kérnie, az ellenzéki pártok mellett a Mazsihisz is hamar elnézte neki a „rossz fogalmazást”.

Donáth Anna lebukott

Donáth Anna az Országgyűlésben júliusban (MTI/Kovács Attila)

A Hír tv Informátor című műsora közölt részleteket októberben egy momentumos videós tárgyalásról, melyben elismerte, Donáth Anna rendszeresen egyeztet a magyar jogállamiságot előszeretettel vegzáló Vera Jourová uniós biztossal. Kiderült az is, az EP-képviselő szerint sem kellett volna diktatúrát kiáltani a koronavírus-törvény miatt, de végül a Momentum is beállt a kórusba. Ismeretes: az egyik fő szólamot ebben éppen a néppárti elnök Donald Tusk biztosította, aki nemes egyszerűséggel vírusnak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt.

Antiszemitizmus balról

Későbbi magyarázkodása szerint a 2018-as választási eredmény miatti apátia okozta a jobbikos Bíró Lászlónál azt, hogy Facebook-kommentjeiben Budapestet judapestnek, a zsidó turistákat tetűcsuzdásoknak nevezte. Az ellenzék közös jelöltje végül csúnyán kikapott az októberi szerencsi időközi választáson a fideszes Koncz Zsófiától, ám vállalhatatlan kijelentései dacára a baloldal Karácsony Gergelytől Gyurcsány Ferencig kiállt mellette. Annak ellenére, hogy számos ellenzéki megmondó ember, például TGM és Somogyi Zoltán is kifejezte tiltakozását az ügyben.

Áramlopás DK-módra

Niedermüller Péter és Karácsony Gergely (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ugyancsak októberben bukott le a Gyurcsány-párt erzsébetvárosi képviselője, Borka-Szász Tamás DK-s frakcióvezető, a pénzügyi és kerületfejlesztési bizottsági elnök irodájában a rendőrök úgynevezett bitcoin-bányászásra alkalmas számítógépet találtak, melyhez a fokozott áramfogyasztást lényegében szintén DK-s vezetésű önkormányzati hivatal biztosította. Az ügyben nyomozás indult, Niedermüller Péter polgármester pedig állítja, nem tudott az egészről.

Brüsszeli Szájer-botrány

„Megkövetem a családomat, kollégáimat, a választóimat” – írta közleményében Szájer József fideszes EP-képviselő, miután elismerte, a járványügyi korlátozásokat megszegve, november végén részt vett egy, a rendőrség által feloszlatott brüsszeli partin. Az ügyészség közlése szerint kábítószert is találtak a táskájában, ám hogy a drog az övé lenne, Szájer tagadja. A Fidesz-alapító politikus már előzőleg lemondott mandátumáról, a botrány kirobbanása után pedig kilépett a nagyobbik kormánypártból, valamennyi megbízatásáról lemondott.

Szocialista cigicsempész

Diplomata útlevéllel akart cigarettát átcsempészni az ukrán határon az MSZP volt parlamenti képviselője – közölte az ukrán Jevropejszka Pravda december 10-én. A hatóságok elkapták Legény Zsoltot, aki két cikluson át, 2006 és 2014 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, lebukása előtt pedig az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának elnöke, valamint az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöke is volt.

nyitókép: Korózs Lajos és a DK-s Varju László a parlamentben, 2020. március 11-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2021. január 01. 09:55
Érdekes, a felsorolásban akad sima kormánypárti hazudozás, rosszhiszeműség és csúsztatás is. Ezek sztem is botrányosak. Csak más értelemben. De már említettem a legsúlyosabbat, hogy mi excrementáltunk ki egy közép- európai papa docot. Európa pénzén. Vagyis a mi Magyarországunk most Európa kloákája.
bagira
2020. december 31. 21:41
https://www.origo.hu/itthon/20201230-baloldal-2020.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202012
repulok
2020. december 31. 20:39
Emberek szarjatok le mindet, túléltük ezt az évet is! A többi nem számít!
Zokni
2020. december 31. 19:32
Ez nagyon sovány. Még Szájer is. Ember! Mandi! Annál nagyobb botrány nincs, hogy egész Európa pénzügyi megsegítését a mi nevünkben egy Orbán Viktor nevű ember a jogállami elvek megsértése miatti politikai bukásának elkerülése miatt akadályozza! Egy kurva állás miatt!? Hogy ő maradhasson a miniszterelnök!? Hogy ágyba hozzák neki a napi sajtó-összefoglalót!? Hogy sofőr vigye a gyerekét suliba!? Hogy Trump-pal face-time-olhasson a konyhájából! Vagy a vécén! Hogy páholyból nézhesse a foci-vébét!? Mi a f.enét gondolnak maguk fontosnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!