Megállapodott a kormány a Norvég Alappal

2015. december 09. 19:53

Folytatódnak a kifizetések a Norvég Alapból, miután Magyarország megállapodott a szervezettel – közölte Csepreghy Nándor államtitkár egy szerdai konferencián. Hozzátette: a kormánynak ennek ellenére továbbra is az az álláspontja, hogy egyes civil szervezetek szabálytalan módon részesülnek az alap támogatásaiból.

2015. december 09. 19:53

Magyarország megállapodott a Norvég Alappal, így folytatódhatnak a kifizetések – közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára azon a szerdai budapesti konferencián, amelyet a Transparency International Magyarország szervezett a korrupcióellenes világnap alkalmából. Az államtitkár ezt újságírói kérdésre válaszolta. Mint megjegyezte, a kérdező „lelőtte a másnapi kormányzati sajtótájékoztató poénját”, mert a megállapodás hírét akkor tervezték bejelenteni.

Csepreghy a magállapodás kapcsán Magyarország jogállami jellegét hangsúlyozta. Kifejtette: a kormánynak továbbra is az a véleménye, hogy egyes civil szervezetek szabálytalan módon részesülnek támogatásban az alap révén. A megállapodás ténye azonban azt tükrözi, hogy Magyarországon megfelelően működnek a jogérvényesítési mechanizmusok, és a kormány tiszteletben tartja a jogszerűség követelményét.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tavaly novemberben tett feljelentéseket „a norvég alapok vizsgálata során megállapított szabálytalanságok” miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezután nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt a norvég alapok ügyében ismeretlen tettes ellen. A NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága idén októberben közölte, hogy megszüntették a nyomozást, mivel annak „adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.

Az ügyben érintett Ökotárs Alapítvány üdvözölte a Norvég Civil Támogatási Alappal összefüggésben ellenük és az általuk támogatott 17 szervezet ellen folyó nyomozás megszüntetését. Közölték ugyanakkor, hogy az Ökotárs és partnerei, az Autonómia, a DemNet és a Kárpátok alapítvány adószámának sorsa „továbbra is a bíróság kezében van”, de minden jogorvoslati fórumot megkeresnek, hogy bizonyítsák álláspontjukat.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. december 10. 18:23
Azért az Ökotárs boldogsága nemigen érthető, mert a megegyezés értelmében ők már többet nem osztogathatnak semmit. Ez miért maradt le?
Agnieszka
2015. december 10. 11:32
A magam részéről örülök, h. a Norvég Alap viselt dolgait megszellőztették. Ezek közé tartozik a pályázatok elbírálásának furcsa menete, a nyertes pályázók "megsegítése" az önrész felmutatásának megkönnyítésével hitelezés formájában, a furcsa elszámolt tételek. Az sem semmi, h. cserébe azért, mert pl. a Telenor, leánykori nevén Pannon GSM itt egészem jól elboldogul, akárcsak egy EU tag ország cége, pl. a Telecom, Magyarország kárpótlásul norvég állami pénzt kap, ami a speciális elosztási szempontok szerint NEM kerülhet egyházhoz közel álló szervezethez szociális célokra, ellentétben ellenzéki csoportosuláshoz, kormányellenes tüntetés szervezésére IGEN. Vicces. A rettenetes elnyomást remélem meggyőzően cáfolja, h. az ÖKOTÁRS és tsai elkerülték a bűnvádi eljárást, bűncselekmény hiányában. Szeretni és tisztelni őket a nyilatkozataik, az egész ügy kezelése után pedig még annyira sem indokolt, mint a "meghurcolásuk" előtt. Világosan kiderült, h. politikailag elkötelezettek, s éppen azon a "művelt" Nyugat által kedvelt oldal felé, amelyik kormányon sikeresen valósította meg a nemzeti vagyon elherdálását.
írmag
2015. december 10. 11:22
Bűncselekmény nem volt, csak vádaskodás és sértő minősítések, ítélkezések. Lehet bocsánatot kérni az érintett emberektől és szervezetektől! Természetesen ugyanakkora nyilvánossággal, mint ahogy a vádaskodások történtek. ("a kormánynak ennek ellenére továbbra is az az álláspontja ..." szerint az ítéletet semmibevevő, ismét otromba kijelentés helyett lehet továbbá gittet is rágni, reggel, délben, meg este. Az legalább nem hallatszik.)
Apanna
2015. december 10. 07:18
Soros is a norvég alapon keresztül adja a zsét, mindenféle alapítványoknak. Természetesen addig,míg úgy táncolnak ahogy ő akarja. Na ezért nem kedvence a kormánynak. Soros igen csak kivívta az ellenszenvet a migránsok támogatása, és a homogén Európa kialakítására tett törekvései miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!