Sírva beszélt a városmajori tömeggyilkosságokról Pokorni Zoltán

2020. január 14. 08:55

A vérengzésben a polgármester nagyapja is aktívan részt vett.

2020. január 14. 08:55

Hétfőn este megemlékezést tartottak a Maros utcai rendelőintézetben, ahol 84 embert öltek meg hetvenöt évvel ezelőtt a nyilasok – írja a mazsihisz.hu. A rendezvényen Pokorni Zoltán polgármester is jelen volt, aki beszédében a nyilasok közé állt és a gyilkosságokban résztvevő nagyapjáról is beszélt. 

1944. január 12-én a Maros utcában rendeztek vérfürdőt a gyilkosok Kun Páter, nyilas vezető irányításával, majd 13-án a Bíró Dániel kórházban 150, valamint 17-én az Alma utcai zsidó szeretetotthonban 94 embert mészároltak le. A XII. kerületben összesen 328-an estek áldozatul a nyilas terrornak.

A megemlékezés helyszíne a rendelőintézet alagsorában volt, ahol annak idején az áldozatokat összeterelték, hogy az udvarra hajtsák őket megölni és elásni.

A polgármester a nagyapjáról, Pokorni Józsefről beszélt, akit ő csak a családi elbeszélésekből ismert. „A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt” – mondta. Pokorni József 1945 januárjában kapott gerinclövést , és két nap szenvedést követően meghalt. Nyolc gyermeket hagyott maga utána, köztük Pokorni Zoltán édesapját, Jánost, aki a legidősebb volt közülük. A legfiatalabb, akkor még csak nyolc éves Károlyt még aznap repesztalálat érte és meghalt.

Pokorni József, mivel 1945-ben meghalt, nem szerepelt a később háborús bűnökért elítélt gyilkosok között, így felkerülhetett a neve az áldozatok közé a XII. kerületi Turul-szoborra. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy nagyapja nevének „valóban nincs ott a helye”

„Nem ez az a hely, ahol gondolkodnom kell, hogyan válik valaki gyilkossá, és nem dolgom mentegetni a nagyapámat, vagy mentséget keresni. Inkább azt gondolom a holokauszt magyarországi történetével kapcsolatban, hogy a német megszállás nem mentség, maximum magyarázkodás. Magyarok voltak az áldozatok, és a gyilkosok túlnyomó része szintén magyar volt” – emelte ki Pokorni Zoltán, aki a beszéd alatt könnyeivel küszködött.

(A kép forrása: mazsihisz.hu)

 

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2020. január 30. 23:41
A 19-es és a 45 utáni kommunista gyilkosok utódaitól mikor olvashatunk hasonlót?
argreened
2020. január 16. 01:44
M︆︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆X︆︆︆i︆︆︆︆.︆︆n︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
protoutmie
2020. január 15. 19:43
M︆︆︆o︆︆︆o︆︆︆︆X︆i︆︆︆︆.︆n︆︆︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
seculo
2020. január 15. 16:01
M︆︆︆o︆︆︆︆o︆︆︆︆X︆︆︆︆i︆︆.︆︆n︆︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!