Prioritások kellenek

2018. július 07. 16:11

Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét. Interjú.

2018. július 07. 16:11
Palkovics László

„Meg lehet tartani a tudományos kutatásra vonatkozó autonómiát úgy, hogy a finanszírozásról politikai döntés születik?

Politikai döntés kutatás-finanszírozásról nem születhet, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiájára alkotmányos garancia van. Az Alaptörvény kimondja: a tudomány művelőinek teljesítményét a tudomány művelői ítélhetik meg, az MTA köztestülete a szabályait maga határozza meg, és önállóan gazdálkodik a rendelkezésére bocsátott forrásokkal, valamint a tulajdonával.

Ha valóban nem akar az ITM beleszólni a kutatási tevékenységbe, akkor mi értelme a rendszer átalakításának? 

Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét. Ezért nem tudom elfogadni az érvet, hogy „majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része”. Ez a világon sehol, így az Egyesült Államokban vagy az EU többi országában sincs így.

Lovász László, az MTA elnöke szerint a minisztériumhoz képest egy akadémián a tudományos szempontokat jobban figyelembe lehet venni. 

Ez igaz, ugyanakkor be kell látni, hogy ha a kutatásokra szánt forrásokat olyan alapon osztjuk el, hogy mindenki azt csinál, amit akar, akkor annak nem biztos, hogy lesz társadalmi hasznossága. Azt szeretnénk, hogy a tudományos szereplőkkel együtt nézzük végig az összes tudományterületet, a magyar nyelvtől egészen a mesterséges intelligen­ciáig, és állapodjunk meg arról, hova helyezzük a forrásainkat. Az, hogy ezt milyen formában tegyük, már lehet vita tárgya, de arra szükség van, hogy meghatározzunk bizonyos prioritást élvező területeket. Ezt az MTA sem vitatja, Lovász elnök úrral két éve írtunk alá arról egy megállapodást, hogy szükség van a fókuszterületek meghatározására.

Az MTA utoljára 2005-ben érezhette úgy, hogy a kormány az autonómiáját veszélyezteti, akkor Kóka János gazdasági miniszter kritizálta a köztestület tevékenységét. 

Nem hasonlítanám össze a két esetet. Kóka János akkoriban kiállt és azt mondta, a földdel kell egyenlővé tenni azokat a kutatóintézeteket, amelyek nem eredményesek. Másrészről azt állította, Magyarországon gyakorlatilag nincs komoly tudós ember, mert aki az volt, már meghalt. Tőlem hallott valaki olyat, hogy minősítettem volna bármely kutatóintézet vagy akadémikus kollégám tevékenységét? Az MTA reakciója azonban jelentősen eltér a 2005-ben tapasztalttól. Annak idején az Akadémia elnöke a miniszterrel leült a Friderikusz mostban, hogy elbeszélgessenek ezekről a kérdésekről, most tüntetések szerveződnek és fenyegető nyilatkozatok hangzanak el.”

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dakotasámán
2018. július 09. 13:10
"Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét." hát ja. a pénznyelőautomata stadion építés az tényleg nagyon hasznos társadalmilag, sőt magasztos célkitűzés. palkó, te nem vagy hülye, hogyan tudott ennyire megvezetni zorbán ? vagy született genyává mutálódtál a hatalom érzetétől ?
A teremburáját
2018. július 08. 14:59
A mai Népszavában nyafog az egyik akadémikus: http://nepszava.hu/3000823_az-mta-rendes-tagja-vagyok-kozellenseg Szegény, nyomorból (horibilu dictu - dolgoznia kellett, ételre sem futotta, éjjel írta a doktoriját - meg kell a szívnek szakadnia!) vergődte fel magát (akadémikusi, intézet igazgatói helyzetbe), most 56 éves (8 éve akadémikus). Csak azt nem árulja el, hogy milyen eredmények alapján. Ja, megvan: meglovagolta ő is a mainstream kihalási elméleteket! Ez egy új elmélet, de amúgy a lamarchizmus felmelegített változata, a globális kihalásokról (amelyek a szárazföldön amúgy lehetetlenek, mert ugyebár akkor újra kellene az élővilágnak teremtődnie, vagy minden esetben egy Nóé bárkája kellene mentse a menthetőt).
catalina9
2018. július 08. 07:11
"...Az MTA tagjai egymás között osztogatják a pályázati pénzeket. Az egyik bírálja a másikét, a másik az egyikét és mindkettő nyer.." részlet egy 2010-es NOL cikkből.
DFK
2018. július 08. 06:47
A tudományos élet tagjaként mondom, hogy nagyon sok haszontalan dologra folyik el a pénz a kutatásban. Az úgynevezett társadalomtudományi munkák 90 %-a liberális önigazolás, a tudományosság kritériumait el nem érő hablaty. A természettudományos munkák között is van jópár kritikán aluli tevékenység, amit bűn finanszírozni. A magyar tudományos eredmények leginkább idehaza világhírűek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!