Fontos nap az Országgyűlésben: törvény rendelkezhet a rendeleti kormányzásról

2020. március 30. 06:54

Délelőtt tizenegy órakor az utóbbi évek legfontosabb ülésnapja kezdődik az Országgyűlésben.

2020. március 30. 06:54

Az Országgyűlés hétfőn szavaz a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatáról, amely a rendeleti kormányzás lehetőségét vezeti be a veszélyhelyzet idejére. A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament egynapos ülése 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők az első két napirendi pontban a két elfogadásra váró előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatokat tárgyalják.

A Ház elsőként a kormány azon javaslatáról szavaz, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) józsefvárosi bővítését teszi lehetővé egy állami telekcserének köszönhetően. Ezt követően döntenek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról, amely a veszélyhelyzet idejére lehetővé tenné, hogy a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Az indítvány elfogadása garantálja, hogy a kabinet koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak.

Mindkét előterjesztés elfogadásához a jelen lévő képviselők legalább kétharmadának támogatására van szükség. A határozathozatalok után az azonnali kérdésekre két óra, az interpellációkra pedig egy óra áll majd rendelkezésre, míg a kérdések harminc percben hangozhatnak el. A Ház ülése várhatóan napirend utáni felszólalásokkal ér véget.

(Mandiner)
 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurcsyg
2020. március 30. 10:00
Remélhetőleg az agyament ellenzék gyámság alá kerül, így nem csökken tovább az a pár százalékos támogatottság.
holder
2020. március 30. 09:32
Ma a járvánnyal együtt a demokrácia is új fázisába lép.
szajnyalogatoviktor
2020. március 30. 08:58
a mai napon o1g moslekkormanya es moslekfrakcioja meghagja a demokraciat..(megint)
gyurcsyg
2020. március 30. 08:48
Törvény kiegészítési javaslat: egész ellenzéket karanténba egy nogo zóna közepére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!